Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Rata

Rata


Rata

Rata este numele atribuit unei varietati de specii din familia Anatidae. Sunt pasari de apa, mai mici decat rudele lor, lebedele si gastele si pot fi gasite atat in apa dulce cat si in cea sarata.Majoritatea ratelor au un cioc lung si lat, folosit la sapat. Ratele au un meniu divers; pot consuma ierburi, plante acvatice, pesti, insecte, amfibieni mici, viermi si moluste mici.Multe rate nu pot zbura in timpul naparlirii. In timpul naparlirii, se retrag in medii protejate, unde exista destula hrana pentru ele. De obicei, naparlirea are loc inaintea inceperii migratiei.

Specii de rate si hranirea

Ratele scufundatoare (Aythyinae) si ratele marine se hranesc sub apa. Pentru a se scufunda mai usor, ele sunt mai grele decat celelalte rase de rate, chiar daca le este mai dificil sa zboare.Ratele din subfamilia Anatinae (rasa care cuprinde si rata de curte) se hranesc la suprafata desi pot prinde si alte vietati subacvatice, atata timp cat pot ajunge cu gatul la ele, fara sa se scufunde complet. Chiar daca au ciocul mic, unele rate mai specializate pot inghiti si pesti mari.

Imperecherea

La speciile nordice de rata, masculii de rata (ratoii) au un penaj mai extravagant, pentru a atrage femelele. Totusi, ei naparlesc de acest penaj in vara, capatand o infatisare mai apropiata de cea a femelelor. Speciile sudice arata de obicei mai putin dimorfism sexual.Unii oameni folosesc termenul de 'rata' specific pentru femela adulta si 'ratoi' pentru mascul. Termenul de 'ratusca' se foloseste pentru o rata mica, un pui de rata (un boboc), indiferent de sexul ei.



Pradatorii ratelor

Ratele sunt adesea prada a altor animale. Cel mai vulnerabile sunt ratele tinere si bobocii, pentru ca au dificultati mai mari in a zbura si a se apara. Ratele cad prada mai multor alte rase de animale, ca de exemplu serpii, crocodilii si ulii. Ratele femele care clocesc pot fi prinse de o varietate de specii de animale de padure, cum ar fi vulpea sau lupul. In zbor, ratele nu au aproape niciun pradator, in afara de om si, eventual, de soimul pelegrin, care isi foloseste agilitatea pentru a prinde ratele in zbor.Ratele adulte sunt bune zburatoare; cu toate acestea ratele care stau pe apa pot fi prinse de pradatorii marini.

Vanarea, domesticirea si urbanizarea

Ratele salbatice sunt adesea vanate pentru mancare sau pentru sport, prin impuscare.Piept de rata rumenit in stil cantonez cu orez.Carnea ratelor se gaseste mai ales pe picioare si pe piept. Inima si ficatul ratei sunt de asemenea comestibile.Au, de asemenea, multe folosinte economice; de la ele se folosesc carnea, ouale dar si penajul (mai ales cel al masculului). Ratele sunt crescute adesea in ferme pentru hrana si penaj. Toate ratele domestice provin din stramosul lor salbatic, Anas platyrhynchos, mai putin rata moscovita. [3] Ratele domestice sunt mult mai mari decat cele salbatice, unele din ele avand 30 de centimetri de la bazin pana la coada.Un lucru inteles gresit de catre populatie este ca majoritatea ratelor, mai putin cele domestice si femela de Anas platyrhynchos, nu macane, ci scot alt fel de sunete. Un alt lucru inteles gresit este faptul ca macanitul ratei domestice nu are ecou, dar in cadrul emisiunii TV MythBusters s-a demonstrat ca macanitul ratei are un oarecare ecou, chiar daca este mai scurt.Ratele au ramas o prezenta acceptata in orase; directiile de migratie au ramas neschimbate atat de mult timp incat, atunci cand migreaza spre ecuator se intorc ani de-a randul in aceleasi orase. De obicei, aceste pasari nu deranjeaza activitatea omului dar o poate influenta, daca isi plaseaza cuibul in locurile unde omul isi are activitatea, ca de exemplu in beciuri.

Lebada

Lebedele sunt o grupa de pasari acvatice mari, apartinand familiei anatidae. Pot fi recunoscute dupa gatul curbat (au cel mai mare numar de vertebre cervicale dintre toate vertebratele) si dupa penajul alb (sau negru pentru unele specii).

Coloratie

In emisfera nordica, penajul speciilor de lebede este de culoare alba pura (cu exceptia notabila a Cygnus atratus din Austria care este complet gri inchis, dar care este o varietate adoptata local a lebedei negre australiene), dar speciile emisferei sudice au coloratie mixta, alb si negru. Spre exemplu, lebada australiana cunoscuta sub numele popular de lebada neagra (Cygnus atratus) este complet neagra cu exceptia unor pene albe de pe aripile sale, respectiv in America de Sud, exista o specie numita lebada cu spatele negru (Cygnus melancoryphus) care are gatul negru.Picioarele tuturor varietatilor sunt de culoare gri inchis, cu exceptia a doua specii din America de Sud care sunt roz. Culorile ciocurilor variaza intre galben inchis intens, chiar rosu, pana la negru. Astfel patru specii subarctice au ciocuri negre cu diferite cantitati de galben, in timp ce lebada muta si cea cu gat negru au ciocurile de culoare rosie avand fiecare cate o excrescenta la baza.

Gasca

Gastele (Anserinae) sunt pasari migratoare, acvatice care fac parte din familia Anatidae.

Raspandire

Gasca este raspandita mai ales in Europa Centrala unde este reprezentata de "gasca cenusie" (Anser anser) din care provine "gasca domestica". Intre timp a aparut in Europa "gasca canadiana" (Branta canadensis) care acum cuibareste aici ca si lebada (Cygnus olor). In Asia de Est a fost domesticita specia "Anser cygnoides" din care va provine specia de gaste domestice "Anser cygnoides f. domestica". Dupa afirmatia oamenilor de stiinta locul de bastina initial al gastei este regiunea arctica, unde de fapt este locul de cuibarire a celor mai multe specii de gaste salbatice, iarna migreaza in regiunile cu clima temperata sau tropicala.

Mod de viata

In comparatie cu ratele unde este exista un dimorfism sexual evident, la gaste masculul se poate deosebi numai prin marime de femela care este mai mica. Gastele sunt pasari monogame ca si lebedele, si masculul ajuta femela la constructia cuibului.

Rata mandarin

Rata mandarin este una dintre cele mai deosebite pasari de apa , fiind foarte apreciata si des intalnita, fiind supranumita si 'curcubeul orientului indepartat'. In salbaticie, rata mandarin traieste in China, Coreea, Japonia si in estul Siberiei, specia fiind introdusa si in Anglia, unde s-a adaptat destul de bine.

Rata mandarin este o pasare mica , ce cantareste numai 500 de grame,fiind aproximativ de marimea unui porumbel voiajor. Masculul este extrem de frumos colorat, fiind destul de diferit fata de celelalte specii. Fruntea ratei mandarin este de un negru-. Partile laterale ale capului sunt de culoare alba, cu putin castaniu in dreptul ochilor. Partea superioara a pieptului este maro, iar cea inferioara si abdomenul sunt albe.Are gheare ascutite, ce ii permit sa se urce in copaci si sa-si construiasca acolo cuib. O trasatura unica o reprezinta varfurile aripilor, de un portocaliu stralucitor.

Ratele mandarin captive sunt de obicei tinute in spatii imprejmuite, iar varfurile aripilor le sunt taiate, pentru a le impiedica sa scape. Nu necesita un spatiu foarte mare si se comporta bine in prezenta altor pasari acvatice, dar si cu alte specii, cum sunt porumbeii si fazanii.

Rata mandarin care nu este hranita corect nu va avea niciodata pui pentru ca ea nu reuseste sa se imperecheze din cauza depozitelor de grasime din jurul testicolelor sau ovarelor. O hranire corecta presupune impartirea anului in doua perioade: cea in care nu se imperecheaza (iarna) si cea a inmultirii. in primul caz dieta cuprinde portii mici de grau, porumb si soia. in perioada inmultirii cantitatea de hrana trebuie crescuta si suplimentata cu insecte si furaje naturale. Fiind o pasare rezistenta, frumoasa si usor de intretinut, este preferata crescatorilor incepatori sau avansati, pentru aceasta specie.

Pasarea smintita (Sula nebouxii)

Pasarile smintite fac parte din familia gastelor de mare si traiesc de-a lungul coastei pacifice a Americii centrale si de sud, iar numele lor provine din limba spaniola ("bobo" - clov sau prostanac) si de datoreaza faptului ca sunt foarte stangace pe uscat.


Gastele sunt pasari acvatice mari, robuste, mai mici decat lebedele si mai mari decat ratele. Ciocul este, de regula, scurt si ingrosat la baza. Se descurca foarte bine pe uscat si inoata excelent. Sula nebouxii sau pasarile smintite fac, insa, exeptie de la regula. Labele  lor palmate si colorate in albastru stralucitor sunt neobisnuit de mari, ceea ce face ca miscarile pe uscat sa fie stangace.

Toate gastele de mare plonjeaza si se scufunda in apa, pentru a prinde bancuri de pesti sau calmari. Si aici pasarile smintite se diferentiaza de celelalte specii, fiind singurele care "vaneaza" in colaborare. Stolul se roteste deasupra oceanului la cca 30 m inaltime si, cand este reperat un banc de pesti, capetenia (de obicei un mascul) scoate un fluerat. Este semnanul la care toate celelalte pasari plonjeaza dupa hran a. Fiecare isi fixeaza o tinta sub apa, dupa care se cufunda cu aripile inapoi, si isi controleaza picajul folosindu-se de aripi, coada si labe. Viteza picajului poate atinge 100 km/h, impactul cu apa fiind suportat in mare parte de capul pasarii, protejat de un craniu consolidat. In "cadere" narile sunt apropiate, pentru ca apa sa nu patrunda brusc in gura si in gat, iar pasarea respira prin coltul gurii. Pasarile smintite se cufunda cativa metri sub suprafata, inhata pestele, apoi ies si decoleaza pentru a relua procesul.

In ritualul de petire, masculul se plimba tantos in jurul femelei, pasind cu labele imense cat mai sus, pentru a i le arata femelei. Spectacolul este insotit de curatarea reciproca a penelor, de incrucisarea ciocurilor si de clatinarea capetelor.

Femela depune doua oua, pe care le cloceste pe rand, fapt pentru care puii ies din gaoace la o distanta de cateva zile unul fata de celalalt. Pentru a incalzi ouale, pasarea smintita se foloseste de labele sale mari, pe care le aseaza peste acestea.

Puiul mai mare, desi firav, il ataca pe cel nascut mai tarziu, pentru a primi cea mai mare parte din hrana adusa de parinti. In cazurile in care mancarea este insuficienta puiul mai mare il poate ucide pe cel mic, iar adultii nu intervin, incurajand conflictul si asugurand supravietuirea celui mai puternic. 





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.