LEUCEMIILE
Definitie. Leucemiile sunt neoplazii ale tesuturilor hematopoetice.
Etiologie si patogeneza. Desi s-a dovedit ca diverse forme de leucemie la animale sunt cauzate de virusuri, etiologia leucemiei la om nu este elucidata. In patologia umana au fost identificate doua asociatii virus-leucemie:
virusul Epstein-Barr (virus ADN), asociat cu limfomul Burkitt;
virusul T-limfotropic uman (HTLV-1, retrovirus ARN) asociat unor leucemii ale celulei T si unor limfoame.
Expunerea la radiatii ionizante si substante chimice ca benzenul este asociata cu un risc crescut de leucemie. Unele defecte genetice (ex.: Sindromul Down) si/sau anomalii familiale (ex.: Anemia Fanconi) predispun la leucemie. In unele leucemii au fost identificate translocatii cromozomiale specifice.
Indiferent de agentul etiologic, transformarea maligna pare sa ia nastere intr-o singura celula, in doua sau mai multe etape, cu proliferare consecutiva si expansiune clonala. De obicei malignizarea apare la nivelul celulei stem cu capacitate de diferentiere limitata. Clona tinde sa fie genetic instabila, cu trasaturi de heterogenitate si evolutie fenotipica. In general populatiile celulare leucemice se divid mai lent, ciclurile celulare fiind mai lungi (teoria acumulativa).
Clasificare. Sensul initial al definirii leucemiei ca acute sau cronice a fost speranta de viata; acesti termeni se refera in prezent la varsta celulei care prolifereaza (gradul de imaturitate al celulei).
Astfel, in leucemia acuta predomina populatia celulara nediferentiata, iar in leucemia cronica, forme celulare cu un grad mai mare de maturare.
Leucemiile acute se impart in limfoblastice (LLA) si mieloblastice (LMA). Ele se pot subimparti in continuare pe baza caracterelor morfologice si citochimice (dupa clasificarea FAB), sau dupa tipul si gradul de diferentiere. Setul actual de anticorpi monoclonali este foarte util pentru clasificare, mai ales datorita utilizarii flow-citometriei.
Insuficienta MO se instaleaza progresiv la unii bolnavi si se asociaza cu o proportie mica de blasti, insuficienta pentru un diagnostic net al LMA, intrand in discutie prezenta sindroamelor mielodisplazice sau a anemiilor refractare cu exces de blasti. In timp se poate dezvolta un tablou leucemic franc.
Leucemiile cronice se clasifica in limfocitare (LLC) si mielocitare (LMC). LLC este caracterizata prin aparitia limfocitelor mature in sange, MO si organele limfoide. Cei mai multi bolnavi cu LLC prezinta proliferare celulara clonala avand caractere de tip B si ocazional LLC cu celule de tip T. Trasatura caracteristica a LMC consta in prezenta granulocitelor in toate stadiile de maturatie, in sange, MO, ficat, splina si alte organe. In faza initiala a LMC este caracteristica diferentierea ordonata a seriilor granulocitare, in evolutie aparand accelerarea procesului patologic si eventuala transformare blastica, ca rezultat al evolutiei clonale.
Clinica leucemiei acute. Simptomele leucemiei acute sunt determinate de:
1. Insuficienta medulara globala (anemie, trombocitopenie, agranulocitoza).
2. Invazia organismului cu celule leucemice (hepatosplenomegalie, adenomegalie generalizata, sindrom Mikulicz, simptome osoase, tumori ale partilor moi, invazia SNC).
Debutul poate fi brusc sau lent, dar rapid progresiv, prin febra, astenie si paloare, sau poate mima alte afectiuni, ca: gripa, viroze respiratorii si angina pultacee etc. Predispozitia la infectii este determinata de neutropenie, iar in evolutie si de catre chimioterapia utilizata. Infectiile fungice si cele oportuniste ce apar in evolutia leucemiei sunt expresia deficitului imun de tip celular.
Sindromul anemic insoteste de la inceput majoritatea cazurilor de leucemie acuta, caracterizandu-se prin progresia rapida si rezistenta in tratamentul antianemic obisnuit. Anemia aparuta brusc poate evolua cu tulburari cardiovasculare (tahicardie, sufluri si ritm de galop). Semnele de localizare, mentionate mai sus, sunt determinate de proliferarea si infiltratia leucemica, reprezentand si un parametru de apreciere al prognosticului leucemiei la subiectul afectat.
Sindromul hemoragic apare in 70% din cazuri ca modalitate de debut si este constant in perioada de stare, manifestandu-se prin hemoragii cutanate (petesii si echimoze), gingivale, epistaxis, hemoragii viscerale (hemoptizii, melene, metroragii), hematoame subcutanate, hemartroze etc.
Determinarile meningo-cerebrale sunt cele mai grave, aparand in cursul evolutiei sau chiar de la inceput, cu o frecventa de 20% in toate formele de leucemie. Se pot asocia cu cefalee, varsaturi si iritabilitate. In forma promielocitara se produc hemoragii grave, produse de catre CID, ca sindrom intermediar ce agraveaza evolutia bolii.
Diagnosticul de laborator se face prin examenul morfologic al sangelui periferic si al MO, pentru evidentierea tipului celular ce prolifereaza, de mare importanta in terapie si prognostic.
Numarul de leucocite periferice poate fi foarte mare (pana la 100.000/mmc) de ordinul zecilor de mii sau chiar scazuta. La copil sunt caracteristice formele subleucemie sau aleucemice (pancitopenie cu granulocitopenie) in aceste situatii trebuind practicat concentratul leucocitar si biopsia osoasa. In LLA prolifereaza linia limfocitara. Limfoblastii sunt celule rotunde, cu citoplasma intens bazofila, in general redusa si fara granulatii; nucleul este mare, cu granule de bazicromatina dense si de cele mai multe ori fara nucleoli sau cu un singur nucleol. Procentul limfoblastilor in periferie este diferit, uneori fiind necesar si examenul MO.
In formele mieloblastice sunt prezenti mieloblastii care au caractere morfologice particulare: nucleu mare cu nucleoli, citoplasma bazofila, fara granulatii sau cu granulatii patologice nediferentiate, rare si inegal raspandite. Mieloblastii leucemici pot fi mai mari, ca cei normali, sau mai mici (micromieloblasti). In unii mieloblasti se gasesc corpii Auer, patognomonici pentru diagnosticul LMA. Alaturi de mieloblasti sunt prezente cateva granulocite mature, cu lipsa formelor intermediare (promielocite, mielocite) constituind hiatusul leucemic, caracteristic pentru diagnostic. Frecvent pot sa apara eritroblasti de varsta variata, uneori in procentaje destul de importante (5-20%), in aceasta situatie intrand in discutie diagnosticul de entroleucemie acuta (Sindrom Di Guglielmo).
In leucemia promielocitara acuta prolifereaza promielocitele patologice (promielocite cu citoplasma bazofila cu granulatii inegale, putine la numar etc.).
Cand morfologia blastilor nu este suficienta pentru diferentierea lor, se efectueaza diagnosticul citochimic si citoenzimatic (coloratia PAS pentru glicogen, reactia peroxidazelor specifice si nespecifice etc.).
LLA este PAS pozitiva si peroxidazo-negativa, iar LMA este peroxidazo pozitiva si PAS negativa. Reactia esterazelor specifice si nespecifice este caracteristica pentru leucemiile monocitoide. Reactia fosfatazei acide este pozitiva pentru celulele reticulare cu orientare limfoblastica.
Studiul MO este necesar pentru precizarea diagnosticului si evaluarea gradului infiltrarii acesteia cu blasti. In cazurile tipice se evidentiaza o metaplazie monomorfa blastica in care predomina blastii leucemici, de un tip sau altul, in proportie de 65-91%, sau chiar 100%. Se intalneste si aici ,,hiatusul leucemic", dar pot fi prezente si celulele din stadii intermediare produse de focarele de mielopoieza normala. Exista rar eritroblasti si megacariocite. In faza terminala, transformarea blastica este aproape totala. Cand celularitatea MO este scazuta este necesara efectuarea biopsiei medulare.
Forme clinice Se refera la tipul citologic, deoarece tipul clinic este relativ unic, descris mai sus.
Leucemia limfoblastica acuta (LLA) este cea mai frecventa leucemie a copilului (80-90% din toate formele de leucemie existente la copil). Adenopatia mediastinala si splenomegalia sunt mai frecvente decat in forma mieloblastica. Se poate asocia cu cresterea tumorala a timusului cu fenomene de compresiune. Meningita leucemica este mai frecventa decat in alte forme de leucemie acuta.
Leucemia mieloblastica acuta (LMA) este o forma rar intalnita la copil, evidentiindu-se si la NN si sugarul mic, apoi la varste mai mari, in special la adultul tanar. Cand apare la NN mai poarta numele de leucemie congenitala si se manifesta clinic prin hemoragii grave pe tegumente, mucoase si ombilicale.
Hepatosplenomegalia si adenopatia se constata la 75% din cazuri. In sangele periferic, in leucemia congenitala apare un tablou leucocitar de leucemie granulocitara cronica, dar cu o proportie mai crescuta de mielocite. Mai sunt prezente anemia si trombocitopenia. Forma promielocitara evolueaza cu hemoragii grave determinate de instalarea CID. Cloromul sau cloroleucemia reprezinta un aspect particular al LMA cu tumori osoase sau viscerale si fenomene de compresiune. Tumorile sunt constituite din mieloblasti si au culoarea verde pe sectiunile proaspete fiind fluorescente. Leucemia acuta cu eozinofile sau bazofile reprezinta forme citologice extrem de rare. Leucemia monocitara acuta, cu formele ei, histomonocitara (tip Schilling) si mielomonocitara (tip Naegeffi) sunt rare la copil. Se mai intalnesc foarte rar: megacarioblastoza maligna si eritremia sau eritroleucemia acuta.
Prognosticul leucemiei acute
Inainte de aparitia tratamentului specific speranta de viata dupa stabilirea diagnosticului era de aproximativ 4 luni. La ora actuala, tratamentul este realizabil, atat pentru LLA, cat si pentru LMA.
Prognosticul LLA depinde de unele caracteristici clinice si paraclinice ale acesteia.
Factori favorabili (risc standard) ai LLA includ:
varsta intre 3-7 ani;
leucocitoza sub 25.000/mmc;
morfologie: FAB tip L1cariotipul celulei leucemice, cu peste 50 cromozomi;
absenta hepatosplenomegaliei si a maselor tumorale ganglionare;
absenta afectarii SNC in momentul diagnosticului.
Factorii nefavorabili ai LLA includ:
leucocitoza peste 25.000/mmc;
morfologie: FAB tip L3
cariotipul celulei leucemice cu numar normal de cromozomi, dar cu morfologie anormala (pseudodiploidie);
hepatosplenomegalie si adenomegalie importante;
celule blastice leucemice cu imunoglobuline citoplasmatice.
Fara a lua in consideratie factorii de risc, probabilitatea de remisiune initiala a LLA este prezenta la peste 90% din subiecti. 50% din copiii bolnavi de leucemie acuta au un interval de 5 ani de supravietuire fara semne de boala. O terapie agresiva este rezervata bolnavilor cu factori de risc agravanti, tinandu-se intotdeauna seama de riscurile acesteia si se poate efectua numai in unitati specializate. Pentru bolnavii cu LMA se raporteaza remisiuni intre 50 si 85%, esecul obtinerii acestora fiind legat de rezistenta la citostatice sau de decesul prin infectii sau hemoragii, in timpul perioadei de hipoplazie postterapeutica.
Clasificarea FAB nu s-a dovedit utila pentru predictia riscului de esec. Supravietuirea fara semne de boala pe termen lung este apreciata actual ca fiind prezenta la 20-40% din bolnavi. Transplantul de MO mareste procentul la 40-50%.
Diagnosticul diferential al LA se face cu:
mononucleoza infectioasa prin absenta anemiei si trombocitopeniei, absenta celulelor leucemice in sange sau MO, pozitivarea reactiei la testul de aglutinare heterofila;
aplaziile medulare la care numai studiul MO si al leucoconcentratului de sange periferic poate furniza date suplimentare;
agranulocitoza si panmieloftizia necesita o analiza atenta a modului de debut al bolii, a examenului clinic si a sangelui si/sau MO;
neuroblastomul, in care MO poate fi infiltrata cu neuroblasti, ce se aseamana morfologic cu celulele leucemice;
reactiile leucemoide din cadrul unor infestatii parazitare si stari alergice din cadrul unor infectii cronice, ca tuberculoza si luesul etc., din cadrul anemiei pseudoleucemice, a copiilor mici pluricarentati etc.;
starile preleucemice ce necesita studii aprofundate clinice, morfobiologice, genetice etc.
Tratament
Principii generale. Metoda de tratament principala a neoplaziei hematopoetice este impusa de natura acesteia si consta in chimioterapia sistemica (luandu-se in consideratie si ciclodependenta drogurilor utilizate. Citostaticele sunt alese dupa sensibilitatea diferitelor celule leucemice care se administreaza de obicei in combinatii (polichimioterapie) in mai multe etape: inductia, consolidarea inductiei, reinductia si intretinerea. Radiatiile pot fi utilizate ca adjuvant in tratarea acumularilor locale de celule leucemice. Interventia chirurgicala este rareori indicata ca o modalitate initiala de tratament, dar poate fi folosita in tratamentul unor complicatii. Transplantul de MO de la un donor compatibil HLA este uneori indicat. Transplantul autolog (cu purificarea celulelor leucemice reziduale) este la ora actuala in studiu.
Obiectivele tratamentului in leucemia acuta constau in eradicarea populatiilor celulare leucemice si restaurarea hematopoezei normale.
La bolnavii cu leucemie cronica se recomanda limitarea maririi clonei leucemice si mentinerea acestora in stare asimptomatica cat mai mult timp posibil. Exista studii recente asupra transplantului de MO in LMC in plus este necesara terapia ,,de suport" generala, descrisa mai jos.
Desi principiile de baza in tratamentul LLA si LMA sunt similare, detaliile administrarii citostaticelor, ritmul si tipul acestora difera.
Terapia de suport implica serviciile bancii de sange, farmaciei, laboratorului si de nursing.
Sangerarile, in general consecinta trombocitopeniei, raspund de obicei la administrarea de masa trombocitara. In leucemia promielocitara acuta poate apare CID, datorita eliberarii de procoagulanti, de aceea in unele centre se practica de rutina heparinizarea, in cursul terapiei initiale. Bolnavul neutropenic este febril si necesita administrarea de factor stimulator de colonii granulocitare si apoi a antibioticelor.
Anemia se corecteaza cu masa eritrocitara, cu exceptia situatiilor in care sunt prezente hemoragii masive care necesita administrarea de sange integral, in vederea refacerii volumului sanguin. Bolnavii neutropenici cu septicemii cu germeni gram negativi vor primi initial transfuzii cu granulocite. Pentru bolnavii leucemici supusi riscului la infectii oportuniste si pe fondul imunosupresiei indusa medicamentos, se recomanda administrarea de trimetoprim-sulfametoxazol, 5/25 mg/kgc/zi, timp de o luna, pentru prevenirea pneumoniei cu Pneumocystis carinii. Diagnosticul infectiilor fungice este greu de stabilit, in unele situatii indicandu-se tratamentul empiric cu antifungice. In cazul confirmarii pneumoniei date de Pneumocystis carinii se impune TMP/SMX, 20/100 mg/kgc/zi, p.o., in 4 doze/zi sau parenteral.
La bolnavii cu liza rapida a celulelor leucemice, in urma terapiei initiale, pot apare anomalii biologice incluzand hiperuricemia, hiperfosfatemia si hiperpotasemia. Daca se anticipeaza o liza rapida trebuie acordata o atentie deosebita hidratarii si alcalinizarii urinare, pentru a evita nefropatia data de acidul uric in exces. Hiperuricemia poate fi redusa prin administrarea de alupurinol (inhibitor al xantin-oxidazei) inainte de inceperea chimioterapiei, pentru a reduce conversia xantinei in acid uric.
Tratamentul LLA: diferite protocoale subliniaza necesitatea introducerii precoce a regimului intensiv cu mai multe medicamente. Remisia poate fi indusa prin administrarea zilnica p.o. de prednison si saptamanal vincristina i.v., (4 saptamani) cu adaugarea unui al III-lea agent, fie Antraciclina, fie Asparaginase. Alte medicamente si combinatii ce pot fi introduse la inceputul tratamentului sunt: citarabina si etoposide, ciclofosfamida si doxorubicina. In unele protocoale methotrexatul se administreaza i.v. in doza intermediara la care se asociaza leucovorinul.
O localizare importanta a infiltrarii blastice este meningele, tratamentul incluzand methotrexat intratecal si iradiere craniana sau methotrexat i.v. in doza intermediara. Profilaxia SNC se efectueaza de obicei dupa obtinerea inductiei remisiunii, dupa tratamentul inductor.
Cele mai multe protocoale includ terapia de intretinere si remisii succesive pentru mentinerea unei supresii continue a celulelor leucemice si reducerea numarului lor, pana la un punct echivalent cu vindecarea. Tratamentul dureaza de obicei 2½ pana la 3 ani. Unele protocoale mai intensive in fazele initiale se desfasoara pe o durata mai redusa in timp.
Pentru bolnavul aflat in remisie continua si completa pentru 2 ani, riscul recaderii dupa incetarea tratamentului este de aproximativ 20%, de obicei in decurs de un an. De aceea, cand tratamentul poate fi oprit, majoritatea bolnavilor sunt considerati vindecati.
Recaderea survine cel mai adesea la nivelul MO, dar si la nivelul SNC sau al testiculelor. Recaderea MO este un eveniment obisnuit. Desi recaderile pot fi reinduse, la 80-90% din bolnavi, remisiunile succesive obtinute sunt mai scurte.
Transplantul de MO se va efectua la bolnavi, aflati in a doua remisiune, daca este disponibil un donator HLA - compatibil.
Afectarea SNC poate fi prima manifestare a recaderii, chiar la cei care au primit o profilaxie corecta pentru SNC. Tratamentul include injectii intratecale cu methotrexat (cu sau fara citarabina), de 1-2 ori pe saptamana, pana dispar toate simptomele.
Recaderea testiculara poate fi evidentiata clinic prin cresterea dimensiunii si consistentei testiculare, nedureroase sau poate fi identificata prin biopsie de rutina. Semnele clinice de interesare testiculara unilaterala constituie intotdeauna indicatie de biopsie a testiculului aparent sanatos. Tratamentul consta in iradiere si terapie sistemica de reinductie.
Tratamentul LMA. Abordarea terapeutica initiala este identica cu cea din LLA Diferenta majora consta in faptul ca LLA raspunde la o varietate mai larga de medicamente, dintre care unele nu sunt in special mielosupresive. In LMA tratamentul determina de obicei o mielosupresie accentuata, de aceea bolnavii de multe ori se agraveaza clinic inainte de ameliorare. Perioada de mielosupresie ce precede recuperarea medulara necesita o ingrijire de suport anticipativa si meticuloasa.
Protocoalele de baza pentru inductie includ citarabina administrata i.v. sau subcutanat, la 12 ore, timp de 5-7 zile, iar timp de 3 zile daunorubicina i.v. Unele protocoale utilizeaza 6-tioguanina sau vincristina si prednisonul, dar contributia lor nu este clara.
Dupa obtinerea remisiei, multe protocoale contin o faza de intensificare, cu aceeasi agenti sau cu altii. Profilaxia SNC nu se aplica de obicei, pentru ca nu s-a dovedit contributia acesteia in cresterea duratei remisiunii sau a supravietuirii. Nu s-a demonstrat rolul terapiei de intretinere in LMA. Localizarile extramedulare nu produc de obicei recaderi.Transplantul de MO este recomandat bolnavilor tineri cand exista donor HLA compatibil.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |