Tuberculoza
Este o boala infecto-contagioasa, raspandita in intreaga lume, caracterizata prin evolutie obisnuita cronica si prezenta in diferite tesuturi si organe, a unor leziuni specifice, proliferative sau exudative, de tip granulomatos.
Tuberculoza constituie una dintre cele mai frecvente zoonoze, cu transmitere pe cale alimentara.
Agentul cauzal :
Tuberculoza este produsa de germeni din genul Mycobacterium, bacili cu dimensiuni de 1,5-4 μ lungime si 0,3-0,6 μ latime, imobili, necapsulati, nesporulati, Gram pozitivi, alcoolo- si acidorezistenti. Se coloreaza curent prin metoda Ziehl - Neelsen.
Cele mai importante specii de Mycobacterium sunt : 1 - M.bovis (om, bovine, caini, porcine), 2 - M.avium (pasari, porci, ovine), 3 - M.tuberculosis (om, maimute, bovine, caini, porcine, papagali), 4 - M.marinum, M.fortuitum, M.platipoleitis (pesti), 5 - M.atipice - M.scofulaceum, M.kansasii (prezente in sol si apa).
Bacilul tuberculozei este rezistent
la conditiile de mediu si dezinfectanti, datorita
invelisului cerolipidic. Rezista pana la trei ani la temperatura
frigiderului, un an la temperatura camerei. Sunt distrusi la
Sarea si fumul nu il distrug. Solutiile de var cloros 4,2 % clor activ, il inactiveaza in 30 de minute. Solutia alcalina de formol, il inactiveaza in 24 de ore.
Pentru lucrarea de fata sunt importante M.tuberculosis si M.bovis, care pot infecta atat omul, cat si animalele.
Raspandire si incidenta :
Tuberculoza se intalneste la om si la numeroase specii de mamifere si pasari, pe intreg globul. Incidenta bolii variaza in limite foarte largi, datorita dependentei de o serie de factori, dupa cum urmeaza : factori intrinseci (rasa, varsta, sex, individ), factori exogeni (alimentatie, stare de intretinere, conditiile de igiena).
Caile de transmitere a bolii :
Sursele de infectie in tuberculoza sunt numeroase si variate. Bacilii sunt transmisi de la animalele infectate in primul rand pe cale aerogena, cutanata sau digestiva, aceasta din urma cale fiind importanta pentru lucrarea de fata.
Omul se contamineaza pe cale digestiva prin consumul de lapte crud sau pasteurizat necorespunzator, care contine bacili ai tuberculozei, sau prin produse lactate, care au folosit ca materie prima lapte infectat, provenit de la bovine bolnave si care nu a fost, de asemeni, pasteurizat corespunzator .
Alimentele pot fi insa contaminate secundar de catre personalul muncitor, infectat prin tuse sau expectoratii
Manifestari clinice la animale :
Boala se caracterizeaza printr-un tablou clinic polimorf, cu simptome generale, de regula, sterse si cu simptome locale, variabile de la un animal la altul, in functie de localizare.
Simptome generale : hipertemie, slabire, transpiratii, oboseala, abatere, inapetenta.
Simptomele locale sunt dependente de localizarea, intinderea si modul de evolutie al leziunii, astfel ele pot evolua la nivelul aparatului respitator (tuse, jetaj, muco-purulent), al ganglionilor (inflamatii), aparatului digestiv (diaree, colici), genital (inflamatii), mamar (inflamatii), seroase (inflamatii).
Localizarea poate sa cuprinda unul sau mai multe organe sau poate fi generalizata, deci simptomatologia difera si ea in functie de intinderea leziunilor.
Manifestari clinice la om :
Ca si la animale, evolutia clinica a tuberculozei umane difera in functie de sistemul sau organul afectat.
Cele mai frecvente localizari la om sunt localizarile pulmonare, in acest caz, boala manifestandu-se prin tuse, expectoratii si hemoptizie. Boala poate evolua asimptomatic, ani de zile.
In simptomatologia generala, se mai descrie : anorexie, pierderea in greutate, febra, slabire progresiva.
Localizarea la nivelul pielii este caracterizata prin aparitia ulcerelor sau papulelor supurative.
Diagnosticul :
Diagnosticul TBC-ului la animale, se realizeaza in prezent pe baza semnelor clinice si morfopatologice. Deoarece, simptomatologia clinica este asemanatoare si altor boli (leucoza enzootica, actinomicoza, bronsite, bronhopneumonii, emfizem pulmonar etc.) pentru confirmarea diagnosticului se foloseste metoda alergica, care se bazeaza pe testul tuberculinic, care este de mai multe feluri : test unic (TU), test comparativ simultan (TCS), test intravenos (TI). Datorita reactiilor nespecifice, se apeleaza la diagnosticul prin taiere in abator si examinarea ganglionilor limfatici, macroscopic sau prin examene de laborator bacteriologice, biologice si serologice.
In ultima perioada, in tara noastra se foloseste pentru confirmare de diagnostic metoda din grupul ELISA - testul BOVIGAM (testul imunoenzimatic pentru detectarea gamainterferonului).
Tratamentul :
La animalele domestice pentru productie, in special bovine, nu se recomanda tratamentul. Pentru celelalte specii de animale, tratamentul este simptomatic si cu antibiotice.
La om, tratamentul este simptomatic si se bazeaza pe combinatii dintre isoniazida, rifampin cu sau fara pirazinamide.
Profilaxie :
Tuberculoza animalelor este inclusa in lista B a codului OIE si ea este supusa declararii oficiale si carantinei de gradul III.
Combaterea tuberculozei se bazeaza pe depistarea precoce a bolii prin tuberculinarea obligatorie a tuturor bovinelor in varsta de peste sase luni.
Toate animalele, la care se
depisteaza sensibilizare specifica, in urma protocolului de
tuberculinare (TU, TCS la 60 de zile, TCS la 90 de zile, TCS la 90 de zile) vor
fi obligatoriu eliminate din efectiv. Dupa confirmarea diagnosticului,
boala se declara oficial si se intocmeste planul de asanare.
Laptele provenit de la vacile din centrele de izolare TBC, va fi recoltat in
bidoane speciale, cu dunga rosie, urmand a fi pasteurizat
obligatoriu, 20 de minute, la
La om, preventia consta in respectarea regulilor elementare de igiena, mai ales atunci cand se intra in contact cu animale sau oameni suspecti. Se va evita consumul de lapte si preparate din lapte, din surse necontrolate sanitar veterinar sau lapte insuficient fiert.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |