Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Obezitatea

Obezitatea


OBEZITATEA

Este dezvoltarea excesiva a tesutului adipos. Clinic este evidenta cresterea paniculului adipos si a greutatii corporale. Dezvoltarea tesutu­lui adipos se poate realiza prin hipertrofia fiecarui adipocit, consecinta a acumularii de grasimi intracelular sau prin inmultirea numarului de adipocite in sensul unei hiperplazii. Se pare ca ar exista o conditionare in hiperplazia adipocitelor, indusa in perioada copilariei in urma excese­lor alimentare.

Un prim criteriu de apreciere a obezitatii este cresterea greutatii corporale. Clinic greutatea ideala se poate aprecia cel mai simplu prin clasica formula Broca: G. I. = Talia (cm) - 100

sau indicele Quetelet.

G (kg)

Aceasta se calculeaza prin formula - . Normal la barbat este 27,

I2 (m)

la femeie 25. Folosindu-se aceste formule s-au alcatuit tabele standard pentru aprecierea obezitatii.

Variatiile fiziologice ale greutatii se inscriu intr-o limita de +-10% din greutatea ideala, ele tinand de parametri constitutionali: masa scheletica si musculara. Depasirea cu 10% a greutatii ideale realizeaza obezi­tatea de gradul I (supraponderabilitate), peste 20% obezitatea de gradul II si peste 30% obezitatea de gradul III.

Obezitatea androida se caracterizeaza prin acumularea grasimii in jumatatea superioara a corpului, preponderent in regiunea cervicala si nucala, abdomen, prin contrast extremitatile aparand subtiri. Obezitatea abdominala se cuantifica prin calcularea raportului dintre circumferinta abdominala la nivelul ombilicului si la nivelul crestelor iliace. Se con­sidera un factor de risc pentru cardiopatia ischemica, hipertensiunea ar­teriala, hiperlipoproteinemie, diabet zaharat etc. (fig. 7B).

Obezitatea ginoida se caracterizeaza prin acumularea grasimii pre­ponderent in jumatatea inferioara a corpului, la radacina extremitatilor (brate, regiunea fesiera, coapse, glande mamare). Predispune la dezvolta­rea varicelor, artroze ale genunchilor etc. (fig. 7 A).

Pe langa criteriul ponderal, in aprecierea obezitatii se utilizeaza si aprecierea grosimii paniculului adipos, in regiunea tricipitala pentru tipul ginoid sau subscapular sau paraombilical pentru tipul android (nor­mal=l,2 cm.).



Observarea unei obezitati care nu respecta tipul sexual obisnuit poate fi sugestiva etiologic (determinism endocrin). Majoritatea obezita­tilor au ca determinism supraalimentatia in functie de necesitati (obezi­tatea de aport, hiperfagica).


Obezitatile secundare au in general un determinism endocrin:

hipotiroidia;

sindromul Cushing, care realizeaza o obe­zitate tronculara, facies in luna "plina', hirsutism, acumulare de grasime in regiunea cervicala si supraclaviculara, vergeturi rozate;

sindromul Babinski-Frohlich descris la baieti cu obezitate de tip ginoid, hipogonadism, eventual diabet insipid, tulburari de vedere, retardare mintala, prin afectare hipotalamica (sindrom adipozo-genital);

Lipodistrofiile realizeaza un tip particular de obezitate, printr-o dispozitie a paniculului, care se acumuleaza masiv mai mult in jumatatea inferi­oara a corpului (steatopigia); poate reprezenta si o trasatura rasiala (bosimani). Tot ca o trasatura rasiala este cunoscuta si acumularea excesiva a grasimii la nivelul paniculului subcutanat abdomi­nal, cu formarea unui sort adipos (sortul hotentotelor) (fig. 8).

Lipomul este o tumoare benigna a tesutului adipos subcutanat, mobila in raport cu tegumentul si planul subiacent, permitind prin palpare iden­tificarea unui plan de clivaj. Lipoamele pot sa apara si sub forma multipla, uneori simetric. Sin­dromul Roth-Paillard este o lipomatoza simetrica interesind membrele inferioare.

Boala Dercum se caracterizeaza prin aparitia succesiva de lipoame uneori extrem de dureroase.

Chistul sebaceu este o formatiune intracutanata care rezulta din obliterarea canalului excretor al unei glande sebacee, urmata de acumulare de sebum si dilatarea acesteia. De obicei are un orificiu punctiform vizibil prin care la exprimare se poate elimina sebum.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.