Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Delapidarea

Delapidarea


DELAPIDAREA

Varianta simpla consta in insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pt. altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau administreaza. Varianta agravanta se realizeaza in cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave.

A. Obiectul infractiunii.

a) Obiectul juridic special il constituie relatiile sociale de natura patrimoniala a caror existenta si dezv. este conditionata de mentinerea pozitiei de fapt a bunurilor ce apartin sau intereseaza o pers. juridica privata sau publica impotriva actelor gestionarilor, administratorilor de insusire sau folosire in scopuri personale bunurilor ce constituie obiectul activitatii de gestionare sau administrare.

b) Obiectul material - bani, valori sau alte bunuri din patrimoniul public sau privat pe care faptuitorul le gestioneaza sau administreaza. Obiectul material al delapidarii il formeaza numai bunurile corporale mobile.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ nu poate fi decat un functionar public sau functionar care gestioneaza sau administreaza bunurile unei unitati publice sau private.

b) Subiectul pasiv la infractiunea de delapidare nu poate fi decat organul institutia publica, sau orice alta pers. juridica in cadrul carora exercita activitatea functionarul care a comis actiunea de insusire, traficare sau folosire a bunului ce formeaza obiect material al infractiunii.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material consta dintr-o actiune de sustragere definitiva sau temporara a unui bun din patrimoniul unei pers. juridice in posesia sau detentia careia se afla, de catre o pers. care gestioneaza sau adm. Insusirea, folosirea sau traficarea nu reprezinta decat modalitati ale sustragerii.

b) Urmarea imediata la infractiunea de delapidare, indiferent de modalitatea de comitere, consta in scoaterea bunului din sfera patrimoniala in care se gasea si lipsirea unitatii publice sau private de bunul sustras, de posibilitatea de a-l avea si de a folosi bunul respectiv ceea ce duce si la producerea unei eventuale pagube unitatii constand din valoarea bunului sustras prin insusire.



c) legatura de cauzalitate. Este necesar ca sa existe o legatura de cauzalitate intre actiunea de insusire, folosire sau traficare si urmarea imediata, deposedarea unitatii publice sau private de acel bun.

B. latura subiectiva. Infractiunea de delapidare se savarseste cu intentie, cel mai adesea, intentia directa dar nu este exclusa si cea indirecta. Mobilul faptei nu are importanta in realizarea laturii subiective, atata timp cat faptuitorul a fost determinat de dorinta de a realiza avantaje pe seama patrimoniului unitatii ale carei bunuri le gestioneaza sau administreaza, mobilul va ajuta insa la determinarea pericolului concret al infractiunii.

A. Forme. infractiunea de delapidare este susceptibila de toate formele imperfecte ale infractiunii insa actele premergatoare, desi posibile, nu sunt pedepsite de lege. Tentativa la delapidare este pedepsita si ea poate exista in raport cu oricare dintre modalitatile de comitere a infractiunii. Tentativa la delapidare se pedepseste conf. Art. 222 c.p.

B. Modalitati. Modalitatile normative sunt: delapidarea prin insusire, prin traficare si prin folosire a bunului unei pers. juridice. Consecinte deosebit de grave se materializeaza in producerea unor pagube mai mari de 50.000.000 lei sau o perturbare deosebit de grava a activitatii cauzata pers. juridice, publice sau private.

C. sanctiuni. Varianta simpla - inchisoare de la 1 la 15 ani. Modalitatea agravanta - cand delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa la infractiunea de delapidare, indiferent de modalitatea acesteia se pedepseste conf. Art. 21 alin. 2 c.p.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.