Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Centralele hidroelectrice

Centralele hidroelectrice


Centralele hidroelectrice. In secolul al XIX-lea au inceput sa fie construite amenajari hidroenergetice, compuse din turbine hidraulice, actionate de energia apei curgatoare sau a apei acumulate in lacuri de acumulare. Turbina, la randul ei, antrena generatorul electric.


Energia hidraulica are urmatoarele caracteristici si avantaje fata de alte forme de energie:

in prezent este cea mai importanta sursa nepoluanta de energie folosita;

este regenerabila pe cale naturala, omul nu depune nici un efort pentru producerea sa;



impactul ecologic produs de amenajarea hidraulica nu este neglijabil, dar este controlabil, si nu dezastruos. Nu emite noxe in mediul inconjurator;

barajele si amenajarile hidrotehnice permit productia de energie in functie de cerintele consumatorilor, datorita timpului scurt de pornire;

amenajarile hidrotehnice realizate pentru stocarea apei prin pompaj din aval de acumulare permit o acumulare de energie cu o suplete si mai mare.

Energia primara este asigurata de energia apei in diversele ei forme: diferenta de nivel dintre nivelul acumularii apei si locul admisiei ei in turbina hidraulica, energia mareelor prin flux si reflux, energia valurilor, energia curentilor marini, diferenta de temperatura si salinitate a apei din mari si oceane.

Principalele componente ale unei amenajari hidroenergetice sunt urmatoarele:

acumularea de apa, compusa din barajul si lacul de acumulare;

sistemul de evacuare de avarie, de preaplin, pentru curatire;

instalatiile de acces al apei in centrala;

centrala hidroelectrica, ce are in compunere conducta fortata, sistemul de aductiune a apei in fata turbinei hidraulice, accesul apei in turbina;

sala masinii, in care se afla turbina si generatorul electric;

sistemul de evacuare a apei dupa uzinare, galeriile de evacuare a apei, lacul de linistire dupa iesirea din turbina;

statia electrica de alimentare a centralei din reteaua nationala (pentru pornire);

statia electrica de evacuare a energiei produse in reteaua nationala.

Ca marime, principalele hidrocentrale construite pana in prezent sunt prezentate in tabelul urmator:

Denumirea centralei hidroelectrice

Tara

Capacitatea instalata [MW]

Trei Porti[1]

China

Itaipu

Brazilia-Paraguay

Guri

Venezuela

Grand Coulee

SUA

Sayano-Shuehenscaya

Rusia

Krasnoyarsk

Rusia

Tucuri

Brazilia

Portile de Fier I[2]

Romania-Serbia

Principalele constructii hidroelectrice realizate pana in prezent in Romania sunt:

Centrala hidroelectrica

Raul

Puterea

instalata

(MW)

Puteri

unitare

(MW)

Acumularea

Volumul stocat

(mil. m3)

Perioada punere in functiune

Portile de fier I

Dunarea

6x190

Portile de Fier

Lotru Ciunget

Lotru

3x170

Vidra

Raul Mare Retezat

Raul Mare

2x167,5

Gura Apelor

Mariselu

Somes

3x73,5

Fantanele

Vidraru

Arges

4x55

Vidraru

Portile de fier II

Dunarea

8x27

Portile de Fier II

Stejaru

Bistrita

6x35

Izvorul Muntelui

Acest tip de centrale sunt nepoluante, avand numai influente asupra modificarii configuratiei si a conditiilor de mediu pentru dezvoltarea florei si faunei, in zonele in care au fost efectuate lucrari de amenajare hidrotehnice si in aval de acestea. De asemenea, echilibrul ecologic se schimba, solicitand proiectantilor preocupari de refacere a acestor echilibre deranjate. Au fost cazuri in care au disparut specii de animale si plante care existau inainte de efectuarea centralei si au aparut altele, specifice zonelor de lac si vegetatie acvatica. Zona din aval de baraj trebuie sa fie total reamenajata, pentru a prevedea eventuale dezastre odata cu aparitia viiturilor sau a ruperii barajelor.

Pe langa functia de producere a energiei electrice, amenajarile hidrotehnice de pe fluvii sau rauri mari asigura posibilitati de navigatie fluviala, controlul asupra pericolelor de inundatii si crearea de rezerve de apa pentru irigatii in perioade secetoase. Acumulari amenajate in zone muntoase, aproape de izvoare, unde apa este curata si nepoluata de amenajari urbane, de prezenta distructiva si perturbatoare a omului, se folosesc si pentru alimentarea cu apa potabila a marilor orase.



Constructia barajului a inceput in anul 1991, in provincial Hubei, pe fluvial Yangtze, cu termen de finalizare in anul 2009. Barajul centralei, inalt de 185 m, lung de 2 km, cu un volum de beton de cca 27.000.000 m3, va avea inclus in corpul sau 26 grupuri, cu o putere instalata de 710 MW fiecare. Volumul total de apa ce va fi acumulat in spatele barajului, in lacul de acumulare ce se va forma, va fi de 39,2 miliarde m3. Diametrul rotorului turbinei este de 10,6 m, viteza de rotatie 75 rot/min, iar greutatea fiecarui agregat va fi de 440 tone. Productia anuala de energie electrica a centralei va fi de 84,7 TWh. Dimensiunile imense al centralei sunt determinate de debitele foarte mari ale fluviului, la inundatii crescand de zeci de ori fata de debitele normale. La inundatia din anul 1998, debitele au crescut pana la 60.000 m3/s. De-a lungul istoriei au fost consemnate debite maxime de 100.000 m3/s.

Hidrocentrala portile de Fier I s-a construit intre anii 1964 si 1972. Lungimea lacului de acumulare este de 144 km, coada lacului ajungand pana aproape de Belgrad, capitala Serbiei. Diferenta de nivel dintre amonte si aval de baraj este de 33 m. Centrala are doua parti identice si simetrice, una pe malul romanesc al Dunarii si alta pe malul sarbesc al fluviului. Fiecare centrala este echipata cu cate 6 grupuri de 190 MW fiecare (dupa reabilitarea din 1997 executata de firma elvetiana Sulzer Hydro). Tipul de turbina hidraulica folosit este Kaplan, cu diametrul rotorului de 9,50 m. Este preconizata construirea si a celui de al saptelea grup in corpul barajului, atat in partea romaneasca cat si in cea sarbeasca.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.