Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
Stresul ocupational

Stresul ocupational


Stresul ocupational

Una dintre problemele care apar foarte des la locul de munca este stresul. Ca sa-l putem preveni si gestiona, trebuie sa-l intelegem.

Conform conventiei 72 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, stresul este definit ca "o stare perceputa ca negativa de un grup de angajati, acompaniata de disconfort sau disfunctionalitati la nivel fizic, psihic si/sau social si care este consecinta faptului ca angajatii nu sunt in masura sa raspunda exigentelor si asteptarilor care le sunt impuse de situatia lor la locul de munca". Clasic, stresul a fost boala managerilor. Este fals, deoarece toata lumea poate fi stresata din cauza muncii sale, mai ales muncitorii care efectueaza o munca de rutina sau care nu au nici un fel de cuvant de spus in ceea ce priveste munca lor. (Combaterea stresului la locul de munca, Teodora Gheorghevici,p.7)

Stresul occupational poate fi definit ca fiind un "fenomen pluricauzal si multidimensional reflectat in raspunsurile psihofiziologice ale individului intr-o anumita situatie de munca, manifestat prin dezechilibru dintre solicitarile impuse de munca si capacitatea obiectiva sau doar subiectiva a omului de a le face fata" (Baban, Derevenco, Anghel, 1992, p.124 ).



Stresul subiectiv duce la aparitia unor stari emotionale ca: anxietatea, ostilitatea, depresia si la scaderea randamentului professional iar stresul ocupational este determinat de evenimente specific de la locul de munca. (Baciu Cristina, Particularitati ale stresului la someri, p.21)

Cu cat stresorul este mai frecvent si mai intens pentru un individ, cu atat este mai crescut nivelul de stres. Conditiile de munca influenteaza, in parte, frecventa de aparitie a stresului. Caracteristicile individuale cum ar fi experientele de la locul de munca si teama de evaluari negative din partea superiorilor determina la randul lor frecventa aparitiei si intensitatea stresului. (Baciu Cristina, Particularitati ale stresului la someri, p.21)

In concluzie, stresul genereaza anxietate, ostlitate si depresie care la randul lor influenteaza performantele profesionale cum ar fi: toleranta la frustrare, sensibilitatea interpersonal si altruismul. Stresul occupational determina si aparitia unor problem de sanatate psihica si fizica, asadar persoanele care acumuleaza un nivel ridicat de stres occupational sunt mai predispuse la problem de sanatate, la accidente, la erori la locul de munca, absentism si sunt mai putini productivi in activitatea desfasurata. (Baciu Cristina, Particularitati ale stresului la someri, p.22)





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.