Polarizarea dielectricilor
Fenomenul de polarizare electrica consta in redistribuirea sarcinilor electrice de semn opus din masa dielectricului, sub actiunea unui camp electric exterior, prin miscari limitate, uneori elastice, pe distante microscopice, avand ca rezultat aparitia de momente electrice induse temporar, a caror rezultanta este, dupa directia campului electric , vectorul de polarizatie .
Exista corpuri care prezinta polarizatie permanenta in absenta unui camp electric exterior, cum sunt corpurile care contin molecule poalre (dipoli), caracterizate prin vectorul de polarizatie permanenta , sau altele nepolare, care nu se polarizeaza decat sub actiunea campului electric si a caror stare de polarizare dispare odata cu anularea campului aplicat, ca fiind caracterizata prin vectorul de polarizatie temporara. Timpul in care se realizaeza polarizarea, din momentul aplicarii campului electric, constituie durata de relaxare tr, aceasta avand o valoare caracteristica pentru fiecare fel de polarizare. In continuare se vor lua in considerare corpurile care nu prezinta momente electrice permanente, deci corpurile nepolare. Fenomenul de polarizare constatat la nivel microscopic se caracterizeaza prin marimi specifice, determinate experimantal cum este susceptivitatea electrica ce, respectiv permitivitatea relativa er. Aceste fenomen este insa efectul macroscopic al unor procese ce au loc la nivel macroscopic, adica la nivelul atomilor, ionilor, moleculelor, dipolilor etc., care de asemenea se caracterizeaza prin marimi specifice, care de asemenea se caracterizeaza prin marimi specifice, cum sunt: n - concentratia moleculeor (particulelor) polarizabile si a - polarizabilitatea (sau capacitatea de polarizare). Pentru utilizarea in practica a dielectricilor prezinta importanta stabilirea unor relatii de legatura intre cele doua specii de marimi, urmarindu‑se pe de o parte sa se obtina cu ajutorul marimilor determinarile experimental) date despre marimile care caracterizeaza procesele microscopice si despre factorii ce le influenteaza, iar pe de alta parte sa se stabileasca posibilitatile optime de utilizare a dielectricului.
Din punct de vedere macroscopic, starea electrica de polarizare exprimata prin vectorul de polarizatie , se afla in interdependenta cu vectorul inductie electrica si cu intensitatea campului electric , prin legea legaturii in camp electric:
(1.23)
Cum s‑a convenit anterior sa se considere numai corpurile nepolare, rezulta ca vectorul total de polarizatie , iar (1.23), SIU, devine:
(1.24)
Polarizatia temporara pentru corpurile izotrope, nepolare, avand temperatura constanta in toata masa lor, se exprima sub forma:
(1.25)
unde ce este susceptivitatea electrica, iar celelalte marimi cu semnificatii cunoscut. Inlocuind (1.25) in (1.24) rezulta:
(1.26)
unde e e er constituie pemitivitatea absoluta, iar er ce) permitivitatea relativa.
Tinand seama de er rezulta:
(1.27)
iar (1.25) devine:
(1.28)
adica vectorul de polarizatie este exprimat numai prin marimi specifice efectului macroscopic al polarizarii, determinabil experimental.
La nivel microscopic, daca notam cu momentul electric indus temporar al particulei (moleculei) polarizabile, vectorul de polarizatie se constituie ca suma a acestor vectori de polarizatie, la limita unui volum elementar DV:
(1.29)
Pentru un volum DV considerat egal cu unitatea, in care exista n - particule polarizabile avand fiecare o valoare medie a vectorului elementar de polarizatie, (1.29) devine:
(1.30)
Pentru majoritatea corpurilor nepolare, vectorul elementar de polarizatie este proportional cu intensitatea campului electric , prin polarizabilitatea a, adica:
(1.31)
incat (1.30) devine:
(1.32)
Egaland (1.32) cu (1.28) se obtine:
(1.33)
respectiv cu (1.27):
(1.34)
adica o relatie de legatura intre marimile specifice procesului microscopic si cele specifice efectului macroscopic. Din (1.34) rezulta ca determinand pe cale experimentala ec, respectiv ce si admitand n = NAv = 6.02 1023 [mol-1], se obtine, cu aproximatie polarizabilitatea in cazul fiecarei specii de polarizare.
Dupa natura lor se deosebesc urmatoarele specii de polarizare electrica:
- polarizarea electronica (este de deformare, sau dielectrica);
- polarizarea ionica;
- polarizarea dipolica (sau de orientare, sau paraelectrica);
- polarizarea de relaxare (specifica materialelor neomogene).
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |