Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Sarcini trifazate

Sarcini trifazate


Sarcini trifazate

Schema electrica echivalenta a retelei pentru studiul deconectarii unei baterii trifazate de condensatoare este prezentata in figura 1.33.

Ipotezele simplificatoare pentru studiu sunt:

- reteaua este simetrica din toate punctele de vedere si functioneaza in regim permanent.

- separarea contactelor aparatului de comutatie este sincrona: arcul electric se amorseaza simultan pe cei trei poli ai aparatului.

- stingerea arcului electric se face la trecerea naturala a curentului prin zero si este definitiva.

- regimul retelei, din punct de vedere al sarcinii, este pur capacitiv.

Calitativ fenomenele sunt similare in cazul deconectarii unui scurtcircuit trifazat izolat; deci va exista si aici un pol care va juca rolul "polului care intrerupe primul", iar ceilalti doi poli vor intrerupe simultan cu o intarziere de fata de primul pol.

Considerand drept origine de faza t.e.m. a sursei pe faza 1, presupunem ca arcul electric se amorseaza simultan pe cele trei faze la momentul .

a) schema electrica; b) diagrama de fazori

Fig. 1.33 Deconectarea unei sarcini capacitive trifazate

In momentul A, cand curentul I, devine zero, reactanta capacitiva de pe faza 3 este deconectata de la sursa, capacitatea fazei 3 ramane incarcata la tensiunea . Celelalte faze ramanand inchise prin arc electric, potentialul N al bateriei se deplaseaza fata de potentialul neutrului sursei 0- conform diagramei din figura 1.33b.

(1.96)



Cresterea potentialului punctului N se produce pana la valoarea , moment in care fazele 1 si 2 se intrerup simultan. Asadar valoarea maxima a tensiunii de restabilire pe polul 3 este: (1.97)

Dupa deconectarea fazei 3 curentul (respectiv curentii in opozitie de faza si , cu ) este asigurat prin reactantele capacitive de sursa compusa :

(1.98)

Deci capacitatile de pe fazele 1 si 2 vor ramane incarcate cu o tensiune de valoare maxima . In ipoteza ca tensiunea compusa se repartizeaza identic pe cei doi poli, valoarea maxima a tensiunii de restabilire pe polii 1, respectiv 2, va fi:

(1.99)

Curentul va fi: (1.100)

deci maximul acestui curent reprezinta din maximul curentului de regim stabilizat: si este defazat cu inainte fata de acesta (respectiv cu fata de tensiunea electromotoare a sursei pe faza 1, aleasa origine de faza). Curentul este evident in opozitie fata de . Deci curentii pe fazele 1 si 2 se intrerup simultan si cu o intarziere de fata de curentul pe faza 3.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.