Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
CAVITATEA BUCALA

CAVITATEA BUCALA


CAVITATEA BUCALA

Cavitatea bucala reprezinta primul segment al tubului digestiv. Anterior comunica prin orificiul bucal, strajuit de buze, cu mediul extern iar posterior este separata de faringe prin valul palatin.

Arcadele dentare separa in cavitatea bucala doua spatii: vestibulul bucal cuprins intre buze si obraji, in afara, si arcadele dentare, inauntru: cavitatea bucala propriu zisa, delimitata de arcadele dentare, in sus de bolta palatina, este separata de fosele nazale, in jos, de planseul bucal, lateral de cei doi obraji, posterior de valul palatin care separa cavitatea bucala de faringe, anterior se afla orificiul bucal.

Acesta este inconjurat de fibre musculare circulare striate, inervate de fibrele somatomotorii ale nervului Vll (facial).

Deci, cavitatea bucala este separata de fosele nazale prin bolta palatina, formata anterior de palatal dur, care se continua posterior cu palatul moale (sau valul palatin).

Cand gura este deschisa, se observa in mijlocul valului palatin o formatiune mobila : este lueta ( sau omusorul), alcatuit din tesutul musculo-membranos, acoperit de mucoasa.

De o parte si de alta a luetei, intre doua cute asezate oblic, se afla cate o formatiune ovoida, denumita amigdala palatina (organ limfoid), cu rol de producere, a limfocitelor, deci in apararea imunologica a organismului.

Pe fata dorsala a limbii se gasesc mugurii gustativi agregati in papile gustative, muguri care ii dau aspectul catifelat. Este de fapt o zona accesorie, cu muguri gustativi situati in mucoasa palatina a epiglotei si partial a faringelui.

Limba este un organ mobil, cu structura musculo-membranoasa, situata pe planseul cavitatii bucale. Este formata din: radacina (cu pozitie verticala spre faringe) si corp, liber (in pozitie orizontala).

Cele doua parti componente ale limbii sunt delimitate printr-un sant terminal (in apropiere se afla si 'V'-ul lingual, cu deschidere spre varful limbii). Radacina se fixeaza pe osul hioid si pe mandibula iar prin pliuri ale mucoasei se prinde de epiglota (indeplineste rolul de a inchide glota in timpul deglutitiei).

Corpul limbii este liber; el prezinta: o fata inferioara, care se prinde de planseul bucal prin frau, doua margini si un varf.

Pe partile laterale ale fraului limbii se afla cate o proeminenta la nivelul careia se deschid canalele unor glande salivare sublinguale si submandibulare).



Limba; organ cu structura musculoasa, formata din muschi striati si acoperita pe ambele fete de mucoasa linguala. Numai mucoasa de pe fata ei dorsala indeplineste functie senzoriala.

Limba are rol: in vorbire (participa la articularea sunetelor): in digestie (faciliteaza masticatia si deglutitia); de organ de simt gustativ datorita mugurilor gustativi.

Interventia limbii este: senzitiva, asigurata de fibrele somatosenzitive ale nervului trigemen (V); senzoriala gustativa, asigurata de fibrele cu acelasi nume, care intra in componenta perechilor VII, IX si X de nervi cranieni; motorie asigurata de fibrele somatomotorii ale nervului hipoglos(XII); ele se distribuie la musculatura striata a limbii, favorizandu-i miscarile.

Dintii. Prin forma, pozitia si modul lor de asezare pe arcadele dentare, dintii imprima expresia fetei omenesti.

Limba si buzele prin mobilitate iar dintii prin prezenta, participa la articularea sunetelor fonetice (vocalele produse in laringe iar consoanele emise in cavitatea bucala), dand vocii claritate. De asemenea, dintii realizeaza masticatia, formeaza bolului alimentar si deglutitia.

Totalitatea dintilor din cavitatea bucala, implantati prin radacini in alveolele dentare, formeaza dentitia.

Structura dintilor. O sectiune longitudinala prin dinte ne releva structura lui: radacina coroana si colul acoperit de gingie.

La nivelul coroanei se afla cavitatea dintelui, care se continua in radacina cu canalul dentar, ce se deschide in varful radacinii printr-un orificiu.

In jurul cavitatii si al canalului dentar se afla dentina, acoperita la nivelul coroanei de smalt iar cel al radacinii, de cement

In cavitate si in canalul dentar se afla pulpa dentara, formata din tesut conjunctiv, vase de sange si fibre nervoase senzitive.

Inervatia dintilor este asigurata de fibrele somatosenzitive desprinse din ramurile maxilara si mandibulara ale nervului trigemen.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.