Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Uveea

Uveea


Uveea

Uveea, sau tunica uveala este tunica intens pigmentata si vascularizata a ochiului. Este situata intre sclera la exterior si retina la interior. Este compusa din trei parti: (1) irisul, (2) corpul ciliar si (3) coroida. (vezi Fig. 1.)

Irisul

Irisul este un diafragm musculo-vascular situat in plan vertical, cu un orificiu central numit pupila. Gradul de pigmentare al irisului determina culoarea ochiului. Se pot intalni cazuri cand culoarea celor doi ochi difera, fenomen denumit heterocromie iriana. Suprafata anterioara a irisului este neregulata cu cripte si proeminente si prin portiunea sa periferica participa la delimitarea unghiului camerei anterioare. Fata posterioara a irisului este intens pigmentata.

Structura microscopica a irisului, dinspre anterior spre posterior:

1. endoteliul irian, care il continua pe cel corneean (de aceea suferinta corneana va atrage reactie iriana),

2. stroma iriana care contine doua tipuri de fibre musculare netede: muschiul sfincter al pupilei, muschiul dilatator al pupilei. Sfincterul pupilar este format din fibre musculare netede circulare, dispuse in jurul orificiului pupilar (in stroma iriana) si inervate de ramuri din parasimpatic. Dilatatorul pupilar este constituit din celule mioepiteliale ale stratului anterior al epiteliului irian posterior, intinzandu-se intre marginea aderenta a irisului si sfincterul pupilar, fiind inervat de ramuri din simpatic.

3. epiteliul pigmentar irian, care este o prelungire anterioara a epiteliului retinian.

Corpul ciliar



Corpul ciliar este situat intre iris (anterior) si coroida (posterior), de care este delimitat printr-o linie in zigzag numita ora serrata.

Este impartit in doua regiuni:

1. pars plicata - formata din 80 de falduri radiare (procesele ciliare) si

2. pars plana - situata posterior de procesele ciliare.

In constitutia corpului ciliar intra fibre musculare netede ce poarta denumirea de muschi ciliari.

Coroida

Coroida reprezinta partea posterioara a tractului uveal. Este intens pigmentata si vascularizata.

Vascularizatia irisului si a corpului ciliar este asigurata de arterele ciliare lungi posterioare si arterele ciliare anterioare care formeaza la baza irisului marele cerc arterial irian. Din acesta se desprind ramuri care merg in stroma iriana si se unesc la nivelul marginii pupilare in micul cerc arterial irian. Din arterele ciliare anterioare se desprind, inainte de a intra in globul ocular ramuri care vascularizeaza conjunctiva perilimbica. Astfel se explica aparitia congestiei conjunctivale perilimbice (pericheratice, pericorneene) in inflamatiile irisului.

Vascularizatia coroidei este repretentata de arterele ciliare posterioare lungi si scurte si de ramurile posterioare ale arterelor ciliare anterioare.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.