Aparate 5Y
Nota: Informatia continuta in acest document poate fi modificata fara nici o nota prealabila.
Introducere si caracteristici ale seriei 4.22
Acest material introductiv face o trecere in revista a posibilitatilor aparatelor 5Y, pentru a deveni familiara operarea cu aceste aparate. Instructiunile de operare sunt date in sectiunile ulterioare.
Cuvintele scrise in acest mod pot fi gasite in sectiunea Glosar din spatele manualului. Aceste definitii sunt date pentru comoditatea utilizarii.
Informatii generale
Aparatul pe care tocmai l-ati achizitionat permite masurarea duritatii tabletelor in newtoni, kilograme-forta, precum si in alte doua unitati de masura care nu sunt acceptate de Sistemul International.
Aparatul evalueaza media, deviatia standard, deviatia standard relativa, minimul, maximul si domeniul de date. Se poate defini un domeniu de admisibilitate pentru masuratori, care elimina valorile neacceptabile din statistici.
Aparatul are trei porturi I/O (intrare/iesire) pentru comunicare cu exteriorul. Tastatura optionala sau terminalul permite utilizatorului sa introduca informatii despre produs, limitele de admisibilitate si informatiile de configuratie. Portul de imprimanta permite conectarea aparatului la orice imprimanta Epson seriala. Un port gazda permite aparatului sa fie atasat la orice terminal serial, si informatiei sa fie vehiculata intre aparat si calculator (de aici denumit terminal gazda).
Aparatul are un procesor puternic, care il controleaza. Acesta controleaza operarea aparatului si calculeaza statisticile pentru masuratori. Citirile de duritate sunt incarcate dintr-o celula de memorare si convertite in unitatile potrivite, setate dintr-un intrerupator aflat in spatele masinii.
Imprimare si statistici
Un port de intrare - iesire RS232 (serial) este o optiune standard pentru toate testerele 5Y. Daca este conectata o imprimanta, statisticile sunt calculate si imprimate pentru fiecare test. Se pot testa pana la 100 tablete intr-o perioada de timp, si se includ intr-un set de statistici. Setul de statistici pentru pana la 100 citiri, va cuprinde:
Numele produsului
Numarul produsului
Informatii de serie
Un comentariu
Data calibrarii
Data testarii
Ora de incepere a testului
Limita inferioara a valorii duritatii
Limita superioara a valorii duritatii
Valorile obtinute (valorile aflate in afara limitelor sunt subliniate
Cand testul este complet aparatul va tipari:
Numarul testului
Numarul de masuratori valide efectuate
Duritatea medie
Duritatea minima admisa
Duritatea maxima admisa
Diferenta intre valorile minime si maxime ale duritatii
Deviatia standard a duritatii
Deviatia standard relativa a duritatii
Pana la 4 grafice:
Pentru mai putin de 20 masuratori, aparatul va tipari graficul datelor si histograma
Pentru 20 si peste masuratori aparatul va tipari graficul de date simplificat, graficul domeniilor si histograma. Optional, pentru 20sau mai multe masuratori, operatorul poate solicita tiparirea graficului de date, in afara celor 3 grafice normale.
Grafic de date |
Grafic de domenii |
Grafic de date simplificat |
Histograma |
Ora incheierii testului
Numarul testului se va afisa cu fiecare grafic pentru a putea corela mai usor imprimatele cu mai multe pagini. Acest numar se poate reinitializa la 1 cand este necesar.
In figurile de mai sus sunt prezentate cateva exemple de grafice care sunt tiparite de aparat.
Graficul de date este graficul format din toate datele din setul de proba. Fiecare punct din grafic reprezinta o proba. Linia punctata din grafic reprezinta media probelor.
Graficul de date simplificat mediaza rezultatele, astfel ca fiecare punct din grafic reprezinta media a 5 probe. Linia punctata este media tuturor probelor citite.
Graficul de domenii este graficul format din diferentele dintre cea mai mare si cea mai mica dintre valori in fiecare grup de 5 valori. Linia orizontala care traverseaza graficul este media diferentelor.
In final, graficul tip histograma arata distributia probelor pentru un test. Daca o proba nu are duritatea conforma, intre doua valori, ea coboara in coloana corespunzatoare. Coloanele sunt determinate automat depinzand de cea mai mare si cea mai mica valoare iar cel mai mare numar de coloane este 10.
Portul terminal gazda
Un port gazda / terminal RS 232 (serial) permite conectarea aparatului la un calculator sau un alt terminal. Exista prevazut si un port pentru tastatura. Tastatura este disponibila de la producator ca optiune. Orice terminal serial compatibil, tty sau modem se poate atasa la portul gazda, daca parametrii (rata de transfer, etc.) sunt corect setati. Terminalul sau tastatura pot fi utilizati la programarea aparatului cu informatii de configurare.
Butoanele de pe panoul frontal
Pe panoul frontal exista 4 butoane:
Reset
Statistici - Timp / Data - Testare numar - 10's
Auto - Calibrare - Ajutor - 1's
Start - Stop - Meniu utilizator
Dupa cum se poate observa, trei dintre butoane au functii multiple. Cititi sectiunea Operare aparat pentru a afla mai mult din functiile acestora. Butonul RESET aduce aparatul in starea in care se afla la punerea sub tensiune, iar toate testarile in progres sunt oprite.
Ecranul de pe panoul frontal
Citirile masuratorilor si alte informatii sunt afisate pe un ecran de culoare rosie. Acest ecran va indica pe ce scala este configurata masina si daca opereaza in mod automat sau manual.
Ecranul rosu de afisare de pe aparatul 5Y
Dispozitivul de presare.
Tabletele sunt asezate in dispozitivul din centrul masinii. Partea din dreapta a dispozitivului de presare tine fix (celula de incarcare este in urma) iar partea stanga se misca pentru strivirea tabletei. Sunt disponibile diferite dispozitive de prindere pentru aplicatii specifice.
Sumar al posibilitatilor aparatului
Meniul utilizator - USER MENIU
Aceasta optiune permite configurarea aparatului utilizand panoul frontal sau tastatura - terminalul-gazda. Tineti apasat butonul START pentru 2 secunde pentru accesarea meniului. Cand se utilizeaza tastatura sau terminalul-gazda, puteti accesa meniul utilizator si alte functii din modul programare.
Butonul de operare
Toate operatiile si posibilitatile sunt accesate din acest buton. Operatiile multiple sunt efectuate fie prin apasarea scurta unui buton, fie prin apasarea si tinerea apasat a butonului.
Grafice
Se pot imprima grafice statistice (la cerere) pe o imprimanta compatibila Epson, cu 40 sau 80 coloane.
Verificarea calibrarii
Calibrarea se poate verifica, utilizand oricare dintre cele 4 scale de unitati, fara recalibrarea aparatului.
Avertizare pentru calibrare
Daca aparatul a fost calibrat de mai mult de 6 luni, va apare un mesaj "Last calibration was more than 6 months ago" - ultima calibrare a fost facuta acum mai mult de 6 luni, pe fiecare imprimat dupa antet. Fabricantul recomanda recalibrarea aparatului cel putin odata la 5 luni.
Marirea vitezei de operare
Tabletele pot fi testate la o viteza care depinde de operator (peste 50 tablete in 5 minute). Rata de transfer catre imprimanta a fost crescuta la 4800 baud, permitand imprimari rapide (Baud este termenul biti pe secunda, care se utilizeaza pentru a desemna viteza de comunicare prin portul serial).
Procedura de testare automata
In timpul testarii, intarzierea intre fiecare test si distanta dintre ele pot fi calibrate. Utilizatorul poate regla acesti parametri ai aparatului, pentru o procedura confortabila de testare.
Operare automata
Diametrul tabletei este determinat automat; se afiseaza 999 cand incepe testul. Dispozitivul de prindere se misca in afara, iar prima tableta este atinsa pentru determinarea diametrului. Dupa aceasta testul merge normal.
Monitorizarea testelor
Pe fiecare imprimat va fi scris un numar de test (incepand cu 1). Acest lucru este foarte util in cazul imprimatelor cu mai multe pagini. Acest numar poate fi reinitializat la 1 oricand este necesar.
Reglajele fabricantului
Reglajele fabricantului pot fi reapelate prin selectarea meniului utilizator, punctul #10. Aceasta asigura o metoda rapida de configurare a aparatului fara a regla individual fiecare parametru.
Reglaje numerice facile
Cel de-al zecelea si primul loc dintr-un numar poate fi reglat separat, ceea ce este foarte util pentru numerele mari. Daca veti retine butonul nr. 10 sau primul, numarul va lua valorile permise.
Tastatura prietenoasa
Toate punctele meniului pot fi configurate de la calculator sau tastatura. Valorile curente ale intrarilor sunt afisate cand se regleaza un parametru. Apoi, daca se apasa tasta ENTER, nu se efectueaza nici o modificare in date. Astfel, un operator poate vizualiza valorile curente programate fara a fi modificate.
Auto limitare la unitati
Cand unitatile de masura sunt modificate si tasta RESET este apasata, sunt incarcate limitele superioare si inferioare pentru aceste unitati. (Ex. daca se alege Strong Cobbs, limitele in care se poate face alegerea sunt intre 0,1 si 56,7 pe un aparat de 400 N).
Ajutor
Meniul utilizator poate fi imprimat pentru o consultare rapida
Starea configurarii
Configuratia curenta a aparatului (sau reglajele) pot fi imprimate.
Pregatirea aparatului pentru operare
Acest capitol va va indruma in procedurile generale necesare pentru pregatirea aparatului impreuna cu perifericele optionale. Este nevoie de o surubelnita mica pentru a fi de ajutor la montarea imprimantei, tastaturii sau conexiunii catre PC.
Instalarea cablului de alimentare
Aparatul este alimentat de la o priza. Cablul necesar pentru alimentare este inclus impreuna cu mufele in ambalaj.
Asigurati-va ca comutatorul localizat in apropierea alimentarii este oprit. Pe comutator trebuie sa apara numarul 0.
Conectarea imprimantei seriale
Daca ati achizitionat imprimanta seriala (optionala), se poate conecta aceasta imprimanta pentru imprimate statistice. Imprimanta trebuie sa fie compatibila Epson cu 40 sau 80 coloane. De asemenea trebuie achizitionat cablul potrivit pentru imprimanta. Producatorul ofera imprimanta corecta, corect configurata si cu cablul inclus.
Fiecare imprimanta are niste parametri, care este necesar sa fie corect reglati, pentru corecta operare. Aceste reglaje se fac de catre fabricant inaintea expedierii aparatului, astfel incat nu este nevoie decat de conectarea imprimantei si de alimentarea sa inaintea inceperii lucrului. Daca imprimanta nu este corect reglata, va rugam sa tineti cont ca aparatul utilizeaza urmatorii parametri:
Protocol XON/XOFF
4800 Baud*
8 Bit
No parity
*Nota: versiunea 3.0 utilizeaza o rata de 1200 baud, fata de 4800.
Conectarea cablului imprimantei:
Portul de imprimanta al aparatului se afla dupa cum se observa in figura de mai jos.
Conectati un capat al cablului de imprimanta la aparat, iar celalalt la imprimanta. Ambele capete ale cablului trebuie sa fie la fel, astfel incat cablul sa poata fi conectat in orice sens. Asigurati-va ca este bine fixat cablul prin suruburile de la ambele capete. Aceasta va asigura nu se vor pierde datele din cauza unei conexiuni imperfecte. Alimentati imprimanta printr-o priza standard de perete.
Conectarea unui calculator sau a unei tastaturi
Daca s-a achizitionat tastatura optionala de la producator, sau dispuneti de un calculator, puteti atasa unul din ele la aparat. Se pot folosi fie un calculator sau o tastatura dar nu ambele simultan. Calculatoru' sau tastatura servesc la introducerea datelor necesare pentru teste.
Aparatul poate functiona si fara tastatura sau calculator, caz in care parametrii de operare se vor introduce de la panoul frontal, dar nu se pot introduce valorile limita inferioare si superioare sau numele produsului, numarul, seria sau comentarii.
Conectarea calculatorului
Porturile pentru tastatura si pentru calculator se afla dupa cum se observa mai jos:
Cablul de conectare cu calculatorul se poate achizitiona de la producator. Conectati un capat la calculator si celalalt la aparat. calculatorul va fi reglat pe urmatorii parametri:
Protocol XON/XOFF
1200 Baud*
8 Bit
No parity
Conectarea unei tastaturi
Conectarea unei tastaturi este relativ simpla. Este necesara doar introducerea cablului tastaturii in portul corespunzator aflat dupa cum se vede in figura anterioara. Tastatura achizitionata de la producator este reglata pe rata de 1200 baud, la alta rata nu opereaza.
ATENTIE!! PERICOL!!
NU conectati ambele periferice simultan!!! Numai unul dintre acestea poate fi conectat la un moment dat. Daca se conecteaza ambele periferice se pot deteriora AMBELE porturi de comunicare!
Aparat 5Y cu conexiune catre PC si imprimanta
Aparat 5Y cu conexiune catre tastatura si imprimanta
Reglarea unitatilor de masura
Aparatul poate masura duritatea in newtoni (N), strong cobb (Sc), KiloPond (Kp) sau livre (Lb). Intrerupatorul pentru modificarea unitatilor de masura se afla la baza porturilor de conectare a perifericelor. Este prevazut cu o mica fereastra in care se afiseaza simbolul unitatii de masura folosite. Pentru modificarea unitatii de masura apasati unul dintre cele doua butoane. Se va auzi un click iar in fereastra va aparea un nou simbol.
Dupa reglarea unitatii de masura la spatele aparatului, porniti-l. Daca aparatului este pornit, apasati tasta RESET pentru initializarea noii unitati de masura. Limitele inferioare si superioare de validare a testelor vor fi automat reinitializate la cel mai mare domeniu. Vezi sectiunea de Restaurare a Reglajelor din Fabrica sau Anexa C pentru valorile exacte. Aparatul este acum gata de masurare in unitatile de masura alese.
NOTA: Unitatea de masura poate fi arbitrar schimbata in timpul calibrarii, verificarii, fara a mai apasa tasta RESET. Cateodata, dupa verificarea calibrarii, utilizatorul trebuie sa se intoarca la unitatea dorita, dupa care sa apese RESET pentru corecta initializare a sistemului.
Pornirea
Aparatul este in acest moment gata de pornire. Porniti aparatul cu ajutorul butonului de pornire aflat la spatele aparatului. Cand aparatul este pornit butonul arata "1", cifra scrisa pe partea butonului de pornire care se poate vedea. Puteti sa porniti in acest moment toate accesoriile aparatului de care aveti nevoie.
Lucrul cu aparatul
Puteti sa asezati o tableta in dispozitivul de strangere si sa apasati tasta START. Aparatul va lucra dupa reglajele efectuate de fabricant, fara nici o alta configurare de la utilizator.
Sumar al operarii de la panoul frontal
Incepem prin a reaminti operatiile ale celor 4 butoane de pe panoul frontal al aparatului. Panoul frontal al aparatului are cateva functii (una principala si mai multe secundare). Cele trei functii principale sunt STATISTICS - statistici, AUTO - automat si START - pornire.
Pe langa acestea butoanele mai poseda si alte functii, descrise mai jos.
Help este pe acelasi buton cu AUTO. Aceasta functie imprima instructiunile de utilizare si meniul utilizator, permitand inspectarea rapida a functiilor meniului utilizator.
Menu este pe acelasi buton cu START. Permite accesarea meniului utilizator, care ajuta la configurarea aparatului dupa dorinta utilizatorului.
Teststamp este pe acelasi buton cu STATISTICS. Cand se tine apasat pentru 2 secunde, numarul testului memorat in aparat va fi reinitializat la 1.
Cand se regleaza valori numerice, digitul zecilor si unitatilor pot fi incrementate independent. Digitul zecilor este incrementat prin apasarea butonului STATISTICS, iar digitul unitatilor prin apasarea butonului AUTO, facand setarea numerelor usoara.
RESET - 1 functie:
Reinitializeaza aparatul in situatia de la punerea sub tensiune. Butonul RESET efectueaza o reinitializare totala, la fel ca si oprirea si repornirea aparatului. Cand aparatul se reseteaza, datele statistice sunt reinitializate la zero, dispozitivul de strangere este retras la pozitia initiala, iar pe imprimanta, daca este conectata se imprima mesajul RESET. Microprocesorul incorporat este intrerupt imediat, iar controllerul intern efectueaza cateva functii de initializare. Apoi, procesorul incepe executia programului intern de control.
Pentru reinitializarea aparatului in orice moment, apasati butonul RESET. Aceasta restaureaza starea masinii la conditia initiala de la punerea in functiune, reinitializeaza datele de testare si anuleaza orice test aflat in executie. Se poate utiliza pentru imediata retragere a dispozitivului de strangere.
STATISTICS - 4 functii
Asigura functii statistice in timpul unui test
Regleaza digitul zecilor cand se introduce un numar
Reinitializeaza numarul testului la 1
Imprima datele masurate la verificarea de calibrare.
Butonul STATISTICS se utilizeaza normal in timpul testarilor. Daca ati inregistrat cel putin o masuratoare valida, se pot imprima statistici. Datele sunt initializate pentru pregatirea unui nou test. Daca nu sunt date valide inregistrate, se va imprima mesajul "No statistics available" - nu sunt statistici disponibile. Daca nu este atasata o imprimanta, nu se va petrece nimic.
In timpul reglarii unui numar, va incrementa digitul zecilor cu o unitate. Daca acest buton se va tine apasat, numarul testului memorat se va reinitializa la 1.
AUTO - 3 functii:
Modul AUTO va fi pornit / oprit.
Regleaza digitul unitatilor cand se introduce un numar.
Imprima meniul de ajutor cand este tinut apasat pentru 2 secunde.
Modul AUTO se utilizeaza cand se trece intre modurile de lucru automat si manual
Daca acest buton se apasa si se tine apasat peste 2 secunde, aparatul va imprima meniul HELP pe imprimanta atasata. Meniul contine o lista a tuturor optiunilor aflate in meniul utilizator. Valorile implicite au un asterisc (*) langa ele. Acestea sunt valorile care se utilizeaza cand se restaureaza reglajele oferite de fabricant.
In timpul introducerii unui numar, butonul AUTO incrementeaza cu o unitate digitul unitatilor.
START / STOP - 3 functii:
Incepe sau incheie un test
Acceseaza meniul utilizator
Incheie o operatie
Butonul START se utilizeaza pentru inceperea sau suspendarea unui test. Cand se incepe un test, se va aseza o tableta in dispozitivul de prindere, dupa care se apasa START. Se va afisa numarul 999, iar dispozitivul se va misca. Cand tableta este atinsa, diametrul va fi memorat, iar port-tableta se va retrage un numar de milimetri prestabilit. (vezi sectiunea "reglarea distantei de retragere" pentru mai multe informatii). Bratul aparatului se va misca apoi inainte si va sparge o tableta. Dispozitivul se va retrage in pozitia de repaus. Daca aparatul este pus in modul automat, va astepta un numar de secunde prestabilit (vezi sectiunea "intarzierea testului" pentru mai multe informatii). Aparatul va presa apoi o alta tableta.
Cand aparatul este pus pe modul automat se poate apasa tasta START / STOP in orice moment, iar testul va fi intrerupt dupa ce masuratoarea este efectuata. Se poate reporni testul prin apasarea inca o data a tastei START sau se poate opri testul inainte de termen prin apasarea butonului STATISTICS.
Tinand apasat butonul START pentru 2 secunde se acceseaza meniul utilizator. Dupa ce reglati numarul de meniu pe care il doriti, START selecteaza numarul de meniu afisat.
In timpul setarii numarului, apasarea tastei START / STOP incheie rutina setarii numarului.
Si alte operatii sunt incheiate apasand tasta START / STOP.
*Nota speciala: Daca apasati si tineti apasat START, pana cand statisticile incep sa se imprime, si ati testat 20 sau mai multe probe, se va trasa graficul impreuna cu datele grupului testat, domeniul si graficul bara. Se poate elibera butonul START dupa ce graficul de tip bara incepe a se imprima.
Reglarea numerelor din panoul frontal
Cand un prompter de numar se afiseaza, aparatul 5Y va astepta ca utilizatorul sa regleze numarul pe ecranul rosu. Pentru a incrementa digitul unitatilor apasati AUTO, iar pentru cel al zecilor apasati STATISTICS. Cand ati terminat setarea unui numar apasati tasta STOP. Puteti tine apasate butoanele pentru incrementarea continua a numerelor.
Nu puteti depasi valoarea permisa pentru numarul respectiv (ex. pentru ore, valoarea maxima este 23, iar cea minima 0)
Exemplu: se va accesa meniul utilizator si se va selecta meniul nr. #1 "reglarea numarului
masuratorilor valide"
apasati si tineti apasat START
pe ecran se va afisa:
eliberati START
*NOTA: led-urile de langa "N" sau "AUTO" lumineaza, indicand ca aparatul este programat pe modul automat si scala newtoniana. Aparatul poate fi setat si pe alte scale, sau in modul manual. Vezi sectiunea "reglarea aparatului pentru operare" pentru a afla cum se schimba scalele de masurare, precum si sectiunea "reglarea modului auto/manual" pentru a afla despre programarea acestui mod.
Apasati tasta START inca o data pentru a selecta "reglarea numarului valid de masuratori"
Valoarea implicita din fabricatie pentru numarul valid de masuratori este 100, deci ecranul va arata astfel:
apasati STATISTICS pentru incrementarea digitului zecilor. Ecranul va afisa:
Ecranul se va "rupe" langa valoarea minima permisa care este 1. Nu se poate incrementa digitul unitatilor cand valoarea 100 s-a afisat, deoarece 100 este valoarea maxima permisa.
Apasati AUTO pentru incrementarea valorii unitatilor. Pe ecran va apare:
apasati STATISTICS (incrementeaza zecile). Ecranul va afisa:
apasati tasta STOP. (incheierea operatiei)
Aparatul va afisa acum fie 000 pentru N; sau 00.0 pentru Kp, Sc sau Lb. Aceasta incheie reglarea numarului operatiei. S-a reglat numarul valid al masuratorilor la 12.
Este de dorit sa se manevreze meniul utilizator pana la completa familiarizare cu acesta. Oricum, in caz de erori se pot restaura reglajele la cele oferite de fabricant.
NOTA: Toate numerele vor fi automat memorate impreuna cu valorile logice ale domeniilor lor. Anumite confuzii pot avea loc la valorile minime si maxime permise. Cand valoarea respectiva a ajuns la valoarea maxima, ea va trece automat la valoarea sa minima.
Meniul utilizator si modul programare
Exista un meniu utilizator care permite configurarea parametrilor de operare ai utilizatorului. Acest meniu poate fi accesat de la butoanele panoului frontal, de la o tastatura sau de la calculatorul atasat.
Alaturi sunt prezentate 10 puncte ale meniului utilizator. Punctele inrudite sunt grupate impreuna.
U 01 |
Reglarea numarului valid al masuratorii |
U 02 |
Reglarea datei si orei, care se va stoca in procesorul alimentat cu baterie. |
U 03 |
Calibrare aparat |
U 04 |
Verificarea calibrarii |
U 05 |
Selectarea tipului de imprimanta (fara / 40 coloane / 80 coloane) |
U 06 |
Reglare grafice (fara / numai grafice / date si grafice) |
U 07 |
Reglarea "distantei de revenire" care este distanta pe care se retrage port-tableta dupa efectuarea unei citiri a duritatii |
U 08 |
Reglarea intarzierii intre teste in modul AUTO |
U 09 |
Imprimarea parametrilor configuratiilor curente |
U 10 |
Restaurarea reglajelor din fabricatie |
U 11 |
Introducerea limitelor inferioare si superioare de plauzibilitate |
U 12 |
Reglarea testului mecanic al testului |
U 13 |
Rularea testului mecanic al tabletelor |
Calculatorul sau tastatura atasata permite intrarea in modul de programare al aparatului. Cand sunteti in modul programare, puteti accesa toate optiunile meniului utilizator si introduce toate informatiile test.
NOTA: Toti parametrii se introduc in memoria prevazuta cu baterie de mentinere si se salveaza chiar cand aparatul este scos din priza.
Modul de operare cu meniul utilizator si modul programare.
Daca aparatul este cuplat la o tastatura sau calculator, se poate utiliza modul programare, care acceseaza meniul utilizator. Daca nu se dispune de tastatura sau calculator, se poate accesa meniul utilizator de la panoul frontal si nu puteti utiliza modul programare.
Din panoul frontal - meniul utilizator
Apasati si tineti apasat butonul START / STOP pentru 2 secunde
Pe ecran se va afisa "U 01"
Utilizati STATISTICS si AUTO (digitii zecilor si unitatilor) pentru numarul meniului dorit
Apasati START / STOP pentru selectarea respectivei sectiuni de meniu.
Urmati procedura din sectiunea "Modul de utilizare al fiecarei sectiuni de meniu" pentru selectarea sectiunii dorite
Cu ajutorul calculatorului / tastaturii - Modul programare
Apasati tasta ESC pentru a intra in modul "programare". Se va afisa urmatorul mesaj:
Programming mode: <RETURN> => Exit
Apasati numarul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sau 0 corespunzator sectiunilor de meniu 1 pana la 10, respectiv.
Urmati procedura standard pentru meniul corespunzator.
De notat ca alte 6 optiuni sunt disponibile daca se utilizeaza tastatura in modul programare. Acestea sunt:
Tasta functionala (caracter alternativ) |
Parametru |
Valori permise |
F1 (sau n) |
Nume produs |
Pana la 23 caractere |
F2 (sau #) |
Numarul produsului |
Pana la 23 caractere |
F3 (sau b) |
Numarul seriei |
Pana la 23 caractere |
F4 (sau c) |
Comentarii |
Pana la 23 caractere |
F5 (sau l) |
Limita inferioara |
Numar de la 0 la valoarea maximala |
F6 (sau h) |
Limita superioara |
Numar de la 0 la valoarea maximala |
Apasati Ctrl - C (tineti apasat tasta Ctrl si apasati C), ceea ce, in modul programare, reinitializeaza numele si numarul produsului, numarul seriei si comentariile. Limitele superioara si inferioara sunt reglate catre valoarea minima si respectiv maxima pentru scala selectata (N, Kp, Sc, Lb).
Max este cea mai inalta valoare in unitatea de masura curenta care convertita in 405 sau 505 Newtoni, care se poate aplica pe aparat. De exemplu pe scala Strong Cobbs, max este 56,7 pe un aparat de 400 Newtoni.
Se poate apasa tasta functionala sau caracterul alternativ (minuscule) pentru editarea sectiunii corespunzatoare. Metoda caracterului alternativ (literele n, #, b, c, l si h) este disponibila de la tastaturile calculatoarelor care nu transmit corect codul corect pentru tasta functionala respectiva. Tastaturile oferite de producator transmit codul corect, deci se pot utiliza tastele functionale de la aceasta tastatura.
NOTA: parametrii test sunt imprimati la fiecare set de masuratori. Daca nu aveti o tastatura sau calculator, nu puteti modifica parametrii test. Intrarile sunt reglate la fabrica inaintea vanzarii.
Imprimarea meniului de ajutor on-line
Daca este conectata o imprimanta, se poate imprima meniul de asistenta on-line. Pentru aceasta:
Apasati si tineti apasat butonul HELP pana cand se incepe imprimarea.
Modul de utilizare al fiecarei sectiuni de meniu
Meniul U 01. Reglarea autonumerotarii masuratorilor valide.
Cand se efectueaza un test, este necesara specificarea numarului de probe care se doresc incluse in statistici.
Limitele superioara si inferioara (anexa C) determina care din probe se include in statistici. Daca duritatea unei probe este cuprinsa intre valorile superioara si inferioara, aceasta se considera o proba "valida" si este inclusa in statistici. Valorile in afara acestor limite nu sunt incluse in statistici si sunt considerate "invalide". Aceste valori pe imprimat vor apare subliniate.
De exemplu, daca se doreste testarea a 20 tablete, se va seta numarul de masuratori valide la 20. Se pot testa peste 20 probe pentru a avea 20 rezultate valide.
Exemple:
Sa presupunem ca avem urmatoarele limite inferioara si superioara:
Inf = 100 Sup = 150
iar numarul de masuratori valide este:
Nr. valide = 5
Se vor masura urmatoarele valori:
125 130 155 90 149 99 100
In acest caz, 125, 130, 149 si 100 sunt probe valide, in masura in care 155, 90 si 99 nu sunt. Va fi nevoie de o singura proba valida pentru a completa testul.
Pentru a regla numarul de masuratori valide se vor efectua urmatoarele operatii (nr. minim de masuratori este 1, nr. maxim este 100)
De la panoul frontal
Apasati si tineti apasat tasta START. Aceasta va accesa meniul utilizator
Cand pe ecran se va afisa "U 01" apasati inca o data START. Ati selectat sectiunea #1 din meniu.
Pe ecran se vor afisa numarul curent de masuratori valide
Utilizati butoanele zecilor si unitatilor, daca doriti
Apasati STOP. Ecranul va afisa 000 sau 00.0
De la tastatura
Apasati tasta ESC. Ecranul tastaturii va afisa prompter-ul modului programare:
Programming mode: <RETURN> => Exit
Tastati "1" (NU apasati tasta F1). Ecranul de pe tastatura va afisa:
Number of Valid: (X). Aici (X) este valoarea curent configurata
Daca nu se doreste schimbarea valorii, puteti apasa ENTER pentru pastrarea valorii curente. Daca se doreste schimbarea valorii, tastati valoarea dorita.
Apasati ENTER. Aceasta duce la revenirea la prompter-ul modului programare.
Daca ati terminat lucrul in modul programare, mai se apasa o data tasta ENTER pentru iesirea din acest mod. Ecranul tastaturii va arata:
<DONE> pentru a indica sfarsitul lucrului in modul programare.
Meniu U 02. Reglarea datei si orei
Aparatul 5Y are un ceas intern cu sincronizare cu cristal de cuart. Trebuie efectuate modificari numai pentru trecerile ora de vara / ora de iarna sau invers, precum si numai daca ceasul sau calendarul nu sunt corect reglate. Data si ora sunt mentinute de catre o baterie interna a aparatului.
Ora se memoreaza in format de 24 ore. Data este afisata dupa tipul: zz:ll:aaaa urmata de numarul zilei din saptamana. Zilele saptamanii sunt numerotate de la 1 la 7 unde 1 corespunde duminicii, iar 7 sambetei.
Puteti utiliza aceasta procedura pentru examinarea datei si orei aparatului. Se trece numai prin valori, fara a se efectua schimbari.
Din panoul frontal
*NOTA: Daca nu se doreste modificarea unei valori, se apasa tasta STOP pentru continuarea cu valoarea urmatoare.
Accesati meniul utilizator (apasati si tineti apasata tasta START)
Alegeti sectiunea #2. veti efectua aceasta prin reglarea numarului pe ecran "U 02". Apoi apasati tasta START. Pe ecran se va afisa valoarea Minute.
Reglati valoarea minutelor. Apasati tasta STOP. Ecranul va afisa ora.
Reglati valoarea orei. Apasati tasta STOP. Ecranul va afisa cifra corespunzatoare zilei din saptamana.
Reglati ziua din saptamana (1 - duminica, 2 - luni, etc.). Apasati tasta STOP. Ecranul va afisa ziua (data).
Reglati ziua (data). Apasati tasta STOP. Ecranul va afisa luna.
Reglati luna. Apasati tasta STOP. Ecranul va afisa primele 2 cifre ale anului (ex. 20).
Reglati aceste 2 cifre. Apasati tasta STOP. Ecranul va afisa ultimele 2 cifre ale anului (ex. 04)
Reglati aceste 2 cifre. Apasati tasta STOP. Ecranul va afisa 000 sau 00.0
De la tastatura
*NOTA: daca o valoare nu trebuie modificata, apasati tasta "ENTER" pentru a continua cu valoarea urmatoare.
Apasati tasta ESC pentru a intra in modul "programare". Se va afisa urmatorul mesaj:
Programming mode: <RETURN> => Exit
Tastati "2". Tastatura sau terminalul va afisa
Minute: (X) unde (x) este valoarea curenta
Tastati valoarea dorita, daca vreti s-o schimbati, sau nu tastati nimic. Apasati ENTER cand sunteti gata.
Treceti la urmatoarele valori:
HOUR - ora
WEEKDAY - ziua saptamanii (1 - duminica, 2 - luni. etc.)
DAY - OF - MONTH -ziua - data
MONTH - luna
YEAR -anul (4 digiti)
Apasati "RETURN" dupa introducerea fiecarei valori. Ecranul va afisa valoarea curenta pentru fiecare parametru.
Meniu U 03. Calibrarea aparatului
Fabricantul recomanda calibrarea aparatului cel putin o data la 6 luni. Dupa trecerea a 6 luni de la calibrare, se va tipari pe fiecare imprimat mesajul "Calibration was more than 6 months ago" - "ultima calibrare a fost efectuata acum mai mult de 6 luni". Pentru efectuarea calibrarii este nevoie de o parghie de calibrare si o greutate marcata de 5 kg (pentru reglarea senzorului de duritate). Aceste repere se pot achizitiona de la fabricant.
Nu incercati sa calibrati aparatul daca nu aveti un kit de calibrare. Activarea procedurii de calibrare va face ca aparatul sa devina instabil pana cand calibrarea este corect facuta.
Pentru efectuarea calibrarii:
inlaturati capul nicovala. Aceasta este partea din dreapta a dispozitivului de presare. Este usor de inlaturat prin prindere si impingere hotarata spre stanga.
Asezati masina in pozitie pe un banc de lucru dupa cum se arata mai jos:
a. Introduceti pana de fixare din plexiglas sub partea dreapta a aparatului
b. Asigurati-va ca aparatul este stabil
c. Asezati bratul de calibrare pe ax, unde nicovala a fost inlaturata asa cum se arata mai jos:
Aparatul in pozitie de calibrare
*NOTA: Trebuie sa evitati atingerea sau lovirea aparatului sau mesei in timpul procedurii de calibrare
Din panoul frontal
Accesati meniul utilizator
Alegeti sectiunea #3. ecranul va afisa clipitor "0000". Trebuie sa parasiti procedura de calibrare in acest punct prin apasarea tastei RESET sau prin oprirea efectiva aparatului. Daca doriti sa procedati in acest fel apasati butonul inscriptionat CALIBRATION de pe panoul frontal.
Ecranul va arata "7 00".
Dupa cateva secunde pe ecran se va afisa "00.0". In aceasta situatie aparatul tareaza bratul de calibrare si revine la zero.
Dupa alte cateva secunde ecranul va afisa "05.0". Este semnalul ca dvs. sa puneti greutatea de 5 kg pe bratul de calibrare. Asteptati pana cand masa nu se mai misca si este complet stabila. Pentru aceasta se poate sprijini greutatea cu mana.
Apasati CALIBRATE. Pentru evitarea miscarilor care nu sunt necesare, apasati butonul calibrare cu degetul mare in timp ce aratatorul este in interiorul camerei de presiune.
Dupa ce se apasa CALIBRATE puteti inlatura sau adauga greutatea. Ecranul va afisa greutatea in livre.
Inlaturati greutatea de 5 kg si bratul de calibrare. Puneti aparatul jos in pozitia sa normala.
Reinstalati capul nicovala. NOTA: Asigurati-va ca acest cap este apasat sigur pe ax. O asezare improprie a capului va genera citiri cu rezultate eronate.
Pentru a incheia procedura de calibrare, apasati si tineti apasat butonul START pentru 2 secunde. Ecranul se va reintoarce la "00.0" sau "000" depinzand de unitatea de masura selectata.
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare. Ecranul tastaturii sau al calculatorului va afisa:
Programming mode: <RETURN> => Exit
Apasati tasta "3". Pe ecranul tastaturii se va afisa "pentru calibrare tastati yes sau apasati orice alta tasta pentru a iesi.". Apasati "yes" pentru continuare.
Ecranul aparatului va afisa "7 00".
Dupa cateva secunde ecranul aparatului va arata "00.0". In acest punct aparatul tareaza bratul de calibrare.
Dupa alte cateva secunde aparatul va afisa "05.0". Este semnalul ca dvs. sa puneti greutatea de 5 kg pe bratul de calibrare. Asteptati pana cand masa nu se mai misca si este complet stabila. Pentru aceasta se poate sprijini greutatea cu mana.
Apasati ENTER
Dupa ce apasati ENTER puteti sa asezati sau sa inlaturati greutati si sa observati valoarea adecvata afisata in kilopond.
Inlaturati greutatea de 5 kg si bratul de calibrare. Puneti aparatul jos in pozitia sa normala.
Reinstalati capul nicovala. NOTA: Asigurati-va ca acest cap este apasat sigur pe ax. O asezare improprie a capului va genera citiri cu rezultate eronate.
Pentru a incheia procedura de calibrare, apasati tasta ESC. Ecranul se va reintoarce la "00.0" sau "000" depinzand de unitatea de masura selectata.
Cateva note asupra procedurii de calibrare.
q Prin aceasta procedura se citesc numai kiloponds
q In timpul verificarii calibrarii se poate utiliza orice scala de unitati de masura
q Calibrarea este sensibila la vibratii. Tineti aparatul fixat.
ATENTIE!!! NU inlaturati brusc masa de 5 kg de pe platan. Aceasta poate deteriora celula de incarcare in mod permanent.
Meniu U 04. Verificarea calibrarii
Aparatul 5Y este un instrument de masura foarte sensibil. Este de dorit verificarea preciziei calibrarii in mod periodic. Duritatea poate fi verificata in orice dintre 4 unitati de masura.
Fabricantul recomanda utilizarea greutatilor speciale pentru testarea calibrarii aparatului.
Pentru verificarea duritatii puneti aparatul in pozitie de calibrare dupa cum se descrie in procedura de calibrare (U 03).
Din panoul frontal
Apasati si tineti apasat butonul START pentru accesarea meniului utilizator.
Alegeti sectiunea #4.
Daca se doreste un raport de verificare a calibrarii, apasati acum STATISTICS.
Efectuati procedura de verificare prin asezarea variatelor mase de calibrare pe brat. Ecranul va afisa citirile in unitatea de masura selectata. Apasati butonul STATISTICS pentru imprimarea citirilor afisate.
Asezati aparatul in pozitie normala de operare
Inlocuiti piesa de presare.
Apasati si tineti apasata tasta START pentru parasirea modului de verificare. Aparatul se va intoarce in modul normal de operare.
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare. Ecranul tastaturii sau al calculatorului va afisa:
Programming mode: <RETURN> => Exit
Apasati tasta "4". Pe ecranul tastaturii se va afisa
< Calibration Verify >
Daca doriti sa imprimati un raport de verificare, apasati "t" (scris cu minuscule).
Veti fi intampinati cu mesajul "Enter target value" - introduceti valoarea pentru a introduce valoarea unei mase. Introduceti aceasta masa si apoi apasati ENTER
Efectuati procedura de verificare prin asezarea unei mase pe bratul de calibrare. Ecranul va indica citirea in unitatea de masura selectata. Apasati "t" pentru a imprima rezultatul. Pe imprimat vor putea fi citite, valoarea tinta si masa citita.
Continuati asezarea altor diferite mase dupa dorinta. Se va cere de fiecare data o valoare tinta
Asezati masina in pozitia normala de operare
Reasezati sistemul de prindere. Asigurati-va ca este asezat fix pe ax.
Pentru a incheia procedura de calibrare, apasati tasta ESC. Aparatul se va reintoarce la modul normal de operare.
Meniu U 05. Selectarea reglajului imprimantei
Aparatul are posibilitatea de a selecta tipul de imprimanta atasata, sau de a dezactiva comunicarea cu imprimanta. Dezactivarea imprimantei este de dorit doar daca NU aveti o imprimanta conectata. Daca exista o imprimanta conectata, conectati imprimanta la aparat si activati numarul imprimantei potrivite (0 - fara imprimanta; 1 - imprimanta cu 40 coloane; 2 - imprimanta cu 80 coloane). Daca imprimanta nu este configurata corect, veti avea erori la imprimare. Dupa selectarea tipului imprimantei, aparatul va cere reglarea ratei de transfer. Acesta permite reglaje pentru imprimante lente.
Din panoul frontal
Accesati meniul utilizator de la tasta START
Alegeti sectiunea #5
Selectati: 0 pentru dezactivarea imprimantei. Aceasta va ocoli toate procedurile in care se solicita imprimarea.
1 - pentru activarea unei imprimante cu 40 de coloane
2 - pentru activarea unei imprimante cu 80 de coloane
Apasati START. Aceasta va conduce la afisarea 0, 2 sau 4
Reglati rata de transfer: 0 -1200 baud; 2 - 2400 baud; 4 - 4800 baud. Alte numere nu sunt permise si genereaza reglajul de 2400 baud.
Apasati STOP. Ecranul aparatului va afisa 000 sau 00.0
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare.
Tastati "5"
Tastati valoarea dorita (0 - fara imprimanta; 1 - imprimanta cu 40 de coloane; 2 - imprimanta cu 80 de coloane)
Apasati ENTER. Se va cere reglarea ratei de transfer.
Reglati rata de transfer: 0 -1200 baud; 2 - 2400 baud; 4 - 4800 baud.
Apasati ENTER pentru intoarcerea in modul programare.
Pentru verificarea configuratiei imprimantei verificati daca imprimanta este pornita. Apoi apasati tasta RESET urmata de START. Va incepe imprimarea unui protocol cu un antet. Dupa imprimarea antetului apasati RESET pentru oprirea testului imediat. Daca antetul nu se imprima corect veti verifica corecta instalare a imprimantei.
*NOTA: Imprimantele de tip Brother M-1109 si Centronics GLP-II vor opera numai la 1200 baud.
Meniu U 06 Selectarea tipului de grafic
Aparatul poate trasa grafice. Functia poate fi dezactivata, imprimare numai grafice sau imprimare grafice si date.
Daca trasarea graficelor este oprita, aparatul va calcula si va imprima NUMAI statisticile. Nu va fi imprimat nici un grafic. Daca stilul este reglat pe numai grafice, aparatul va imprima sumarul statisticii, apoi va imprima numai graficele, fara a se imprima si datele aferente.
Din panoul frontal
Accesati meniul utilizator de la tasta START
Alegeti sectiunea #6
Selectati: 0 pentru dezactivarea imprimarii graficelor.
1 - pentru activarea imprimarii numai a graficelor
2 - pentru activarea imprimarii graficelor si datelor aferente.
Apasati STOP.
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare.
Tastati "6"
Tastati valoarea dorita (0 - fara grafice; 1 - imprimare numai grafice; 2 - imprimare grafice si date)
Apasati ENTER pentru intoarcerea in modul programare.
Meniu U 07. Reglarea distantei de siguranta
Cand aparatul incepe un test, glisiera se misca spre inainte pana cand contacteaza tableta. In acest punct se memoreaza diametrul tabletei. Distanta de siguranta se adauga la diametrul tabletei pentru a determina pozitia de repaus pentru utilizare intre probe.
Dupa calcularea pozitiei de repaus pentru test, glisiera se va misca inainte cu viteza mica, pentru a sparge tableta. Dupa spargerea tabletei, glisiera se va reintoarce la pozitia de repaus.
Distanta de siguranta se poate regla de catre utilizator; se masoara in incremente a 0,1 m. Aparatul are o precizie aproximativa de 0,06 mm.
Se poate regla distanta de siguranta si fara tableta. Valoarea este memorata ca diferenta fata de diametrul actual, chiar daca diametrul actual este irelevant..
Daca nu doriti modificarea distantei de siguranta, puteti lasa reglajul fabricantului de 3,0 mm
Acest parametru, alaturi de parametrul intarzierea testului (vezi sectiunea urmatoare) va permite setarea unui ciclu de test confortabil. Daca operatorul poate inlocui tabletele repede si precis in timpul testarii in mod automat, puteti regla un ciclu de testare confortabil. Pe de alta parte , se ocupa putin din spatiul de lucru. Figura urmatoare ofera o vedere a acestui mod de organizare. Glisiera este in pozitia de REPAUS (nu reinitializata) unde stationeaza in vederea unui nou test.
Distanta de siguranta se adauga diametrului pilulei pentru a afla pozitia de repaus.
Din panoul frontal
Accesati meniul utilizator de la tasta START
Asezati o proba in sistemul de prindere
Alegeti sectiunea #7
Glisiera se va misca spre inainte, oprindu-se cand proba este atinsa.
Apasati si tineti apasat butonul STATISTICS pentru miscarea glisierei spre stanga, sau AUTO pentru miscarea glisierei spre dreapta. Reglati spatiul; aparatul va afisa milimetrii.
Apasati STOP cand este gata.
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare.
Tastati "7"
Glisiera se va misca spre inainte, oprindu-se cand proba este atinsa.
Apasati si tineti apasat butonul STATISTICS pentru miscarea glisierei spre stanga, sau AUTO pentru miscarea glisierei spre dreapta.
Apasati tasta STOP de pe panoul frontal cand reglajul este gata.
Cand se regleaza distanta de siguranta, glisiera se va retrage 1 mm sau mai mult, dupa care va recontacta tableta. Asteptati pana cand contactul cu tableta se restabileste inaintea reglarii distantei, deoarece se previne fracturarea accidentala a tabletei.
Meniul U 08. Reglarea intarzierii intre teste
Cand aparatul este in modul AUTO, el astepta un timp fixat intre fiecare masuratoare. Aceasta intarziere poate fi reglata, de catre utilizator, catre o valoare intre 0,5 sec si 5,0 sec. Utilizatorii pot experimenta pentru obtinerea unei intarzieri acceptabile.
Din panoul frontal
Accesati meniul utilizator de la tasta START
Alegeti sectiunea #8
Reglati valoarea folosind tasta zecilor si unitatilor
Apasati STOP cand este gata.
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare.
Tastati "8"
Tastati valoarea dorita
Apasati tasta ENTER cand reglajul este gata.
Meniul U 09. Imprimarea reglajelor curente.
Cand aparatul este achizitionat de la fabricant, un set de valori implicite sunt introduse in el (vezi Restaurarea reglajelor implicite). Utilizatorul poate imprima reglajul curent.
*NOTA: pentru a realiza aceasta sectiune trebuie sa existe conectata o imprimanta corect reglata.
Din panoul frontal
Accesati meniul utilizator de la tasta START
Alegeti sectiunea #9
Apasati STOP.
Reglajele vor fi imprimate
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare.
Tastati "9"
Reglajele vor fi imprimate
Mai jos se arata un exemplu de imprimat:
Meniu U 10. Restaurarea reglajelor implicite
Cand aparatul este achizitionat de la fabricant, un set de valori implicite sunt introduse in el. Utilizatorul poate restaura aceste valori in orice moment. Orice alti parametri stabiliti de utilizator vor fi pierduti.
Din panoul frontal
Accesati meniul utilizator de la tasta START
Alegeti sectiunea #10
Apasati STOP.
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare.
Tastati "0"
Tastati "yes" pentru confirmare, orice alta tasta pentru renuntare.
Reglajele implicite ale fabricantului sunt:
Valid # = 100
Tip de imprimanta = 40 coloane
Grafice = grafice si date
Distanta de siguranta = 3,0 mm
Intarziere = 0,5 secunde
Limita inferioara = 1 N sau 0,1 Kp, Sc sau Lb
Limita superioara = 405 N, 40,5 Kp, 56,7 Sc, 108,6 Lb
*NOTA: Limita superioara este pentru 400 N / aparat. Vezi cap. 4.3 pentru detaliere pentru reglarea 400, 500 si 800 N limite de credibilitate.
Meniu U 11. Limite de credibilitate (pentru considerarea masuratorilor ca fiind valide)
In aceasta sectiune pot fi reglate o limita inferioara si o limita superioara a masuratorilor valide. Masuratorile care sunt in afara acestor limite vor fi marcate pe imprimat si nu vor fi luate in considerare la alcatuirea statisticilor.
Din panoul frontal
Accesati meniul utilizator de la tasta START
Alegeti sectiunea #11
Introduceti limita inferioara de credibilitate
Apasati STOP.
Introduceti limita superioara de credibilitate
Cu tasta STOP veti memora valorile reglate
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare.
Tastati "11"
Introduceti limita inferioara de credibilitate
Apasati ENTER
Introduceti limita superioara de credibilitate
Finalizati cu ENTER
Meniu U 12. Memorarea caracteristicilor mecanice ale tabletelor
Functia de memorare a caracteristicilor mecanice ale tabletelor permite operatorului introducerea valorilor dimensiunilor tabletelor (max. 6) in memoria aparatului. Ulterior, operatorul nu are nevoie decat sa selecteze pozitia corecta a testului pentru utilizarea acestei functii si stabilirea datelor operationale de baza pentru aparat.
Din panoul frontal
Accesati meniul utilizator de la tasta START
Cand ecranul indica "U 01", eliberati butonul START
Alegeti sectiunea de meniu nr. 12, cu ajutorul butoanelor pentru zeci si pentru unitati, pana cand apare "U 12". Apasati si eliberati butonul START. Pe ecran se va afisa:
XX
Cifra "1" indica faptul ca este prima tableta testata. Valoarea "XX" indica valoarea Kp a primei tablete.
Introduceti valoarea Kp pentru prima tableta de testat, cu ajutorul butoanelor unitatilor si zecilor pentru modificarea valorilor. Apasati si eliberati butonul START. Pe ecran apare:
XX
Cifra "2" indica faptul ca este cea de-a doua tableta testata. Valoarea "XX" indica valoarea Kp a celei de-a doua tablete.
Repetati aceasta procedura pentru fiecare numar de tablete care doriti sa fie testate (max. 6). De fiecare data cand butonul START este apasat numarul pozitiei testului din stanga ecranului va fi incrementat. Daca nu doriti introducerea unei valori apasati si eliberati butonul START.
NOTA: Campurile ocupate cu valori in memorie indica posibilitatea pornirii secventiale cu pozitia test nr. 1. Un camp cu valoare zero indica faptul ca urmatoarele campuri nu au fost utilizate. De aceea testele tabletelor se vor incheia (U 13) cand o valoare zero se intalneste.
Dupa ce s-a trecut prin cele 6 pozitii, ecranul va reveni la 00.0 sau 000.
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare.
Tastati "12" si apasati tasta ENTER. Pe ecranul tastaturii se va afisa:
Mechanical Tablet 1
Capacity (X)
unde (X) este valoarea Kp a tabletei mecanice in pozitia de testare 1.
Introduceti valoarea Kp pentru prima tableta care va fi testata. Dupa apasarea tastei ENTER pe ecran se va afisa:
Mechanical Tablet 2
Capacity (X)
unde (X) este valoarea Kp a tabletei mecanice in pozitia de testare 2.
Repetati procesul pentru numarul de tablete mecanice pe care le doriti a le testa (maxim 6). De fiecare data cand tasta ENTER se apasa, numarul pozitiei de testare va fi incrementata. Daca nu doriti sa introduceti o valoare a unei tablete mecanice, se apasa tasta ENTER.
NOTA: Campurile ocupate cu valori in memorie indica posibilitatea pornirii secventiale cu pozitia test nr. 1. Un camp cu valoare zero indica faptul ca urmatoarele campuri nu au fost utilizate. De aceea testele tabletelor se vor incheia (U 13) cand o valoare zero se intalneste.
Dupa efectuarea unui ciclu complet cu toate pozitiile, apasati ENTER. Acesta salveaza valorile introduse si va intoarce aparatul la modul programare.
Meniul U 13. Rularea testului tabletelor
Functia de rulare a testului permite operatorului de a efectua teste in acord cu procedura recomandata de producator. Aceasta procedura presupune 20 de cicluri de aducere in parametri, omitand valorile maxime si minime pentru urmatoarele 10 probe si mediind valorile celorlalte 8 masuratori. Dupa incheierea testului, unitatea de masura, seria aparatului, data, ora si un loc pentru semnatura operatorului va apare pe raport.
Accesati meniul utilizator de la tasta START
Cand ecranul indica "U 01", eliberati butonul START
Alegeti sectiunea de meniu nr. 13, cu ajutorul butoanelor pentru zeci si pentru unitati, pana cand apare "U 13". Apasati si eliberati butonul START. Pe ecran se va afisa:
XXX
unde XXX este valoarea mecanica a tabletei din pozitia 1 (vezi meniu U 12).
Pentru pornirea testului pentru aceasta tableta, apasati si eliberati butonul START. Ecranul va afisa:
XXXX
unde XXXX este numaratorul pentru o intrare in parametri de 20 cicluri
Ecranul va afisa ulterior:
XXXX
unde XXXX este numaratorul pentru 10 cicluri de teste mecanice.
Dupa ce testul este complet, ecranul va afisa:
XXX
unde XXX este valoarea mecanica a tabletei din pozitia 2 (vezi meniu U 12).
Pentru a sari testul pentru aceasta tableta, apasati si eliberati butonul unitatilor. Valorarea testului pentru aceasta tableta si mesajul: test bypassed by operator - testul ocolit de operator, va fi imprimat de operator. Pe ecran apare:
XXX
unde XXX este valoarea mecanica a tabletei din pozitia 2 (vezi meniu U 12).
Repetati la cerere. Ecranul va continua sa arate urmatoarea valoare nenula, pentru tableta aflata in pozitia urmatoare, fie dupa ce testul este complet, fie dupa ce testule este sarit. Cateodata, cand valoarea aferenta tabletei este zero, testul va fi incheiat, iar raportul final va fi imprimat.
Ecranul va reveni fie la 00.0 sau 000.
De la tastatura
Apasati ESC pentru a intra in modul programare.
Tastati "13" si apasati tasta ENTER. Pe ecranul tastaturii se va afisa:
Capacity XX Kp
Push ENTER to run
test, ESC to skip
unde XX este valoarea mecanica a tabletei din pozitia 1 (vezi meniu U 12).
Daca se apasa ENTER, eceanul aparatului va afisa:
XXXX
unde XXXX este numaratorul pentru o intrare in parametri de 20 cicluri
Ecranul aparatului va afisa apoi:
XXXX
unde XXXX este numaratorul pentru 10 cicluri de teste mecanice.
Dupa incheierea testului ecranul aparatului va indica:
XX.X
unde XX.X este ultima valoare a duritatii pentru valoarea mecanica a tabletei care a fost testata anterior.
Ecranul tastaturii va afisa:
Capacity XX Kp
Push ENTER to run
test, ESC to skip
unde XX este valoarea mecanica a tabletei din pozitia 2 (vezi meniu U 12).
Daca se apasa ESC, se va imprima mesajul: test bypassed by operator - test ocolit de operator, iar ecranul va afisa:
Capacity XX Kp
Push ENTER to run
test, ESC to skip
unde XX este valoarea mecanica a tabletei din pozitia 2 (vezi meniu U 12).
Repetati la cerere. Ecranul va continua sa arate urmatoarea valoare nenula, pentru tableta aflata in pozitia urmatoare, fie dupa ce testul este complet, fie dupa ce testule este sarit. Cateodata, cand valoarea aferenta tabletei este zero, testul va fi incheiat, iar raportul final va fi imprimat.
Tastatura va reveni la modul programare
Mai jos este aratat un formular de test mecanic al tabletelor. Din ratiuni demonstrative s-au efectuat teste de 5, 10 si 15 Kp cu tabletele din pozitiile 1,2 si 3, iar ambele teste de 5 si 10 Kp au fost ocolite.
Selectarea modului de operare
Aparatul opereaza in modul automat (AUTO) sau manual (MANUAL).
In modul manual fiecare proba este testata individual. Dupa ce este tetstata o tableta, glisiera revine in pozitia de repaus, unde ramane un timp nedefinit. Utilizatorul trebuie sa initieze testul pentru fiecare proba prin apasarea butonului START.
In modul AUTO, glisiera revine in pozitia de repaus, unde stationeaza exact timpul de intarziere, dupa care aparatul incepe automat un nou test. Operatorul poate efectua o pauza in test prin apasarea tastei STOP, si poate continua testul prin apasarea tastei START, fara sa afecteze rezultatele stocate.
Pentru a trece dintr-un mod intr-altul apasati butonul AUTO sau tastati "a" la tastatura. Led-ul de culoare rosie aflat pe partea stanga a ecranului va fi aprins cand aparatul este in modul automat.
Se poate trece dintr-un mod de operare in altul in timpul unui test.
Modul manual
Modul automat
Efectuarea unui test de duritate
Pornirea testului se va face in modul manual, apoi se va trece in modul automat in timpul testului.
Inaintea inceperii testului, trebuie ca aparatului sa i se restaureze setarile finale. Configurati imprimanta la 40 sau 80 coloane depinzand de tipul care exista.
Materiale necesare pentru test:
q 5 tablete sau probe
q perie de praf
Porniti aparatul cu un set de 5 probe
Porniti imprimanta, daca exista, si reglati hartia la marginea superioara a paginii. Apasati RESET pe aparat. Se va imprima "Reset".
Puneti numarul masuratorilor valide la 5. (vezi sectiunea 3.6 meniu U 01).
Reglati intarzierea la 5,0 secunde (vezi sectiunea 3.6 meniu U 08).
Puneti o tableta in dispozitivul de prindere.
Tastati de la tastatura "a" sau apasati AUTO pe panoul frontal, pana cand led-ul AUTO NU mai este aprins. Acum se va opera in modul MANUAL
Apasati START sau tastati "s" pe tastatura
Ecranul va afisa 999 sau 99,9 iar glisiera se va misca spre inainte cu viteza, dupa o mica intarziere. Daca este conectata o imprimanta, se va tipari informatia antet. Daca este conectat un computer sau tastatura, aceasta informatie se va si afisa.
Cand glisiera atinge tableta, ea se va retrage la distanta de siguranta (in acest caz 3 mm) in pozitia de repaus.
Glisiera va incepe miscarea inainte cu viteza mica, si va rupe tableta, dupa care se va retrage la pozitia de repaus si se va opri
Curatati dispozitivul de prindere cu pensula de resturi si asezati o alta proba in dispozitiv.
Apasati START pe consola aparatului sau "s" pe tastatura.
Aparatul va testa urmatoare aproba. Dispozitivul de prindere va reveni in pozitia de repaus.
Acum apasati AUTO pe consola sau "a" pe tastatura. Led-ul AUTO va lumina, aparatul este trecut in modul AUTO.
Inlocuiti proba (este proba #3).
Apasati START sau "s" pe tastatura. Fiti gata sa curatati dispozitivul de prindere si sa inlocuiti proba dupa testare.
Dupa ce proba este masurata, curatati dispozitivul de prindere cu peria si inlocuiti proba cu alta. Dupa 5 secunde aparatul va incepe un nou test.
Repetati pozitia 16.
S-au testat toate cele 5 probe iar aparatul se va opri.
Se vor imprima statisticile. Se vor imprima 5 puncte si o histograma, impreuna cu datele aferente.
Optional se poate apasa RESET. Acesta va duce intotdeauna glisiera in stanga.
Nu apasati RESET intre seturile de masuratori. Daca se testeaza probe de diametre similare, trebuie numai sa apasati START. Testul va incepe din pozitia de repaus.
Apasarea tastei RESET duce la incheierea testului. Daca doriti oprirea in timpul testului numai apasati tasta STOP. Puteti fie sa continuati testul in modul AUTO sau MANUAL sau sa apasati STATISTICS (sau "t" de la tastatura) pentru a incheia testul daca nu a fost indeplinit numarul de masuratori valide..
Imprimarea statisticilor
Odata ce exista minim 1 (una) masuratoare valida, se pot imprima informatiile statistice. Exista doua posibilitati unde se pot cere masuratori statistice:
Cand numarul masuratorilor valide a fost efectuat. In acest caz statisticile se vor imprima automat.
In timpul efectuarii masuratorilor, daca nu ati efectuat numarul de configurat in aparat, iar aparatul este pus in pauza intre masuratori.
Odata apasat butonul STATISTICS, datele probelor sunt pierdute iar aparatul este gata pentru un nou test.
Daca va aflati in situatia (2) de mai sus:
In mod AUTO:
Apasati STOP pentru suspendarea testului
Apasati STATISTICS
In mod MANUAL
Apasati STATISTICS
Aceasta va forta ca statisticile sa fie calculate si imprimate si va incheia testul aflat in executie.
ANEXE
Functii ale tastaturii si ale calculatorului
Tasta functionala (caracter alternativ) |
Parametru |
Valori permise |
F1 (sau n) |
Nume produs |
Pana la 23 caractere |
F2 (sau #) |
Numarul produsului |
Pana la 23 caractere |
F3 (sau b) |
Numarul seriei |
Pana la 23 caractere |
F4 (sau c) |
Comentarii |
Pana la 23 caractere |
F5 (sau l) |
Limita inferioara |
Numar de la 0 la valoarea maxima permisa de aparat si de scala de unitati de masura folosita |
F6 (sau h) |
Limita superioara |
Numar de la 0 la valoarea maxima permisa de aparat si de scala de unitati de masura folosita |
In modul programare functiile meniului utilizator pot fi activate prin apasarea unui numar pe tastatura:
Meniu utilizator nr. |
Functie |
Reglare numar masuratori valide |
|
Reglare data si ora |
|
Calibrare |
|
Verificare calibrare |
|
Reglare tip de imprimanta |
|
Reglare mod de trasare a graficului |
|
Reglare distanta de siguranta |
|
Reglare intarziere |
|
Configurare imprimanta |
|
Restaurare reglaje din fabrica |
|
Limite de plauzibilitate |
|
Reglare teste mecanice |
|
Rulare teste mecanice |
Ctrl - C (tineti apasata tasta Ctrl si apasati C): initializare date. Setare nume de produs, numar de produs, serie si comentariu, limita inferioara si limita superioara
In timpul modului normal de operare "MANUAL" (ex. nu mod programare)
a - schimbare mod AUTO / MANUAL
s - pornirea unui test
t - incheiere test, imprimare statistici
In timpul modului normal de operare "AUTO" (ex. nu mod programare)
a - schimbare mod AUTO / MANUAL
s - pornirea unui test
t - incheiere test, imprimare statistici (apasati intai s pentru oprirea testului)
Functiile butoanelor de pe panoul frontal al aparatului
Actiune Buton |
Apasare si eliberare |
Apasare si tinere apasat |
In timpul reglaj numar |
RESET |
RESET |
RESET |
RESET |
STATISTICS |
Imprimare statistici |
Reinitializare numar proba la 1 |
Incrementare digit zeci |
AUTO |
Schimbare mod de operare |
Imprimare ajutor on-line |
Incrementare digit unitati |
START |
Pornire test |
Meniu utilizator |
Incheiere reglaje |
Factori de conversie
Conversia intre unitatile de masura folosite de aparat sunt calculate folosind urmatorii factori de conversie:
Newton |
1 Kp = 9,81 N |
|
Kiloponds (Kp) |
1 Kp - forta unui kilogram |
|
Strong Cobb |
1,4 Sc = 1 Kp |
|
Pound Apothecary |
1 Lb = 0,373 Kp |
Min |
Max |
Pentru aparat de 400 N |
|
Newton |
|||
Kiloponds |
|||
Strong Cobb |
|||
Pounds |
|||
Min |
Max |
Pentru aparat de 500 N |
|
Newton |
|||
Kiloponds |
|||
Strong Cobb |
|||
Pounds |
|||
Min |
Max |
Pentru aparat de 800 N |
|
Newton |
|||
Kiloponds |
|||
Strong Cobb |
|||
Pounds |
Informatii tehnice
Generale
Dimensiuni: 150 185 mm
Masa: 10 kg
Alimentare: 110 / 220 V 50/60 Hz, auto - basculare
Domeniu de duritati: 300 N ( 1% din intreaga scala)
400 N ( 2% din intreaga scala)
500 N ( 3% din intreaga scala)
Diametrul probei: max. 33 mm
Durata unei probe: 25 tablete / 3 min (obisnuit)
Sistemul de control:
Comunicatii: tastatura TTL 15 pini (neconfigurabila)
1200 baud, 8 biti, impara
terminal PC RS 232 25 pini (neconfigurabil)
1200 baud, 8 biti, impara
terminal imprimanta RS 232 25 pini (neconfigurabil)
1200 baud, 8 biti, impara
Mesaje de eroare
Aparatul poate detecta urmatoarele erori sau conditii de sistem, in timpul RESET sau pornire. Fiecare mesaj de eroare este afisat timp de 5 secunde, in acelasi timp cu mesaje pe imprimanta sau pe terminalul calculatorului.
Este putin probabil ca veti intalni aceste erori, dar in cazul ca se intampla, aceste informatii pot fi folositoare.
Ecran:
Mesaj imprimat: SYS MSG: CAL Explicatie: Factorul de calibrare contine o valoare care este probabil sa nu fie valida. Aceasta poate fi cauzata de bateria de mentinere a RAM care poate sa fie slaba, schimbarii componentelor, sau decalibrarii aparatului. Solutie: Obligatoriu se recalibreaza aparatul. Vezi sectiunea 3.6, meniu U03 pentru procedura de recalibrare |
Ecran:
Mesaj imprimat: SYS MSG: #VAL Explicatie: Variabila care contine nuarul masuratorilor valide este mai mica decat 1 sau mai mare ca 100. Solutie: Reglati numarul masuratorilor valide in domeniul 1.100. (vezi sectiunea 3.6, meniu U 01 pentru procedura) |
Ecran:
Mesaj imprimat: SYS MSG: L.C. Explicatie: Decalajul celulei de incarcare, luat la reinitializarea aparatului fara incarcare este o valoare care nu este acceptata Solutie: Apelati reprezentanta service |
Ecran:
Mesaj imprimat: SYS MSG: PRNT Explicatie: Valoarea de configuratie a imprimantei contine valoare invalida Solutie: Selectati valoarea corecta pentru configurarea imprimantei: 0 - fara imprimanta 1 - imprimanta 40 coloane 2 - imprimanta 80 coloane (vezi sectiunea 3.6 meniu U 05) |
Ecran:
Mesaj imprimat: SYS MSG: INIT Explicatie: Sistemul a detectat ca RAM-ul nu a fost corect initializat. Acesta se intampla de obicei cand se instaleaza RAM-ul. Acest mesaj indica operatorului ca RAM-ul a fost initializat. Solutie: nu este necesara corectarea acestei erori. Sistemul initializeaza automat RAM-ul si restaureaza reglajele din fabricatie. |
Ecran:
Mesaj imprimat: SYS MSG: UNIT Explicatie: Comutatoarele din spatele aparatului au fost modificate, si un RESET al unitatii a avut loc (ex. a fost apasat butonul RESET cand aparatul a fost oprit) Solutie: nu este necesara corectarea acestei erori. Limitele inferioare si superioare sunt reglate la minim si maxim dupa tabelul dat in sectiunea 4.3. |
Ecran:
Mesaj imprimat: SYS MSG: SPEED Explicatie: Informatia continuta in registrii de date ai motorului este invalida. Solutie: Opriti si reporniti aparatul. Asteptati ca ecranul sa fie golit de informatii, apoi apasati butonul CALIB. Introduceti meniu 04. apasati inca o data START, ecranul va arata 00.00; in acest moment apasati cele 2 butoane (butonul zecilor si unitatilor) simultan. Glisiera se va misca inainte si inapoi de cateva ori si va corecta viteza motorului automat. Dupa ce procesul este incheiat apasati butonul RESET. |
Daca una dintre conditiile de mai sus sunt detectate, aparatul va afisa un mesaj de eroare. Mesajul este afisat timp de 5 secunde. Daca se detecteaza erori multiple, fiecare mesaj se va afisa secvential. Conditiile de aparitie a acestor erori sunt diverse. Cateodata bateria care asigura memoria RAM este descarcata sau se descarca static (la atingerea circuitului cu mana, de ex.). circuitul celulei de incarcare poate fi detasat sau celula de incarcare poate fi defecta.
*NOTA: daca se semnaleaza erorile 01 (CAL) sau 03 (L.C.) aparatul trebuie oprit pentru prevenirea defectarii celulei de incarcare. Ecranul se va goli, iar testele nu pot fi efectuate. Se sugereaza urmatoarele proceduri.
Eroare 01:
Asteptati golirea ecranului
Apasati CALIBRATE
Tineti apasat START pentru accesarea meniului utilizator
Selectati meniu U 03, pentru calibrarea aparatului. Trebuie sa aveti un complet de calibrare, daca nu apelati unitatea service.
Eroare 03:
Apelati direct unitatea service si opriti aparatul.
Detectarea si inlaturarea defectiunilor
Manifestarea defectiunii |
Cauze posibile |
Remediere |
Imprimanta nu lucreaza |
Cablul nu este conectat cum trebuie |
Verificati conectarea cablului |
Imprimanta nu este alimentata |
Verificati imprimanta |
|
Jumperii imprimantei nu sunt configurati corect |
Vezi sectiunea de reglare a imprimantei si manualul acesteia |
|
Imprimanta imprima incorect |
Jumperii imprimantei nu sunt configurati corect |
Vezi sectiunea de reglare a imprimantei si manualul acesteia |
Configurare incorecta a imprimantei in aparat |
Reglati corect tipul de imprimanta in meniul utilizator |
|
Imprimanta nu este compatibila Epson | ||
Ecranul aparatului este golit |
Aparatul nu este alimentat |
Verificati alimentarea aparatului |
Cablul de alimentare nu este conectat |
Verificati cablul de alimentare |
|
A avut loc o eroare a aparatului |
Apasati tasta RESET si observati conditiile de eroare, dupa care urmati procedura in functie de numarul erorii. Inainte de inceperea lucrului recalibrati aparatul |
|
Glisiera aparatului nu se misca |
Aparatul nu este alimentat |
Verificati alimentarea aparatului |
Imprimanta sau calculatorul nu comunica cu aparatul |
Verificati configuratia perifericelor |
|
Aparatul imprima sau proceseaza date |
Asteptati incheierea procesului sau apasati RESET |
|
Aparatul este in modul programare |
Iesiti din modul programare prin apasarea tastei ENTER de la tastatura |
|
Nu se imprima grafice |
Graficele sunt oprite (0) |
Reglati graficele pe pozitia (1) sau (2) (Meniu U 06) |
Tipul de imprimanta este reglata inactiv (0) |
Reglati imprimanta pe pozitia (1) sau (2) (Meniu U 05) |
|
Versiunea aparatului este una veche si nu are grafice (nu este tip 4.11) |
Este disponibila versiunea 4.11 la producator |
|
Nu au fost efectuate nici o masuratoare valida |
Verificati limitele de plauzibilitate (inferioara / superioara) |
|
Apasarea butoanelor de pe panoul frontal nu are efect |
Aparatul imprima sau proceseaza date |
Asteptati incheierea procesului sau apasati RESET |
Mostra de imprimat statistic
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |