Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Experiment - baterie-bec

Experiment - baterie-bec


Scopul experimentului

In cele ce urmeaza vom realiza un circuit simplu, format dintr-un bec si o baterie, precum cel prezentat in figura de jos:

Realizarea circuitului bec-baterie

Acesta reprezinta de fapt cel mai simplu circuit pe care il vom studia in intreg volumul: o baterie si un bec. Conectati becul la baterie, conform figurii de mai sus. Acesta ar trebui sa se aprinda in cazul in care ambele se afla intr-o buna stare de functionare, iar tensiunea bateriei este suficienta pentru a-l aprinde.

In cazul in care exista o discontinuitate (circuit deschis), indiferent in ce parte a circuitului, becul nu se va aprinde. Nu conteaza locul aparitiei unei astfel de discontinuitati. Experimentati cu scenariile prezentate mai jos ca sa va convingeti de acest lucru:

Desfasurarea experimentului

Folosind multimetrul setat pe pozitia DC, masurati caderea de tensiune la bornele bateriei, la bornele becului si la capetele firului de scurt-circuit. Familiarizati-va cu valorile normale ale tensiuni intr-un circuit aflat in functiune.

Acum, intrerupeti circuitul si remasurati tensiunea intre aceleasi seturi de puncte. Optional, masurati tensiunea in locul intreruperii circuitului, astfel:



Ce tensiuni sunt similare tensiunilor de dinainte? Ce tensiuni sunt diferite dupa aplicarea intreruperii? Ce cantitate de tensiune se regaseste la locul intreruperii? Care este polaritatea caderii de tensiune de la locul intreruperii, indicata de aparatul de masura?

Refaceti circuitul prin reconectarea bateriei la bec, si intrerupeti circuitul in alt loc. Masurati din nou caderile de tensiune. Familiarizati-va cu valorile tensiunilor intr-un circuit deschis.

Realizati acelasi circuit pe o placa de test. Aveti grija sa introduceti becul si firele pe placa astfel incat sa existe contact intre ele (continuitatea circuitului). Exemplul de mai jos este doar un exemplu, si nu reprezinta singura modalitate de realizare a unui circuit pe placa:

Experimentati cu diferite configuratii ale circuitului pe placa de test. Daca intampinati o situatie in care becul nu se aprinde, iar firele conductoare se incalzesc, aveti probabil de a face cu un scurt-circuit. Cu alte cuvinte, exista un drum cu o rezistenta mai mica decat a becului. Curentul va "prefera" acest drum in detrimentul becului. Sa vedem un astfel de exemplu:

Si un exemplu tipic de scurt-circuit accidental realizat de obicei de cei care nu sunt familiarizati inca cu folosirea placii de test:

Va dati seama de unde rezulta scurt-circuitul? Astfel de scenarii trebuie insa evitate cu orice pret, intrucat scurt-circuitele pot duce la distrugeri materiale si vatamari corporale.

Puteti de asemenea realiza circuitul de mai sus folosindu-va de o regleta de borne:





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.