Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Termocentralele clasice

Termocentralele clasice


Termocentralele clasice

Avand o pondere de circa 65% in structura productiei de electricitate, termocentralele clasice utilizeaza drept combustibili, carbunii de pamant (antracit, carbune brun, lignit), petrol (derivate in urma rafinarii: pacura si motorina), gazele naturale sau alte surse energetice.

In functie de tehnologia adoptata, se pot diferentia termocentrale cu turbine de abur, de termoficare, turbine cu gaze, diesel electrice s.a.

Termocentralele prezinta numeroase avantaje: produc electricitate in tot timpul anului, oferind o anumita siguranta, se pot construi practic in orice regiune geografica (chiar departe de sursele de aprovizionare), realizarea acestor centrale se poate face in timp scurt, iar amortizarea investitiilor se realizeaza rapid (in medie 10 ani).

Dintre dezavantaje, mentionam consumul ridicat de combustibil, ce determina rapida epuizare a unor resurse cunoscute, necesitatea unui flux bine dezvoltat de transport si depozitare, poluarea complexa a mediului, valorificarea insuficienta ale deseurilor rezultate (halde de cenusa, steril etc.).

Repartitia geografica a centralelor electrice arata urmatoarele aspecte specifice:

. Repartitia termocentralelor in bazinele carbonifere: in S.U.A. (Midlands, Virginia de Vest, Pittsburg) in Rusia (Moscova, Ural), Ucraina (Donetk), China (China de Nord- Est), Germania (Rurh), Polonia (Silezia), Romania (in bazinele din nordul Olteniei, Subcarpati, depresiunea Petrosani).



. In bazinele de exploatare a hidrocarburilor: in S.U.A. (Golful Mexic, Midlands), Rusia (Volga, Ural, Siberia de Vest), Kazahstan (Nordul Marii Caspice), Romania (Ploiesti), Azerbaidjan (Baku), Golful Persic (Arabia Saudita, Iran, Irak), China (China de Nord Est) s.a.

. Amplasarea termocentralelor in apropierea marilor utilizatori industriali si urbani (casnici); in jurul tuturor marilor centre urbane se afla termocentrale care functioneaza indeosebi pe baza de derivate de petrol si gaze naturale. Uneori aceste centrale aflate in zonele temperate si reci, sunt mixte (energie electrica si energie termica).

. Centrale electrice construite in mari porturi, pe baza importului de hidrocarburi, de pilda termocentralele din porturile germane, din Olanda, Franta, Italia, Japonia etc.

In ultimele decenii se constata o crestere a capacitatii termocentralelor clasice (in mod frecvent turbinele depasesc 1000 MW putere instalata), dar si a randamentului in obtinerea electricitatii.

Printre cele mai mari termocentrale mentionam: Dnepropetrovsk in Ucraina, Konakovo si Moscova (in Rusia), in S.U.A. (Bull Run, Ravenswood, Paradise), in Germania (Hamburg, Boxberg, Gebersdorf) sau in Romania (Rogojelu, Isalnita, Turceni, Braila) etc.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.