TALHARIA
Furtul savarsit prin intrebuintarea de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pt. pastrarea bunului furat sau pt. inlaturarea urmelor infractiunii, ori pt. ca faptuitorul sa-si asigure scaparea.
Variante agravante:
a) de 2 sau mai multe pers. impreuna;
b) de o pers. avand asupra sa o arma sau o subst. narcotica;
c) de catre o pers. mascata, deghizata sau travestita;
d) in timpul noptii;
e) intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport.
f) intr-o locuinta sau dependintele ale acestuia.
g) in timpul unei calamitati.
h) a avut vreuna din urmarile aratate in art. 182
A doua varianta agravanta exista cand talharia a produs consecinte deosebit de grave sau a avut urmare moartea victimei.
A. Obiectul infractiunii.
a) Obiectul juridic special este complex fiind constituit dintr-un obiect juridic special principal si anume relatiile sociale referitoare la patrimoniu si a caror dezv. este conditionata de mentinerea pozitiei fizice a bunului impotriva faptelor de sustragere si dintr-un obiect juridic adiacent, si anume relatiile sociale referitoare la apararea pers.
c) Obiectul material. Talharia incluzand in continutul sau furtul, va avea ca obiect material, in primul rand, un bun mobil aflat in posesia sau detentia altuia, asupra caruia se executa actiunea de luare. Incluzand insa in sfera furtului, folosirea violentei sau a amenintarii ori a altor mijloace de anihilare a vointei pers, talharia va avea ca obiect material al actiunii adiacente corpul pers. impotriva careia se indreapta activitatea secundara a faptuitorului sau contra bunurilor aflate asupra corpului daca faptuitorul distruge hainele ori a bunurilor aflate la disp., acestuia.
B. Subiectul infractiunii.
a) Subiectul activ al infractiunii de talharie poate fi orice pers. care indeplineste conditiile necesare de a raspunde penal si chiar daca aceasta va avea vreun drept asupra bunului sustras prin intrebuintarea de violente sau amenintari opri prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara. Participatia penala este posibila atat in varianta tip cat si cele calificate.
b) Subiectul pasiv al infractiunii poate fi orice persoana fata de care s-a savarsit talharia, adica acea ori acele pers. fata de care s-a savarsit numai actiunea adiacenta.
A. Latura obiectiva.
a) Elementul material al acestei infractiuni este format din doua actiuni conjugate si anime: actiunea de furt, fiind principala si actiunea de constrangere, fiind o activitate adiacenta. Pentru existenta laturii obiective a talhariei, violentele trebuie sa fie exercitate direct impotriva victimei, violentele fata de lucruri pot constitui si ele, uneori, o amenintare.
b) Urmarea imediata. La infractiune de talharie urmarea consta ca si la infractiune de furt, in trecerea bunului din stapanirea de fapt a posesorului sau detentorului in cea a faptuitorului.
c) In actiunea incriminata si rezultatul produs trebuie sa existe o legatura de cauzalitate atat sub aspectul actiunii principale cat si a celei adiacente.
B. Latura subiectiva. Infractiunea se savarseste cu intentie directa, atat in ce priveste actiunea principala cat si cea adiacenta, faptuitorul prevede si urmareste sa comita furtul prin violenta sau amenintare ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara precum si prin folosirea vreunei din aceste mijloace pt. pastrarea bunului furat, stergerea urmelor infractiunii ori pt. a-si asigura scaparea. Latura subiectiva a infractiunii de talharie, include in sfera scopului specific furtului si a scopul folosirii violentei, amenintarii.
A. Forme.
a) Infractiunea de talharie fiind o infractiune de comisiune este susceptibila de toate formele imperfecte ale infractiunii. Actele pregatitoare nu sunt insa incriminate. Daca actele pregatitoare au fost efectuate de o alta pers. si folosite de autor la savarsirea infractiunii, ele vor deveni acte de complicitate anterioara la comiterea talhariei.
b) Tentativa - este de asemenea posibila iar legea prevede sanctionarea ei. Este posibila tentativa intrerupta sau improprie ori relativ imposibila. La talharie nu poate fi tentativa perfecta.
c) Consumarea - infractiunea se consuma cand executarea actiunii principale (furtul) s-a desfasurat complet si s-a produs urmarea imediata prin intermediul actiunii adiacente, adica prin intrebuintarea de violenta sau de amenintare ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau imposibilitate de a se apara. Infractiunea se consuma si in cazul cand faptuitorul dupa savarsirea furtului fara violenta a folosit acest mijloc spre a-si asigura scaparea ori pt. a pastra bunul furat sau a sterge urmele infractiunii. In cazul modalitatii agravante, talharia va fi considerata consumata daca s-au produs, ca urmare a actiunii adiacente, rezultatele cerute de norma de incriminare.
d) Epuizarea. Infractiunea de talharie este, ca si furtul, susceptibila de o activitate infractionala prelungita in timp, dupa atingerea momentului consumativ si deci, de eventuala amplificare a urmarilor imediate. Actiunea adiacenta poate produce urmari de o gravitate progresiva si deci, de natura sa modifice progresiv gradul de pericol social concret al talhariei, in acest caz, procesul cauzal al activitatii infractionale se prelungeste in timp. In cazul unor astfel de prelungiri, fapta de talharie se considera epuizata atunci cand au incetat actele succesive in efectuarea actiunii principale sau cand este posibila o amplificare a urmarilor actiunii adiacente.
B. Modalitati. Infractiunea de talharie este susceptibila, in varianta simpla, de mai multe modalitati normative agravante si anume: 1) de doua sau mai multe persoane impreuna. Aceasta circumstanta de agravare a talhariei a fost introdusa recent in continutul art. 211 alin. 1 lit. a c.p.. 2) Talharia savarsita de o pers. care are asupra sa o arma sau sub. narcotica prezinta un pericol social mai mare deoarece in aceste conditii autorul se simte mai in siguranta, actioneaza cu mai mult curaj, stiind ca poate oricand sa imobilizeze si sa neutralizeze victima sau pe oricare alta pers. care ar interveni pt. salvarea acesteia. 3) de o pers. mascata, deghizata sau travestita. Aceasta imprejurare justifica agravarea sanctionarii faptei, deoarece contribuie la intimidarea victimei, la diminuarea rezistentei acesteia, face mai dificila descoperirea faptuitorului iar fapta sa este de natura sa produsa un ecou social mai mare. 4) In timpul noptii. Ratiunea instituirii acestei imprejurari agravante este aceeasi ca si in cazul furtului calificat in sensul ca faptuitorul se poate apropiate mai usor de victima fara sa fie vazut, tot astfel se poate ascunde si sustrage mai usor identificarii si urmaririi; in timpul noptii exista mai putine pers. la locul faptei. 5) Intr-un loc public sau mijloc de transport. Savarsirea talhariei intr-un loc public este o alta agravanta care se justifica prin aceea ca de regula, intr-un loc public fiind de fata mai multe pers. faptuitorul isi poate desfasura activitatea infractionala cu sanse sporite de finalizare, intrucat aglomerarea de pers. face ca atentia victimei sa nu se poata concentra la supravegherea bunurilor ce le detine faptuitorul isi poate pierde mai usor urma. Talharia savarsita in mijloc de transport in comun prezinta un caracter mai grav datorita conditiilor in care de regula se calatoreste in mijloacele de transport, fluxul in permanenta schimbare a celor care calatoresc, starea de oboseala a unor calatori, imposibilitatea calatorilor de a avea bagaje totdeauna in imediata apropiere si a le putea supraveghea in mod constant. 5) Din locuinta sau dependintele acesteia este o circumstanta de agravare specifica talhariei si pe care nu o regasim si la infractiunea de furt. 6) In timpul unei calamitati. Pt existente acestei circumstante este necesara o situatie premisa care sa se situeze obiectiv in afara conduitei infractionale. In plan subiectiv cel care profita de o asemenea imprejurare pt. savarsirea infractiunii de talharie, evidentiaza o lipsa evidenta de solidaritate umana care denota si o periculozitate deosebita care justifica agravarea raspunderii lui in plan penal. 7) Talharia a avut vreuna din urmarile din art. 182 c.p. in acest caz agravarea talhariei este justificata prin consecintele actiunii adiacente, adica a actelor de violenta exercitate asupra victimei.
8) O alta modalitate exista potrivit art. 211 alin. ultim c.p. atunci cand aceasta a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei. Aceasta agravanta vizeaza in primul rand, rezultatul actiunii principale a talhariei si anume cea de furt.
C) Sanctiuni. Talharia varianta tip, prev. in art. 211 alin. 1 c.p. se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 18 ani. In modalitatile agravante prev. in art. 211 alin. 2 c.p. se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 20 de ani, iar modalitatile agravante prev. in art. 211 alin. 3 c.p. se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi . lucrurile care au dus la savarsirea talhariei sunt supuse masurii de siguranta a confiscarii speciale.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |