JONCTIUNEA n-p
Jonctiunea de tip n-p se realizeaza prin impurificarea unui cristal de Ge sau Si cu impuritati donoare la un capat si acceptoare la celalalt, folosind procedee tehnologice astfel ca cele doua zone "n" si "p" sa fie invecinate.
Daca se considera separat fiecare din cele doua zone ale jonctiunii n-p, zonele de energie corespunyatoare se reprezinta ca in fig. 2.11. In fig. 2.11 este sugerat, prin figurarea sagetilor, faptul ca la temperatura normaa in semiconductorul donor, atomii donori sunt ionizati (pozitiv) si ca electronii de pe nivele donoare se afla in zona de conductie.
Figura 2.11.Nivelele energetice ale semiconductorilor de tip "n" si "p"
La fel este sugerat efectul intrinsec, prin saltul electronilor in zona de conductie direct din zona de valenta lasand in urma lor goluri (echivalente cu sarcini pozitive).
Rezulta ca purtatorii majoritari sunt electronii iar minoritari golurile.
O reprezentare similara s‑a facut pentru semiconductorul acceptor in care electronii sunt minoritari iar golurile majoritare. Inainte de a considera cele doua parti puse in contact, se admite ca partea acceptoare este legata la pamant si deci potentialul ei nu se modifica. Daca se considera ca cele doua parti "n" si "p" ale conductorului se pun in contact, datorita concentratiei mari de electroni "n" in zona de conductie si respectiv de golurile "p" in zona de valenta, are loc difuzia electronilor din "n" in "p" intr‑o regiune ce elimina jonctiunea. In partea jonctiunii dinspre semiconductorul "n" se formeaza o sarcina spatiala pozitiva, iar in partea dinspre semiconductorului "p" una negativa (deoarece aici s‑a localizat un numar excedentar de electroni) asa cum se reprezinta in fig.2.12. Prin punct plin s‑a figurat electronul excedentar al atomului donor, iar prin cercuri mici golurile atomilor acceptori
Figura 2.12. Jonctiunea n-p
In urma difuziei, in regiunea de latime (l0) electronii din "n" compenseaza golurile din "p". Atomii donori se ionizeaza deci pozitiv iar cei acceptori negativ. Pe masura ce electronii excedentari ai impuritatilor donoare difuzeaza in reteaua impuritatilor acceptoare are loc micsorarea valorii nivelului limita Fermi donor, la o anumita valoare a campului de difuzie (ED), cand se stabileste echilibrul termodinamic, nivelul Fermi (Fn) a semiconductorului "n" coincide cu (Fp) al semiconductorului "p". Aceasta determina distorsiunea nivelelor de energie, ca in fig.2.12, si aparitia barierei de potential de inaltime (eVD). Rezulta ca trecerea purtatorilor de sarcina dintr-o parte a jonctiunii in cealalta nu este posibila numai daca energia acestora este egala sau mai mare decat bariera de potential.
Figura 2.13. Jonctiunea n-p in camp direct.
Conductia unilaterala a jonctiunii rezulta si in acest caz daca se considera alimentarea acesteia cu tensiune continua, de polaritate data.
Daca campul electric exterior (E) este aplicat in sens invers campului electric de difuzie (ED), similar jonctiunii MOS, polaritatea negativa (-V) revenind semiconductorului "n", bariera de potential se reduce (eVD-eV) ca in fig.2.13 si la temperatura camerei, purtatorii de sarcina atat "n" cat si "p" o pot escalada chiar si la instalatii foarte mici ale campului electric exterior. Deci jonctiunea este alimentata in sens direct si prezinta conductivitate foarte mare (vezi relatia 2.21).
Figura 2.14. Jonctiunea n-p in camp invers
Daca se aplica campul electric exterior in sensul campului de difuzie (ED); bariera de potential creste la valoarea (eVD+eV) si distorsiunea nivelelor de energie se accentueaza ca in fig.2.14. Purtatorii de sarcina nu mai pot traversa jonctiunea deoarece nu el poate fi transmisa energia necesara fara ca aceasta sa nu se distruga.
Jonctiunea este practic electroizolanta, iar curentul ce o strabate este neglijabil (relatia 1.22). Deci jonctiunea este alimentata in sens invers. Daca se aplica jonctiunii n-p o tensiune alternativa, datorita conductiei unilaterale, se obtine redresarea curentului, deci efectul de dioda. In practica jonctiunile n-p au aplicatii multiple atat in domeniul curentilor slabi cat si in tehnica curentilor tari.
In prezent se utilizeaza diode semiconductoare de Si sau Ge pentru curent direct de ordinul sutelor de amperi si tensiunea inversa de valoare foarte mare (1,5~3 kV). Se utilizeaza de asemenea jonctiuni duble de tipul (n-p-n) in care conductia revine in principal electronilor, sau de tipul (p-n-p) cu conductie predominanta prin goluri, ambele functionand cu tiristoare.
Doparea precisa a elementelor semiconductoare - in vederea obtinerii jonctiunilor a permis realizarea diodelor semiconductoare, tranzistoarelor, tiristoarelor, varistoarelor, elementelor electroluminiscente etc.
Diode semiconductoare sunt dispozitive cu o singura jonctiune p - n. Se realizeaza in mai multe variante : diode redresoare, varicap, pentru frecvente ultraanalte etc.
Diodele redresoare se obtin din Ge, Si, GaAs, Se etc.Diodele cu Si de mica putere (obtinute prin difuzie) se utilizeaza in instalatii cu curenti slabi (receptoarele de televiziune), iar cele de mare putere - obtinute printr-o tehnologie planara - in instaltii de redresare pentru curenti intensi.
Diodele cu contact punctiform se realizeza dintr-o pastila de Ge dopat cu Sb (cu rezistivitatea de 0.01..0.05 Ωm) si un fir de wolfram sau aur.
Diodele de frecventa ultraanalta sunt diode punctiforme realizate din Ge sau Si de rezistivitate redusa si cu fir de aur de circa 3 μm diametru.
Diodele tunel se obtin din materiale semiconductoare cu concentratie de impuritati (cazuri in care nivelul limita Fermi se afla intr-o banda permisa si rezistivitatea
Diodele Zener se realizeaza din Si, cu jonctiune de suprafata.
Tranzistoarele. Sunt constituite dintr-un strat p sau n puternic dopat - numit emior E -, un strat dopat mediu si cat mai subtire posibil - baza B - si un strat p sau n de concentratie mai redusa - numit colector C.
Tranzistoarele cu efect de camp (TEC) prezinta impedanta mare la intrare si zgomot foarte redus, se realizeaza cu grila jonctiune sau cu grila izolata.
. Tiristoarele sunt dispozitive cu trei jonctiuni pnpn, obtinute prin difuzie unilaterala sau bilaterala in cristal de tip p sau n a unor impuritati acceptoare sau donoare.Tiristoarele de putere se construiesc, de obicei, prin difuzie bilaterala a unor impuritati acceptoare intr-un semiconductor de tip n urmata de alierea sau difuzia unei noi impuritati donoare.Se utilizeaza in circuitele de comutatie, la celulele de redresare cu electrod de comanda etc.
Elemente electroluminiscente. Se caracterizeaza prin aparitia - la introducerea lor intr-un camp electric - a unor radiatii luminoase. Se obtin din: sulfura de zinc sau de cadmiu, activate cu Cu, Ag, Mn sau cu unul dintre constituentii aflati in exces. Se realizeaza panouri electroluminescente, ecrane pentru osciloscoape, televizoare etc.
Varistoarele.Sunt dispozitive puternic neliniare, realizate pe baza de carbura de Si (CSi).Pulberea de CSi in amestec cu o substanta ceramica sau o rasina termorigida (sellac, epoxi) este presata si arsa.Deoarece rezistenta varistoarelor scade foarte mult cu cresterea tensiunii, ele se utilizeaza in constructia descarcatoarelor cu rezistenta variabila de inalta si joasa tensiune pentru protectia masinilor si transformatoarelor electrice, a instalatiilor de telecomunicatie etc.
Semiconductoarele cu sensibilitate mare la actiunea temperaturii se utilizeaza la fabricarea termistoarelor, termoelementelor, a elementelor termoemisive etc.
Termistoare.Sunt rezistoare neliniare realizate din amestecuri de oxizi de: Mn, Ni, Co, Fe etc. si caracterizate printr-un coeficient de variatie al rezistivitatii cu temperatura foarte mare si negativ.
Termistoarele se realizeaza sub forma de bare, discuri sau perle, in functie de domeniul de utilizare:
Rezistenta la rece a barelor si discurilor este de ordinul sutelor sau miilor de ohmi si scade, la cald, sub 1Ω.Din acest motiv sunt utilizate ca stabilizatoare ale punctelor statice de functionare ale tranzistoarelor.Perlele introduse in tuburi de sticla, se utilizeaza pentru masurarea temperaturii, sau ca relee de timp. Perlele inconjurate de o rezistenta parcursa de curent electric si introduse intr-un balon de sticla vidat, se utilizeaza ca dispozitive de reglaj.
Termoelemente.Sunt conbinatii de doua semiconductoare sau de un semiconductor si un metal, lipite intre ele la cele doua capete si dispuse la temperaturi diferite. Se realizeaza din etc.
Straturi termoemisive.Se obtin din oxizi ai metalelor alcalino-pamantoase si constituie catozii tuburilor electronice cu emisie la cald, lucrul mecanic de extractie a electroniilor fiind mai redus decat in cazul catoziilor (metalici) cu emisie la rece.
Generatoarele Hall si dispozitivele pe baza de ferite reprezinta aplictiile cele mai importante ale semiconductoarelor sensibile la actiunea campului magnetic. Se utilizeaza HgSe, HgTe, InAs, InSb, etc.Generatoarele Hall se utilizeaza pentru masurarea inductiei magnetice, a curentului continuu de intensitate mare, a cuplului motoarelor electrice, a puterii in c.c. etc.
Aceste materiale se utilizeaza la fabricarea tuburilor fotoelectrice, a celulelor fotoconductoare si fotovoltaice, a fototranzistoarelor, a elementelor luminiscente si fotorescente etc.
Tuburi fotoelectrice.Constructia lor se bazeaza pe efectul fotoelectric interior :iluminate, ele isi modifica conductivitatea electrica si determina, astfel, variatii ale curentiilor electrici care le parcurg.Se confectioneaza prin depunerea pe un gratar metalic a unui strat semiconductor de Se, TeS, CdS, CdSe, PbS, PbSe etc. Se utilizeaza in instaltii de semnalizare, protectie, comanda etc.
Celule fotovoltaice. Aceste dispozitive cuprind fotoelementele, fotodiodele si fototranzistoarele.Fotoelementele se deosebesc de toate tipurile de dispozitive fotoelectrice prin faptul ca nu contin surse de alimentare cu tensiune electrica. Astfel un fotoelement de dimensiuni relativ reduse poate genera sub actiunea radiatiilor luminoase, o tensiune electromotoare de 0.5V (respectiv o putere de 22.5mW in circuitul de sarcina). Ca materiale semiconductoare se utilizeazaa:
Prin gruparea mai multor fotoelemente se pot obtine baterii solare cu puteri pana la (cu un randament al transformarii energiei luminoase in energie electrica de 11%)
Fotodiodele au zone sensibile la radiatii luminoase situate in interiorul materialului semiconductor.Se obtin, prin aliere, tragere etc., din Ge, Si.
Fototranzistoarele - avand una din jonctiunile p - n expuse radiatiilor luminoase - se realizeaza din aceleasi materiale ca si fotodiodele.
Luminoforii si fosforii se utilizeaza la fabricarea dispozitivelor cu fluorescenta sau fosforescenta, a ecranelor tuburiilor catodice, a lampilor fluorescente, a panourilor luminoase.Luminoforii utilizati in tehnica se obtin din sulfuri, selenuri, silicati, wolframati, borati etc. activati cu Cu, bismut, mangan etc.
Traductoarele piezoelectrice se realizeaza din materiale semiconductoare a caror structura nu prezinta un centru de simetrie al sarcinilor punctuale, de exemplu GaAs, InSb etc.In practica sunt des intalnite traductoare piezoelectrice realizate din cuart sau turmalina, materiale care, dupa cum se stie, fac parte din clasa izolantilor. Se uitlizeaza pentru masurarea presiunii, a fortelor si acceleratilor in tensometrie, defectoscopie etc.
Traductoarele de presiune - rezistenta electrica se realizeaza din granule (microfoane) sau discuri subtiri (traductoare industriale) din carbune, plasate intre doua placi conductoare si care isi modifica rezistenta electrica sub actiunea solicitarilor mecanice (statice sau dinamice). Asemenea dispozitive se utilizeaza in constructia accelerometrelor, in telefonie, pentru inregistrarea informatiei etc.
In afara aplicatiilor prezentate, materialele semiconductoare se utilizeaza la fabricarea circuitelor integrate (monocristale care contin rezistoare, diode, tranzistoare), a laserilor si maserilor, a instalatiilor frigorifice, a termoelementelor, a modelatoarelor de radiatii infrarosii, a celulelor fotoelectromagnetice, in masurarea distantelor submicroscopice etc.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |