Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
CONDENSATORUL

CONDENSATORUL


CONDENSATORUL

Oarecum, condensatorul este un fel de baterie. Cu toate ca lucreaza in moduri total diferite, si condensatorii si bateriile stocheaza energie electrica. In interiorul bateriilor, o serie de reactii chimice produc electroni pe un terminal si ii "absorb" de la celalalt. Un condensator este mai simplu decat o baterie, in sensul ca el nu produce electroni, ci doar ii stocheaza.

Deci, condensatorul este un dispozitiv electric pasiv ce inmagazineaza energie sub forma unui camp electric intre doua armaturi incarcate cu o sarcina electrica egala, dar de semn opus. Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de capacitor. Unitatea de masura, in sistemul international, pentru capacitatea electrica este faradul (notat F). Condensatoarele pot fi de mai multe feluri (electrolitice, cu tantal, etc.), ele fiind realizate atat in tehnologie SMD (surface mounted device) cat si tehnologie THD.(trough hole device). In interiorul condensatorului, terminalele sunt conectate la doua placi de metal separate de un material dielectric (non-conductor). Puteti face cu usurinta un condensator din doua bucati de folie de aluminiu separate de o bucata de hartie.

Nu va fi un condensator foarte bun in privinta capacitatii sale de acumulare a energiei electrice, dar va functiona.

In teorie, orice material non-conductor poate fi dielectric. Totusi, pentru aplicatii practice, materiale specifice sunt folosite pentru a obtin cele mai bune rezultate. Mica, ceramica, celuloza, portelanul, Mylar-ul, teflonul si chiar aerul sunt o parte dintre materialele dielectrice folosite la condensatori. Dielectricul folosit dicteaza tipul condensatorului si pentru ce este folosit. In functie de marimea si tipul dielectricului, unii condensatori sunt mai buni pentru curenti electrici de frecvente inalte, in timp ce altii pentru voltaje inalte. Condensatorii pot fi folositi in aproape orice scop, de la micii condensatori din computerul dumneavoastra la uriasi condensatori ce alimenteaza un autobuz. NASA utilizeaza condensatori ce au ca dielectric sticla pentru a porni sistemele electrice uriase ale navetelor si statiilor spatiale.



Aici sunt o parte din dielectricii folositi in condensatori si ce capacitati le dau acestora:

  1. Aerul - adesea folosit in circuite radio;
  2. Mylar - folosit adesea pentru circuitele ceasurilor, cronometrelor si altor dispozitive de masurare a timpului;
  3. Sticla - buna pentru aplicatii de mare voltaj;
  4. Condensatorii ceramici - folositi pentru frecvente mari, in dispozitive ca antenele, scannere cu raze X sau MRI;
  5. Super-condensatori - folositi la masini electrice si hibride.




Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.