Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Compartimente lichidiene

Compartimente lichidiene


Compartimente lichidiene

Cantitatea totala de apa din organism este distribuita in 2 compartimente: lichidul intracelular si lichidul extracelular.

In organism exista o activitae permanenta ce presupune schimbul de apa intre diverse compartimente hidrice ( celule- lichid interstial- sange).

Celulele (formare in proportie de 80% apa) au nevoie de nutrienti ce sunt dizolvati in plasma sangvina (alcatuita di 90% apa). Totodata, din activitatea metabolica a celulei rezulta substante reziduale, ce trebuiesc eliminate, si apa de metabolism. Transportul acestora pana la organele excretoare se va face tot prin cale sangvina.

Transferul apei dintre sange si celula se face prin intermediul lichidului insterstial. Celula elibereaza produsii reziduali si secretiile sub forma de solutii apoase. Acestia vor trece apoi prin peretii capilarelor in sange, sau, pentru moleculele pea mari petru ai traversa (exemplu proteinele), vor trece initial in sistemul limfatic si vor ajunge in cele din urma in ciculatia sangvina. Sensul fluidelor de la celula la capilar si invers este stabilit de presiunea osmotica si de concentratia apei ori a ionilor intra si exctra celular. Astfel se pot descrie valori aproximativ fixe ale raportului concentratiei de apa ,respectiv substante, dintre cele doua compartimente hidrice (inta si extra celular).

LICHIDUL INTRACELULAR

Lichidul intracelular (LIC) constituie 40% din greutatea totala a adultului standard(70kg). Fiecare celula are compozitie specifica(neuron, osteocit), dar concentratia constituentilor este similara.



Spre deosebire de LEC, LIC-ul are continut:

- mai mare de K+, Mg, HPO4, SO4, proteine

- mai mic de Na+, Cl-, Ca+2, HCO3-

LICHIDUL EXTRACELULAR

Totalitatea lichidelor care se afla in afara celulelor se numeste lichid extracelular(LEC). Impreuna aceste lichide formeaza 20% din greutatea corpului. Lichidul extracelular este impartit in lichid interstitial (3/4) si plasma (1/4). Mai exista inca un compartiment mai mic numit lichid transcelular.

Plasma este partea lichida a sangelui in care se scalda celulele sangvine. Aceasta schimba continuu substante cu lichidul interstitial prin porii membranelor capilare. Acesti pori sunt foarte permeabili pentru aproape toate solutiile din lichidul extracelular mai putin proteinele. Asadar, lichidele extracelulare se amesteca in continuu, astfel incat plasma si lichidul interstitial au aceeasi compozitie exceptand proteinele care au o concentratie mai mare in plasma.

Componentele lichidului extracelular si lichidului intracelular





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.