Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Circuite basculante

Circuite basculante


Circuite basculante

In multe aplicatii este nevoie de un element care sa prezinte 2 stari diferite, cu posibilitatea de a trece dintr-o stare in cealalta, fara sau in urma unei comenzi exterioare. Orice circuit electric care are aceasta caracteristica se incadreaza in categoria dispozitivelor cunoscute de obicei sub numele de circuite basculante. Aceste circuite fac parte si din categoria circuitelor combinationale.

Circuitele basculante sunt elementele care stau la baza realizarii unor importante categorii de circuite digitale cu multiple aplicatii in prelucrarea numerica a informatiei: registrele, numaratoarele si memoriile.

Tot circuitele basculante, cunoscute si sub numele de circuite de comutatie, ajuta la realizarea unor dispozitive simple de automatizari si divertisment.

Circuitele de comutatie se caracterizeaza prin faptul ca tensiunile sau curentii sunt modificati brusc intre nivele prestabilite, pe care pot ramane un timp determinat sau oricat de mare.

Aceste circuite se utilizeaza in calculatoare, televiziune, sisteme de telecomunicatii si radar, instrumente si aparate destinate acelor sisteme la care datele sosesc sub forma de impulsuri. Circuitele de comutatie sunt circuite neliniare.

Exista doua mari categorii:

. Circuite neregenerative, caracterizate prin faptul ca circuitul este mentinut in starea dorita numai prin intermediul unui semnal de intrare aplicat din exterior;

. Circuite regenerative, caracterizate prin aceea ca actiunea de trecere dintr-o stare in alta este initiata de un impuls exterior, aplicat la intrare, dar in continuare circuitul actioneaza singur pentru a modifica starea.



In principal circuitele de comutatie se caracterizeaza prin faptul ca starea la un moment dat a circuitului este determinata doar de variabile de la intrare.

La circuitele regenerative, semnalul dintr-un punct oarecare depinde atat de variabilele de la intrare cat si de cele de la iesire.

Asta inseamna ca iesirile sunt aduse la intrare astfel incat, in sensul deplasarii semnalului, exista o cale de reactie pozitiva, care se poate realiza atat prin cuplaje intrare-iesire, cat si prin procese interne specifice semiconductoarelor. De aceea se poate spune ca circuitele au memorie.

Dupa posibilitatea de a ramane un timp nedefinit in una sau ambele stari atunci cand la intrare nu se aplica nici un semnal de comanda, circuitele se clasifica in trei categorii:

Circuite bistabile, daca circuitul se poate mentine in oricare stare oricat de mult timp;

Circuite monostabile, daca circuitul nu se poate mentine decat intr-o stare un timp oricat de lung;

Circuite astabile, daca circuitul nu-si poate mentine permanent nici una din stari.

In ceea ce ne priveste voi insista asupra circuitelor basculante monostabile, care fac obiectul proiectului de fata.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.