Partea intii: Principii generale ale relatiilor de munca. Drepturile si indatoririle oamenilor muncii.
CAPITOLUL 1: Principii generale privind relatiile de munca.
CAPITOLUL 2: Drepturile si indatoririle oamenilor muncii.
Industrie
Constructii
Agricultura si silvicultura
Transporturi si telecomunicatii
Comert si prestari de servicii
Invatamint
Cercetarea stiintifica
Cultura
Ocrotirea sanatatii
Aparatul de stat
Partea a doua: Relatiile de munca din unitatile de stat.
CAPITOLUL 1: Incadrarea si promovarea in munca. Contractele de munca
CAPITOLUL 2: Remunerarea muncii.
CAPITOLUL 3: Disciplina a muncii. Raspunderea disciplinara si raspunderea materiala.
CAPITOLUL 4: Timpul de munca si de odihna.
CAPITOLUL 5: Incetarea contractului de munca.Vechimea in munca.
CAPITOLUL 6: Protectia muncii si asigurarile sociale.
CAPITOLUL 7: Munca femeilor si tinerilor.
CAPITOLUL 8: Sindicatele.
CAPITOLUL 9: Jurisdictia muncii. Controlul aplicarii legislatiei muncii.
Partea a treia: Dispozitii finale si tranzitorii.
Art. 81. - (1) In Republica
Socialista
(2) Prin sistemul de remunerare, stabilit prin lege, se realizeaza imbinarea armonioasa a intereselor personale ale fiecaruia cu interesele intregii societati, obtinerea unor venituri in raport cu contributia concreta pe care fiecare om al muncii o aduce la activitatea economica si social-culturala.
Art. 82. - (1) A fost abrogat prin dec.Curtii Constitutionale nr. 86/1996.
Art. 83. - Prin lege se stabileste, in concordanta cu dezvoltarea planificata a economiei, salariul minim pe economie, avindu-se in vedere nivelul productivitatii muncii, al venitului national, urmarindu-se satisfacerea nevoilor mereu crescinde ale oamenilor muncii si membrilor de familie.
Art. 84. - (1) Salariul tarifar de incadrare se acorda in raport cu gradul de indeplinire a sarcinilor de munca, astfel incit sa constituie un stimulent pentru cei care isi indeplinesc in bune conditii sarcinile. Cei care obtin realizari deosebite in munca au posibilitatea sa realizeze venituri mai mari, iar cei care nu-si indeplinesc obligatiile de munca urmeaza sa suporte in mod direct consecintele unei neindepliniri.
(2) Neindeplinirea integrala a sarcinilor atrage diminuarea corespunzatoare a salariului in limitele stabilite de lege. In cazul realizarii ulterioare a sarcinilor de munca, suma retinuta din salariu se restituie total sau partial, dupa caz, potrivit legii.
Art. 85. - (1) In cazul in care persoanele incadrate in munca provoaca rebuturi din vina lor, raspund potrivit legii.
(2) Daca provocarea rebuturilor este repetata, cel in cauza va fi trecut la un loc de munca de o categorie inferioara; daca si la noul loc de munca va continua sa provoace rebuturi, i se va putea desface contractul de munca, ca fiind necorespunzator in munca.
Art. 86. - In cazuri exceptionale, cind, din motive tehnice sau din alte motive, procesul de productie a fost intrerupt, persoanele incadrate in munca vor fi retribuite cu 75% din salariul tarifar de incadrare aferent timpului respectiv cu conditia ca incetarea lucrului sa fie produs fara vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii.
Art. 87. - (1) Plata salariului se face periodic, la interval de cel mult o luna.
(2) Drepturile banesti cuvenite personalului se platesc inaintea oricaror alte obligatii ale unitatii.
(3) Salariul cuvenita pentru munca prestata nu poate face obiectul unor retineri decit in cazurile si conditiile prevazute de lege.
Art. 88. - In scopul asigurarii stabilitatii cadrelor, persoanele incadrate in munca beneficiaza de sporuri la salariu in raport cu vechimea neintrerupta in aceeasi unitate.
Art. 89. - Persoanele care-si desfasoara activitatea in locuri de munca cu conditii vatamatoare sau periculoase beneficiaza de sporuri la salariu potrivit prevederilor legale. Conducerile unitatilor sint obligate sa ia masuri pentru inlaturarea cauzelor care determina asemenea situatii, sa asigure conditii normale de munca, fara pericol de accidente si imbolnaviri profesionale.
Art. 90. - In scopul cresterii initiativei si a eforturilor pentru sporirea eficientei economice a productiei, tinind seama de rezultatele bune obtinute in munca, cu deosebire la realizarea indicatorilor calitativi, la promovarea progresului tehnic si aplicarea inovatiilor, pentru realizarea de economii de materiale si de forta de munca, se acorda gratificatii anuale sau, dupa caz, premii in cursul anului.
Art. 91. - (1) In vederea organizarii stiintifice a productiei si a muncii, utilizararii rationale a timpului de munca si a personalului, se vor preciza atributiile si obligatiile la fiecare loc de munca; conducerile unitatilor au obligatia sa stabileasca norme de munca fundamentate stiintific, sa determine sarcinile concrete ce revin fiecarei persoane incadrate in munca.
(2) Realizarea remunerarii dupa cantitatea si calitatea muncii este strins legata de normarea muncii, care contribuie la punerea cit mai deplina in valoare a inzestrarii tehnice a unitatilor, la descoperirea rezervelor de crestere a productivitatii muncii si de reducere a pretului de cost.
Art. 92. - Norma de munca exprima cantitatea de munca pentru efectuarea operatiilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate. Ea cuprinde timpul productiv, timpul pentru intreruperile impuse de desfasurarea procesului tehnologic stabilit si de organizarea rationala a muncii, timpul pentru odihna in cadrul programului de munca.
Art. 93. - (1) Normarea muncii se aplica, potrivit cu specificul activitatii desfasurate in unitatile economice, social-culturale si ale administratiei de stat, la toate categoriile de personal. -muncitori, tehnicieni, ingineri, economisti cadre de alta specialitate din activitatea administrativa-atit pentru cei remunerati in acord, cit si pentru cei remunerati in regie.
(2) Normele de munca se exprima. -in functie de caracteristicile procesului de productie sau ale activitatii ce se normeaza-sub forma de norme de timp norme de productie, norme de personal, sfere de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei munci.
Art. 94. - (1) Normele de munca unificate se elaboreaza de catre ministere si celelalte organe centrale, comitetele executive al consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, iar normele de munca locale, de catre fiecare unitate de stat pentru nevoile proprii, in toate cazurile cu acordul organelor sindicale corespunzatoare.
(2) Ca urmare a introducerii progresului tehnic, a perfectionarii pregatirii profesionale a cadrelor si a aplicarii de masuri tehnice si organizatorice care duc la modificarea cantitatii de munca necesare pentru efectuarea lucrarilor, concomitent cu cresterea productivitatii muncii, normele de munca se vor modifica in mod corespunzator, in vederea asigurarii unei concordante depline cu noile conditii create.
Art. 95. - Conducerile unitatilor si compartimentelor de munca au datoria sa aduca la cunostinta personalului, in timp util, atributiile ce revin fiecaruia, normele de munca stabilite, sa efectueze instruirea necesara in vederea cunoasterii si insusirii acestora, sa asigure conditiile tehnico-organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |