Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Definitia evaluarii

Definitia evaluarii


Definitia evaluarii

Se pare ca este interesant sa definim conceptul evaluarii tinand seama de conceptul masurarii, mai ales pentru ca aceste doua concepte sunt utilizate adesea unul in locul celuilalt in limbajul curent. Este adevarat ca aceste doua notiuni sunt, in acelasi timp, apropiate si diferite.

Evaluarea poate fi definita ca o actiune care duce la o judecata (o opinie favorabila sau defavorabila) asupra valorii cuiva sau a unui lucru (de exemplu, Suchman defineste evaluarea ca "un proces social prin care se elaboreaza judecatile de valoare").

Putem defini masurarea drept o actiune de determinare a valorii unei marimi masurabile (pentru J. Ullmo marime masurabila este un fenomen justificabil printr-o cuantificare repetabila destul de precisa) atribuindu-i un numar care ii fixeaza intensitatea sau starea (de exemplu, Guilford defineste masurarea ca "actiunea de a atribui un numar unui obiect sau unui eveniment, in functie de o regula logic acceptabila").

A spune "acesta este un elev bun" sau "este un elev care poate trece intr-o clasa superioara" inseamna a evalua.

A spune "este al treilea la ortografie" sau "acest elev are nota 9 la matematica" inseamna a masura.



Evaluarea este (si nu poate fi decat) subiectiva, calitativa, aproximativa (de altfel, a aproxima, a aprecia, a estima nu sunt decat sinonime ale verbului "a evalua").

Masurarea este (si ar trebui sa fie) obiectiva, cantitativa, precisa.

Se constata asadar, ca cele doua concepte au legatura intre ele si se acopera partial. Conceptul de evaluare are insa o acceptiune mult mai larga decat cel de masura. Intr-un anumit fel, am putea considera ca masurarea este o evaluare "stiintifica".

In cele ce urmeaza, vom folosi in special cuvantul "evaluare". Il lasam pe cititor sa decida care sunt momentele cand acesta ar putea fi inlocuit cu cuvantul "masura".

Oprindu-ne la domeniul general al educatiei si al formarii (sistemul educational) si, mai exact, la domeniul orientarii scolare si profesionale, vom raspunde acum la intrebarea: de ce sa evaluam?





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.