Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
PARTICULARITATILE MALNUTRITIEI LA PREMATURI

PARTICULARITATILE MALNUTRITIEI LA PREMATURI


Particularitatile malnutritiei la prematuri

Summary

Peculiarities of   malnutrition in infants

The malnutrition in infants needs a prominence of the main parameters compromising the development of their weight and height.The evaluation of a group of 29 premature children whith several degree of malnutrition indicate a maximum presence of malnutritin of children till 12 month(86%),a artificial feeding of infants(72%) among which 7 were twins(24%).

Rezumat

Malnutritia la prematuri necesita o evidentiere a principalilor indici ce compromit dezvoltarea staturo-ponderala a lor. Evaluarea celor 29 copii prematuri cu diferit grad de malnutritie a indicat prevalenta maxima a ei la sugari pina la 12 luni(86%), alimentati artificial(72%) dintre care si 7 copii din duplex(24%).



Actualitatea temei

Malnutritia - stare care rezulta dintr-un dezechilibru intre necesarul organismului si aportul de nutrimente.Ea include supranutritia si subnutritia.Subnutritia ca forma aparte se caracterizeaza prin incetinirea sau stoparea cresterii pe o perioada mai mare de o luna,cu o abatere de doua deviatii standart fata de normalul virstei sau cu o deficienta mai mare de 10% fata de valorile medii pentru virsta.

Prematuritate - proces de intrerupere intempestiva a cursului sarcinii la o virsta prestationala cuprinsa intre 22-36 saptamini,rezultind un nou-nascut cu greutate de minim 500 gr si lungime de 25 cm.(OMS).

Prevalenta malnutritiei printre rindurile prematurilor prezinta o continuitate a lantului patologic aparut inainte de nastere,care variaza in limite largi (2,5-30%) dupa Fl. Stamatin (Bucuresti 1998), fiind un indicator al starii de sanatate.

Reprezentata drept cauza majora din start,prematuritatea subliniaza dezvoltarea staturo-ponderala in primele 12 luni,in special la cei alimentati artificial incorect (diluarea incorecta a amestecurilor adaptate, lapte de vaci, capre), divergenta calitativa si cantitativa a alimentatiei, nelichidarea consecintelor prematuritatii. Elucidarea acestor factori inductori si favorizanti permite dezvoltarea satifacatoare pe parcursul perioadei de sugar.

Scopul lucrarii

Aprecierea particularitatilor de evolutie ale malnutritiei la prematuri.

Materiale si metode

Studiul s-a efectuat in sectia Nr.3 de Malnutritie IMSP SCRC "Em.Cotaga",pe un lot de 29 copii prematuri spitalizati in perioada anilor 2006-2007, in virsta de la 1luna - 2 ani 4 luni, cu diagnosticul de malnutritie in asociere cu diverse patologii. Frecventa relativ crescuta a malnutritiei in rindurile copiilor prematuri, incorect alimentati determina incapacitatea lichidarii deficitului staturo-ponderal in jurul virstei de 2-3ani.

Astfel procesul de cercetare a inclus selectarea datelor despre virsta, gradul de prematuritate, evaluarea malnutritiei apreciind indicatorii somatometrici (prin masurari antropometrice la internare,pe durata spitalizarii, analiza indicilor somatometrici de la nastere), indicatorii hematologici, biochimici si bacteriologici.Aprecierea calitativa a cresterii staturo-ponderale s-a evaluat prin masurarea taliei si masei corpului calculind IP si IN, pentru compararea valorilor obtinute cu cele standart, adoptate de OMS in cadrul Programului National CIMC (2000).

Rezultate si discutii

Studiul efectuat de noi reprezinta de fapt continuarea unor preocupari anterioare abordate in ultimul timp de mai multi autori,datorita faptului ca prematurii ating un nivel de dezvoltare cu mult inferior de cel al copiilor nascuti la termen.Analiza individuala a lotului respectiv a impus repartizarea datelor clinice dupa criteriile:

a)virsta:

- pina la 3 luni - 13 (45%)

-3-12 luni - 12(41%)

-mai mari de 1 an - 4 (14%)

b) conform gradului de gravitate a bolii, copii au fost internati in stare de gravitate medie -9(31%), grava -13(45%),foarte grava -7(24%).

c) cu gradele respective de malnutritie:grad I -10(34%),grad II -16(55%),grad III -3(11%).

d) cei 29 copii s-au nascut cu diverse grade de prematuritate:gradI-15(52%),grad II -10(34%),grad III -4(14%);dintre care 7 copii din duplex:gradI-2,gradII-4,gradIII-1; cu masa la nastere:sub 1500gr -7(24%),peste 1500 -22(76%).Din cei 7 prematuri sub 1500 gr ,dupa tratament ramin cu deficit de masa grad I -4,grad II -2, grad III -1.

e) 8 din cei 29 copii au fost alimentati cu lapte matern,restul 21 fiind la alimentatie artificiala: 5 cu lapte de vaci si 16 cu diverse amestecuri adaptate.

f) la examenul clinic al singelui parametri importanti sunt:

-concentratia hemoglobinei (99-116g/l)-55%

-nivelull leucocitelor(9,1-21*10 /l)-34,5%

-coprocultura:

Tab.1

Rezultatele examenului coproculturilor

Agentii bacterieni

Numarul

Proteus vulgaris

Stafilococus aureus

Streptococus pneumonie

Klebsiella pneumonie

Candida

Corinebacterii xerosis

Total coproculturi pozitive

g) Dupa aspectele clinice malnutritia a decurs paralel cu:bronhopneumonie-13,aberatie cromozomiala-3,enterocolita-7,sindrom de colestaza -2,TBC a ganglionilor intratoracali -2,sepsis -1.Fonul premorbid a mai fost accentuat de :rahitism -7,encefalopatie -5,dismicrobism -9,anemie feripriva -16,sindrom de malabsorbtie -2.

In cadrul studiului nu s-au inregistrat diferente intre cele doua sexe,in ceea ce priveste prevalenta dezvoltarii malnutritiei la prematuri,raportul fiind de 15 fete si 14 baieti.

Concluzii

1)Malnutritia ca consecinta a prematuritatii s-a evidentiat practic in egala masura la grupele de virsta - pina la 3 luni(45%) si 3-12 luni(41%),perioade cu ritmul cel mai inalt de crestere.

2) Prognosticul psiho-motor al prematurilor cu masa la nastere sub 1500gr,ramine rezervat, deoarece aptitudinile psihomotorii la ei apar in termeni tardivi, atingind la virsta de 1an o retinere in dezvoltare de 2 luni.

3) Bolile concomitente care au sustinut evolutia malnutritiei la prematuri in studiul nostru:bronhopneumonie -13, enterocolita -7, aberatie cromozomiala -3.

4) Incidenta malnutritiei in rindurile duplexurilor -7, in statistica noastra, indica necesitatea profilaxiei postnatale precoce a acesteia printre gemeni.

Bibliografie

1. Oxford Dictionar de Medicina.Editia 6.Gheorghe Vasilescu.

2. Florin Stamatin "Obstetrica si Ginecologie" vol.1.Cluj-Napoca 1998.

3. Svetlana Sciuca "Esentialul in bolile nutritionale ale copilului". Chisinau 2007





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.