Articulatia cotului
Fiziologic cotul prezinta doua articulatii diferite: prima articulatie trohleeana permite executarea de catre antebrat a miscarii de flexie - extensie, iar a doua articulatie trohoida, permite radiusului sa se roteasca in jurul cubitusului si de a duce palma alternativ in supinatie si pronatie. Cele trei oase care alcatuiesc articulatia cotului sunt mentinute in contact prin:
capsula articulara;
ligamentele periferice, in numar de patru: anterior, posterior, intern si extern.
Capsula articulara este fibroasa si are forma unui manson si a carui circumferinta superioara corespunde humerusului, iar circumferinta anterioara oaselor antebratului.
Insertia superioara se face:
inainte, urcand o linie curba cu concavitatea indreptata in jos, inconjoara succesiv fosetele coronoida si supracondiliene;
inapoi, urmeaza o linie semicirculara care corespunde inconjurului fosei olecraniene;
in afara, in santul situat intre epicondil si condil si marginile externe ale trohleei;
inauntru, in unghiul diedru aproape drept care separa partea inferioara a trohleei de marginea interna a trohleei
Insertia inferioara sau antebrahial raspunde cubitusului si radiusului.
Pe cubitus, insertia se face pe marginea interna a marii cavitati sigmoide pe toata intinderea sa; pe marginea externa a acestei cavitati; pe partea superioara a olecranului, putin inapoi a varfului; pe fata anterioara a apofizei coronoidei putin deasupra ciocului. Pe radius, capsula se insera in jurul colului la 6 - 7 mm sub cupisoara.
Ligamentul anterior este relativ subtire dar foarte rezistent si ocupa fata anterioara a capsulei pe toata intinderea ei.
Se insera in sus deasupra fosetelor coronoidiana si supracondiliana, fata anterioara a epitrohleei si pe partea externa a condilului. De aici fibrele ajung spre interliniu care separa articulatia radiocubitala superioara adica spre extremitatea anterioara a micii cavitati sigmoide a cubitusului.
Fibrele mijlocii urmeaza un traiect vertical, iar cele externe sunt oblice in jos si inauntru. Fibrele interne au o directie oblica in jos si in afara. In final ele se insera pe partea antero-externa a apofizei coronoide si in spatiul inelului fibros care inconjoara capul radiusului.
Dintre fibrele oblice se disting doua mici fascicule care se insera fiecare pe epitrohlee si epicondil si se intalnesc la partea mijlociei a articulatiei unde fuzioneaza.
Ligamentul posterior se intinde de la marginile laterale ale fosei olecraniene la marginile corespunzatoare ale varfului si ciocul olecranului. Ele sunt fasciculele humero-olecraniene oblice.
Fasciculele humero-humerale merg de la o margine la alta a fosei olecraniene si formeaza deasuprea ciocului olecranului o bandeleta transversala in continuitate in jos cu fasciculele humero-olecraniene oblice.
Fasciculele humero-olecraniene verticale, cateva la numar se intind de la partea superioara a acestei fosete la varful olecranului si se pierd in masa adipoasa care umple fosa olecranului.
Ligamentul lateral intern este format din trei fascicule care merg de la epitrohlee la marginea interna a marii cavitati sigmoide.
Fasciculul anterior se intinde de la partea antero-inferioara a epitrohleei la partea antero-interna a apofizei coronoide.
Fasciculul mijlociu, gros si lung se insera in sus pe marginea inferioara a epitrohleei si in jos pe tuberculul coronoidian al fetei interne a apofizei coronoide.
Fasciculul posterior numit ligamentul lui Bardinet, are forma unui evantai fixat prin varful sau la partea postero-inferioara a epitrohleei si prin baza sa la marginea anterioara a fetei interne a olecranului. Pe fasciculul mijlociu si posterior al ligamentului lateral intern se afla un fascicul ligamentos numit ligamentul lui Cooper care se intinde de la apofiza coronoida la olecran.
Ligamentul lateral extern este format din trei fascicule care pleaca de la epicondil spre marginea externa a marii cavitati sigmoide.
Fasciculul anterior se intinde de la partea antero-interna a epicondilului la extremitatea anterioara a micii cavitati sigmoide a cubitusului. El coboara mai intai oblic in jos si inainte pana la ligamentul inelar pe care se rasfrange si se confunda pana la insertia sa cubitala.
Fasciculul mijlociu se insera in sus pe marginea inferioara a epicondilului, in jos pe cubitus imediat inapoia micii cavitati sigmoide si de asemenea pe creasta de bifurcatie posterioara a marginii externe a acestui os. El fuzioneaza in partea inferioara cu ligamentul inelar care este constituit in plus din fibrele prorpii care se intind de la o extremitate la alta a ligamentului si din partea inferioara a fascicului inferior si mijlociu al ligamentului lateral extern.
Fasciculul posterior, larg si subtire, este format din fibre care se intind de la epicondil la marginea externa a olecranului.
Ligamentul inferior radio-cubital este o ingrosare a capsulei situata sub articulatia radio-cubitala si are forma unei lame patrulatere care se intinde de la marginea inferioara a micii cavitati sigmoide a cubitusului la partea interna a colului radiusului.
Sinoviala captuseste fata profunda a capsulei articulare si formeaza trei funduri de sac:
anterior care corespunde fosetelor coronoidiana s supracondiliana;
posterior in raport cu partea inferioara a fosei olecraniene;
inferior sau inelar, care inconjoara colul radiusului cuprins intre capul radiusului si linia de insertie a capsulei pe colul radiusului.
Mai exista un fund de sac radio-cubital situat sub marginea inferioara a micii cavitati sigmoide, de-a lungul partii mijlocii a insertiei cubitale a ligamentului patrat.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |