Valorile mobiliare
Valori mobiliare sunt actiunile si obligatiunile emise de societatile pe actiuni.
Nu toate actiunile emise de societatile pe actiuni sunt recunoscute ca valori mobiliare; sunt recunoscute numai cele care sunt admise pe pietele reglementate.
Societatile pe actiuni de tip inchis sunt acelea in care prin actul constitutiv se stabileste ca nu vor circula pe pietele reglementate.
Circulatia valorilor mobiliare:
Legea nr.297/2004 privind piata de capital reglementeaza infiintarea si functionarea pietelor de instrumente financiare cu institutiile si operatiunile specifice acestora.
Precizari cu caracter economic:
Desfasurarea oricarei activitati comerciale presupune existenta a trei factori: capital, munca si pamant. In economia de piata exista 3 domenii: piata marfirulor si serviciilor, piata muncii si piata financiara (de capital). Trebuie facuta distinctie intre piata monetara (tranzactii cu anumite instrumente financiare pe termen scurt), piata bancara si piata de capital (tranzactii cu active financiare pe termen mediu si lung). Aceste tranzactii se fac cu valori mobiliare.
Si in legatura cu piata de cvapital exista cerere si oferta. Cererea vine de la utilizatorii de fonduri banesti; oferta vine de la cei care au bani si vor sa-i investeasca.
Trebuie facuta distinctie intre piata primara si piata secundara: piata primara transforma fondurile banesti in titluri de valoare (emiterea de actiuni si obligatiuni si plasarea lor pe piata) iar piata secundara are ca obiect tranzactionarea valorilor mobiliare care exista pe piata (bursa de valori).
Rolul si locul Comisiei Nationale de Valori Mobiliare:
CNVM este o autoritate administrativa autonoma si cu personalitate juridica; nu este subordonata puterii executive ci direct Parlamentului.
CNVM este formata din 7 comisari (1 presedinte, 2 vicepresedinti, 4 comisari) numiti de Parlament cu mandat pe 5 ani; CNVM ia hotarari prin votul a cel putin 5 membri.
Obiectivele fixate de lege pentru CNVM (prin OG.25/2002):
a) stabilirea si mentinerea cadrului necesar dezvoltarii pietelor reglementate;
b) promovarea increderii in pietele reglementate si investitiile in instrumentele financiare;
c) asigurarea protectiei operatorilor si investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase;
d) promovarea functionarii corecte si transparente a pietelor reglementate.
Pentru indeplinirea acestor obiective CNVM beneficiaza de anumite prerogative:
are dreptul sa adopte acte cu caracter normativ si individual;
are dreptul sa dispuna masuri pentru asigurarea functionarii pietelor reglementate;
supravegheaza in timp real si periodic institutiile si operatiunile de pe piata de capital.
Actele cu caracter normativ sunt instructiunile si regulamentele; acte cu caracter individual: decizii, ordonante, atestate, avize. Actele cu caracter individual sunt inscrisuri oficiale si au forta probanta pana la inscrierea in fals.
CNVM e in drept sa delege unele atributii de reglementare pietelor reglementate. Pentru a asigura transparenta si protectia informatiilor legea prevede ca valorile mobiliare sunt evidentiate intr-un registru anume tinut de CNVM.
Pe pietele reglementate au acces numai participantii strict reglementati de lege:
emitentii de valori mobiliare (societatile pe actiuni); pentru anumite valori mobiliare emitentul poate fi si o autoritate publica locala; legea permite si regiilor autonome sa emita obligatiuni;
investitorii: orice persoana care pe cont propriu cumpara , detine , vinde valori mobiliare fara a practica intermedierea ca fapt de comert;
organismele de plasament colectiv in valori mobiliare. Acestea sunt: fondurile deschise de investitii si societatile de investitii. Ambele trebuie sa indeplineasca doua conditii:
a) scopul: mobilizarea economiilor banesti printr-o oferta publica continua de titluri de participare si investirea resurselor financiare dobandite in valori mobiliare;
b) titlurile de participare sunt rascumparabile continuu din activele respectivelor organisme (fondurile deschise de investitii si societatile de investitii) la cererea detinatorilor.
Fondurile deschise de investitii si societatile de investitii au o dubla calitate: emitent si investitor. Acestea mobilizeaza resursele; administrarea resurselor dobandite se face de catre societatea de administrare a investitiilor; fondurile respective (care apartin fondurilor deschise de investitii si societatilor de investitii) sunt pastrate de un depozitar. Initiativa o ia societatea de administrare a investitiilor.
Fondurile deschise de investitii si societatile de investitii:
A. Fondurile deschise de investitii:
Fondul deschis de investitii este un simplu contract de societate civila; acesta cuprinde totalitatea contributiilor banesti atrase printr-o oferta publica de titluri de participare (unitati de fond); acestea evidentiaza o detinere e capital in activele fondului. Societatea de administrare a investitiilor elaboreaza un prospect de oferte. Acest prospect trebuie aprobat de CNVM.
Participarea la fond e atestata printr-un certificat doveditor. Cumparatorul plateste pretul stabilit in ziua respectiva. Fondul poate creste prin incasarile dividendelor; detinatorii unitatilor de fond pot sa le rascumpere.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |