ALIMENTATIA SANATOASA
Echilibrul substantelor nutritive si alimentatia sanatoasa se vad dupa cum aratam si ne simtim. Tot mai multe dovezi demonstreaza ca dezechilibrul in dieta poate sa provoace probleme medicale grave, astfel incat este momentul sa incepem sa mancam sanatos.
Zicala "esti ceea ce mananci " este foarte veche, dar este valabila si astazi - poate cu atat mai mult in secolul XXI. Un regim alimentar sanatos nu presupune cumpararea unor alimente speciale si suplimente, dar inseamna ca trebuie sa stim care alimente sunt esentiale si cand introducem dezechilibre periculoase in regim. Alese cu intelepciune, alimente hranitoare care sunt gatite prin tehnici de preparare sanatoase ne vor oferi mese care nu sunt numai delicioase, ci ne vor face sa ne simtim mai bine si vor impiedica sau vor atenua anumite afectiuni; impreuna cu exercitiul fizic, ele sunt si cea mai buna cale de a ne mentine greutatea dorita.
Producatorii fac numeroase afirmatii despre produsele pe care le vand, incercand sa-i convinga pe cumparatori sa le cumpere. Nu exista alimente bune sau rele, ci doar regimuri bune sau rele, si cheia este de a stabili un echilibru intre cele doua. De exemplu, fructele si legumele sunt bune pentru noi, dar nu este bine sa mancam doar fructe si legume. Diferitele alimente contin nivele diferite de substante nutritive, dar nici un aliment nu poate sa asigure toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul nostru in cantitatile potrivite. Cea mai buna cale de a stabili un regim bun nu este de a manca un anumit aliment sau marca de alimente, ci de a cunoaste grupurile de alimente si substantele nutritive continute de ele. Aceasta este probabil calea potrivita spre un regim sanatos. Multi oameni raman totusi derutati de diferitele afirmatii care se contrazic si le este greu sa decida ce constituie un regim sanatos.
Pentru a ramane sanatos si a functiona eficient, corpul nostru are nevoie de 13 vitamine si 16 minerale, precum si de carbohidrati , proteine si grasimi. Pentru a ne asigura ca toate acestea sunt administrate in cantitatile potrivite, este necesar sa mancam o varietate larga de alimente in proportii rezonabile. Doar astfel putem sa obtinem nivelele optime din fiecare substanta nutritiva de care avem nevoie pentru a mentine o stare buna de sanatate. Toti avem nevoi diferite de alimentatie, in functie de varsta, sex, nivelul activitatii fizice, rata metabolismului si starea de sanatate. Insa oricare ar fi nevoile noastre, toti avem nevoie aproximativ de aceleasi proportii de hrana din diferite grupuri de alimente.
Fructe si legume
Proteine
Lapte si produse lactate
Carbohidrati simpli
Painea, cerealele precum orezul, si cartofii sunt sursele principale de carbohidrati complecsi hranitori, care asigura amidonul, fibrele, calciul, fierul, si vitaminele B. Mancati paine integrala si faceti sandvisurile cu felii groase pentru a mari cantitatea. Mancati o portie mare de cartofi, orez sau paste fainoase in locul alimentelor cu continut mai mare de grasimi.
FRUCTE SI LEGUME
Fructele si legumele alcatuiesc unul dintre cele mai importante grupuri, si este important sa alegem o varietate cat de larga. Mancati cel putin cinci portii de alimente din acest grup in fiecare zi. Fructele pot sa fie proaspete, congelate, conservate, stoarse, sau uscate. Ele asigura vitamina C, carotenul ( o hidrocarbura nesaturata care este transformata de ficat in vitamina A) , folatii si fibrele. Legumele sunt coloana vertebrala a majoritatii regimurilor, indiferent ca sunt vegetariene sau nu. Ele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale, de fibre si carbohidrati.
PROTEINE
Proteinele se gasesc in carne, pasare si peste, dar si in sursele alternative de hrana ca fasolea uscata, pastaioasele, ouale si nucile. Acestea furnizeaza mineralele fier si zinc si vitaminele B, in special vitamina B12. Consumati cantitati moderate de alimente din acest grup, alegand carnea macra si inlaturand grasimea vizibila. Mancati peste cel putin de doua ori pe saptamana si incercati sa includeti o portie de peste uleios, precum tonul sau macroul.
LAPTELE SI PRODUSELE LACTATE
Laptele si toate produsele lactate sunt surse importante de calciu, magneziu, proteine, riboflavina si vitamine B12 si A. Alegeti versiunile cu grasime redusa ale acestor alimente, precum laptele slab si iaurtul dietetic.
CARBOHIDRATII SIMPLI
Carbohidratii simpli se gasesc in principal in alimente grase si zaharoase - margarina, unt si alte grasimi tartinabile, in uleiul de gatit, frisca, ciocolata, batoane de cereale, biscuiti, produse de patiserie, prajituri si inghetata. Incercati sa consumati aceste alimente in cantitati mici si alegeti variantele cu frasimi si zahar putin cand este posibil. Incercati sa nu va rasfatati cu produsele de patiserie si ciocolata.
ADITIVII
Daca cumparati alimente semipreparate, cititi neaparat eticheta. Printre aditivi pot fi coloranti artificiali, conservanti, antioxidanti si arome. Produsele fara zahar adesea contin substitute ale zaharului insusi. Ingredientele sunt enumerate in ordinea cantitatii , astfel incat incercati sa le evitati pe cele care contin aditivi nedoriti. De asemenea, fiti atenti la produsele la care zaharul, grasimile sau sarea apar prea aproape de capul listei.
BAUTURI
Nu doar hrana este importanta pentru sanatate, ci si lichidele pe care le bem. Majoritatea oamenilor nu beau nici pe departe suficient si este foarte usor sa te deshidratezi fara sa stii. Apa este esentiala pentru toate functiile corpului. Incercati sa beti cel putin doi litri pe zi, de preferinta apa sau sucuri diluate si nu bauturi alcoolice sau cu continut mare de cofeina, care sunt diuretice si pot sa provoace o pierdere mai mare de apa din corp, sub forma de urina, decat in mod normal.
Stramosii nostri consumau mult mai mult amidon si alimente vegetale decat o facem noi azi. De asemenea, ei mancau mult mai putine grasimi si proteine animale decat majoritatea dintre noi in ziua de azi. Si in consecinta la ei era mai rara moartea prematura provocata de bolile de regim, care au devenit ucigasi atat de frecventi in ziua de azi, in special in lumea dezvoltata. Astfel nu este surprinzator faptul ca expertii ne recomanda ca alimentele cu continut de amidon, precum painea, cartofii, pastele fainoase si orezul, alaturi de alimentele vegetale principale precum fructele si legumele, trebuie sa constituie aproximativ 70% din consumul zilnic de hrana. De asemenea, ei ne recomanda sa mancam o portie mai mica de alimente cu continut de proteine, precum carnea si pestele, si mai putine produse lactate, inclusiv lapte si cascaval. Si in cele din urma, ei ne recomanda sa consumam cantitati foarte mici de alimente pe baza de grasimi si zahar.
De aceea merita sa ne gandim la alimentele pe care le mancam in mod normal ca parte a regimului nostru alimentar obisnuit, pentru a vedea daca se potrivesc cu aceste proportii. De asemenea, ganditi-va la asta si cand va planuiti meniul pentru saptamana care urmeaza.
CUM SA MANCAM
Desi un regim sanatos depinde in mare masura de ceea ce mancam, el este influentat si de modul in care ne consumam hrana. In general se considera ca este mult mai bine sa mancam putin si des si ideal este sa mancam mai multe mese usoare pe zi decat un pranz mare si o cina copioasa, care este greu digerabila si ne ingreuneaza. Sa incercam sa mancam cat se poate de bine si de sanatos tot timpul, dar fara sa devenim obsedati de regim. Ceea ce conteaza este ce facem in cea mai mare parte din timp, si trebuie sa acceptam faptul ca greselile ocazionale sunt relativ nesemnificative.
Pastrarea placerii de a manca si rezervarea unui timp suficient pentru a o face este de asemenea foarte importanta, si ajuta la intarirea bunurilor obiceiuri. De asemenea ne da sansa de a ne concentra asupra mestecatului si a inghitirii adecvate a mancarii, ceea ce reduce sansele de dezvoltare a problemelor digestive.
Cea mai buna cale de a dobandi obiceiuri de alimentatie bune este gasirea si retinerea numeroaselor argumente convingatoare in favoarea alimentatiei sanatoase. Un regim sanatos aduce in scurt timp recompense tangibile - vitalitate, precum si piele neteda, par stralucitor si unghii puternice .
Incercati sa beti apa in locul bauturilor carbogazoase dulci - dupa cateva saptamani veti savura chiar si gustul! Nu trebuie sa renuntati la gustarile dintre mese, dar alegeti pentru gustari fructe proaspete sau uscate, batoane de legume si nuci nesarate in loc in de ciocolata. Si, inainte de toate, asigurati-va ca mancati legume sau salata la fiecare masa. Nu trebuie sa fie salata verde sau rosii de fiecare data - incercati morcovi razuiti cu stafide si suc de portocale; pere felii cu telina si nuci nesarate; sau castraveti taiati in cubulete si iaurt. Daca faceti aceste lucruri, batalia pentru un corp sanatos va fi pa jumatate castigata!
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |