Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Lh-jetronic

Lh-jetronic


LH-JETRONIC

Este un sistem electronic de injectie derivat din sistemul L-JETRONIC, deosebirea principala constand in existenta unui debitmetru de aer care functioneaza dupa principiul termoanemometriei. Un fir cald incalzit de un curent electric, isi modifica rezistenta cand este racit de fluxul de aer de admisie. Masurarea in mod continuu a acestei rezistente ofera o indicatie proportionala cu debitul aerului aspirat de motor. Rezultatul acestei masuratori este independent de densitatea aerului, dar, dependent de temperatura si presiune - influente ce trebuie compensate pe cale electronica.

Sistemul de alimentare cu combustibil (fig. 16.53).

Principiul de functionare.

Informatia asupra turatiei este data de instalatia de aprindere prin blocul de comanda. Contactorul clapetei de acceleratie furnizeaza doua semnale corespunzatoare pozitiilor clapetei de acceleratie la mers in gol, respectiv la sarcina plina, prin intermediul blocului de comanda aducandu-se motorul intr-o stare corecta de functionare, dupa diferite criterii de optimizare.

Masurarea cantitatii de aer absorbit de catre motor.

Fluxul de aer de admisie trece printr-un tunel in care se afla un fir incalzit electric, care este parte dintr-o punte de masura (fig.16.54). Firul de platina, de cca. 70 mm diametru, este supraincalzit, iar puntea de masura va pastra temperatura constanta, la trecerea fluxului de aer, astfel ca, urmarindu-se variatia curentului de incalzire, se poate determina cantitatea de aer absorbit de motor.

Fig. 16.45. Elementele principale ale sistemului de injectie tip L-Jetronic

1- Rezervor; 2- Pompa electrica de alimentare; 3- Filtru de combustibil; 4- Conducta de distributie; 5- Regulator de presiune; 6- Unitate electronica de comanda; 7- Injector; 8- Injector de pornire la rece; 9- Surub pentru reglarea mersului in gol; 10- Contactorul clapetei de acceleratie; 11- Clapeta de acceleratie; 12- Debitmetrul; 13- Bloc de relee; 14- Sonda l; 15- Sonda de temperatura; 16- Termocontact temporizat; 17- Dispozitivul de aprindere; 18- Comanda aerului aditional; 19- Reglajul amestecului la mers in gol; 20- Acumulator; 21- Cheie contact


Pentru a se inlatura influenta temperaturii aerului, in puntea de masura se introduce o termorezistenta de compensare. Mai recent, firul cald a fost inlocuit cu o rezistenta peliculara pe suport semiconductor, care are avantajul de a nu-si modifica propietatile la colmatarea sa, datorita impuritatilor antrenate de aerul de admisie.

Determinarea cantitatii de combustibil.

Combustibilul este injectat in poarta supapei prin actionarea injectoarelor, succesiv, catre unul la fiecare ciclu motor. Diferenta intre presiunea combustibilului si presiunea din colectorul de admisie este pastrata cons-tanta la valori de 0,25 sau 0,30 MPa, astfel incat cantitatea de combustibil injectata este dependenta doar de durata de deschidere a ventilului.



Unitatea centrala creeaza impulsuri de comanda pentru deschiderea inejectoarelor, a caror durata este dependenta de cantitatea de aer absorbita, de turatia motorului, precum si de alte marimi de intrare furnizate de diferiti senzori.

Adaptarea motorului la diferitele stari de functionare.

Pentru fiecare regim de functionare: pornire la rece sau la cald, faza de incalzire, mers in gol, acceleratii, suprasarcina, necesarul de combustibil se abate puternic de la conditiile normale, asa ca este necesara corectarea amestecului.

De exemplu, pentru a obtine o turatie de mers in gol joasa si stabila, controlerul 13 (fig.16.53) lasa sa treaca o cantitate de aer mai mare sau mai mica, printr-un by-pass pe clapeta de acceleratie, cantitate sesizata de debitmetru, care va comanda prin blocul de comanda modificarea corespunzatoare a duratelor de deschidere a injectoarelor, respectiv a cantitatii de combustibil injectate. Traductorul termic amplasat pe motor sesizeaza temperatura motorului si comanda imbogatirea amestecului in faza de incalzire.

Fig.16.46. Regulatorul de presiune 1- Admisia combustibilului; 2- Retur; 3- Placa supapei; 4- Scaunul supapei; 5- Membrana elastica; 6- Resort; 7- Catre colectorul de admisie.

Fig. 16.47. Rampa de distributie a combustibilului 1- Admisie combustibil; 2- Rampa de distributie; 3- Catre injectorul de start; 4- Regulator de presiune; 5- Retur; 6- Injector;


Pentru a obtine un consum de combustibil si o emisie de noxe minime, se prelucreaza electronic un camp de date sarcina/turatie si se controleaza raportul aer/combustibil.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.