Structura spermatozoidului
Spermatozoidul are 3 elemente: CAP,
Capul: --este elliptic cu 2 elemente nucleul cellular (cel mai mare)
acrozomul (acrozoma) o structura care acopera 1/3-1/2 din cap si care are in structura sa enzyme proteolitice, care au rolul de a perfora zona PELLUCIDA ce inconjoara ovocitul secundar.Acest acrozom se poate numi si un perforator.
Cea mai importanta enzima HIALURONIDAZA cu cel mai puternic efect proteolitic.
Intregul cap al spermatozoidului este invelit intr-o membrana bogata in MUCOPOLIZAHARIDE (MPZ),aceasta membrane numita galea capitis.
Colul: se mai numeste si collum spermis (cervicis) are 0,3 microni si include in structura sa centriolul proximal si inelul nuclear (annulus nuclearis),care este extremitatea centriolului distal.
!!! OBS: Ca la orice alta celula si spermatozoidul are 1 centru cellular care este format din 2 centrioli . La spermatozoid centriolii st PROXIMAL si DISTAL.Cel distal este filiform si la randul lui are 2 estremitati proximala si bineinteles distala.
Rolul gatului se comporta ca o articulatie sferoidala care asigura 2 tipuri de miscari:de rotatie si de pendulare.
Coada: aceasta reprezinta 70% din lungimea spermatozoidului, si are 3 portiuni:
PARS MEDIA se mai numeste si piesa intermediara.Clasic se identifica cu corpul.Are lungimea de 7 microni si diametrul de 1 micron. Este situate intre annulus proximal (inelul) si annulus distalis.
PARS PRINCIPALIS reprezinta segmental cel mai lung , format dintr-un segment filiform, inconjurat de 9 microfilamente mitocondriale, bogate intr-o proteina contractila numita MIOZINA. Rolul acestei portiuni este unul contractil , si este un mare consummator de energie.
Pars principalis este acoperita de o membrana de mucopolizaharide (MPZ) similara aceleia de la acrozom, adica asemanatoare galeei capitis.
PARS TERMINALIS filament axial cu structura de flagel care executa miscari de pendulare (asemenea unui sarpe)
!!!OBS: Impreuna cu partea principala ,ar avea rolul de a disocia (a distanta) celulele coroanei radiata a ovocitului secundar, permitand intrarea capului spermatozoidului.
!!!OBS: Viteza 2-3 mm/min, 1 ora =18 CM, de la colul uterin pana la extremitatea lateral a trompei uterine.
Deplasarile spermiilor este data de 3 factori:
miscarile proprii
capacitatea contractila a musculaturii netede a trompelor uterine
diferenta de presiune intre vagin si col uterin SI cavitatea abdominala(presiune negative,sub 1 ATM).
!!!OBS: Durata de viata a spermatozoidului (viabilitatea) este direct proportionala cu pH-ul mediului.Cu cat pH-ul este mai acid cu atat durata de viata este mai mica.
In lichidul spermatic , pH-ul este usor alcalin(7,3-7,6).Reactia usor acida a glandelor prostatice scade pH-ul , facand ca unii spermatozoizi sa moara.!!!OBS: Spermatozoizii cu cromozomi Y sunt cei mai sensibili la pH acid. !!!OBS: Bacilul DODERLEIN existent in vagin creaza o reactie usor acida. Cu cat pH-ul vaginal este mai acid , cu atat viabilitatea spermatozoizilor este mai mica, mai ales a celor cu cromozom Y.
Deplasarea spermatozoizilor prin aparatul genital feminine si viabilitatea lor este urmatoarea:
Capacitatea maxima de fecundatie a spermatozoidului este in primele 3 ore.
Un alt factor reprezinta concentratia de fructoza din lichidul seminal.Cu cat este mai multa fructoza cu atat viabilitatea si conceptia sunt mai bune.
Celule sexuale anormale-gameti anormale
LA FEMEI: folicul ovarian tertiar cu 2-3 ovocite care pot fi fecundate si care duce la gemeni sau tripleti.!!!OBS: La om fecundatia este monospermica, adica acestea trebuiesc fecundate in maxim 20 de ore pt a putea produce embrioni ( in acte sexuale diferite).
1 ovocit secundar poate avea 2-3 nuclee , iar fecundatia de asemenea este facuta de cate un spermatozoid in acte sexuale diferite.
!!!OBS: in prima situatie gemenii sunt de sexe diferite , iar in a 2-a situatie de acelasi sex.
degenerescenta celulelor sexuale dupa pubertate datorate unor dereglari ale axului hipotalamo-hipofizar infertilitate secundara.
LA BARBATI: un spermatozoid poate sa aiba 2 capete ( nu au cap de fecundare)
un spermatozoid poate avea 2 cozi
pot fii pititci (sub 30 microni) sau gigantici (>100 microni) incapacitate de fertilizatie.
Daca 10-15% dintre spermatozoizi sunt anormali apare AZOOSPERMIA= infertilitate masculina.
1 saptamana de la ovulatie la implantare
CICLUL OVARIAN sub influenta hipotalamusului, de la pubertate,in fiecare luna se desfasoara un ciclu ovarian.Exista 2 hormoni gonadotropi (FSH si LH) care controleaza atat maturarea celulara ovocitara cat si statusul morphofiziologic al uterului.
La inceputul fiecarui ciclu ovarian , aproximativ 5-12 foliculi ovarieni incep sa creasca (acum. subst. nutitivi) , dar 1 data cu cresterea concentratiei de hormoni foliculinici, cu ajutorul FSH, doar unul singur atinge stadiul de folicul matur (De Graff), restul devin foliculi atretici (degenerati) , astfel incat se incarca cu tesut conjunctiv lax si apoi fibros, devenind corpus atreticum, si se cantoneaza in zona periferica a corticalei ovariene.
OVULATIA-PONTA OVULARA procesul prin care ovocitul secundar intrat in profaza diviziunii meiotice este expulzat din foliculul tertiar (de Graff) si apoi din ovar.
Acest process are loc in a 14-a zi a unui ciclu ovarian regulat care tine de obicei 28 zile.Ovocitul secundar ajuns la suprafata ovarului este captat de franjurile trompei uterine.In acest moment, suprafata ovarului se deniveleaza in locul respective, ramanand o mica concavitate la locul de expulzie.
Acea zona de expulzie se numeste STIGMA(semnul).Lichidul ovarian se scurge prin stigma.Tensiunea din folicul, odata eliberata face ca acel continut luteinic a foliculului sa creasca.
Dupa ovulatie, ovocitul secundar este viabil (traieste) 24 de ore, dar capacitatea sa maxima de fecundare o are pana in 18-20 de ore.
Ceea ce a ramas din foliculul tertiar dupa expulzarea ovocitului= CORP GALBEN=CORPUS LUTEUS.
Corpus luteum
In a 14-a zi a ciclului ovarian , secretia de foliculina scade ,si sub influenta LH, celulele din folicul dobandesc un pigment galben si devin cellule luteale.(luteinice)
Acestea incep sa secrete progesteron (luteina) care impreuna cu foliculina aduc mucoasa uterina intr-un stadiu secretor, facand-o capabila sa implanteze eventualul produs de conceptie.
Luteina- determina hipertrofia glandelor uterine,incepand cu ziua a 15-a, mucoasa ingrosandu-se , si pe seama retentiei de lichide.(dematiaza,se umfla).
Vasele cresc in dimensiuni si se spiraleaza, acese procese avand loc pana in ziua 23-25. Daca ovocitul nu a fost fecundat, el continua a 2-a diviziune si se transforma in ovul si al 2-lea globul polar , iar CORPUS LUTEUM devine CORPUS ALBICANS.
Corpus Albicans
Celulele foliculinice din corpul galben , devenite cellule luteale (luteinice) sisteaza secretia de progesteron si devin cellule conjunctive.
Intre ele de dezvolta o retea de fibre de reticulina care cicatrizeaza corpul galben, facandu-l afunctional. Consecinta incepand cu ziua 28, mucoasa uterina in surplus se elimina, de aceea un ciclu ovarian are 3 faze :
-faza menstruala 3 zile
-faza foliculinica pana in a 14-a zi.adica 14-3=11 zile.
-faza secretorie (progesteronica) dureaza 14 zile ( 28-14=14)
!!!OBS: Datorita mecanismelor de reglare hipotalamo-hipofizare dintre cele 3 faze, doar a 3-a este fixa, in situatia unui ciclu ovarian regulat.
Daca ovocitul secundar este fecundat in treimea posterioara a trompei uterine, corpul galben continua sa creasca, devine corp galben de sarcina si secreta progesteron pana in saptamana 6-8 a vietii uterine.
!!!OBS: Produsele anticonceptionale au hormone progesteronici in concentratie mare, iar acestea administrate intre ziua 5 si 25 inhiba maturarea ovocitara si ovulatia.
Progesteronul din produsele anticonceptionale are rolul de a decalnsa menstruatia.
Fecundatia-AMFIMIXIA
Reprezinta contopirea materialului genetic al celor 2 celule sexuale ( feminine respectiv masculina).
Spermatozoizii ajunsi in tractul genital feminine nu pot fecunda ovocitul.Pentru fecundatie trebuie sa existe 2 procese:
A: capacitatie
B: reactie acrozomiala
A capacitatia= starea spermatozoidului in tractul genital feminine care se desfasoara in primele 17 ore de existenta si consta in indepartarea de mucopolizaharide(MPZ) si de proteine plasmatice ce intra in constitutia membranei capului spermatozoidului. Are loc in dreptul acrozomului si este urmat de:
B reactia acrozomiala care se face sub influenta unor substante eliberate de membrane ovocitului, asta inseamna ca reactia acrozomiala se face doar pentru spermatozoidul care a ajuns langa ovocit.
Coroana radiate a ovocitului emite substante care atrag acrozomul, creandu-se zone de fuziune intre membrane acrozomului si membrane ovocitului.
Prin aceste puncte , enzimele proteolitice din acrozom se elibereaza si distrug membrana ovocitara.
Din acrozom se elibereaza pe langa hialuronidaza , substante tripsinice si zonalizime.
HIALURONIDAZA distruge coroana radiata, SUBSTANTELE TRIPSINICE distrug zona pellucida, iar ZONALIZIMELE distrug membrane ovocitara.
!!!OBS: Dintre cei 200-300 milioane de spermatozoizi depusi in cavitatea vaginala prin actul numit COITUS, doar cateva sute ajung in jurul ovocitului secundar si dintre ei doar 1 singur sufera CAPACITATIA si REACTIA ACROZOMIALA. Consecinta: fecundatia este MONOSPERMICA.
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
MEMBRANA CELULARA |
Celula eucariota |
Deplasarea apei in organism |
DINTII (DENTES) |
MORFOLOGIE BACTERIANA |
STOMACUL (VENTRICULUS GASTER) |
Histologia |
Apa in organism |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |