Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » chimie
Compusi macromoleculari

Compusi macromoleculari


Compusi macromoleculari

In natura in organismele vii - animale si vegetale - exista numeroase substante care au molecule formate dintr-un mare numar de atomi, masa lor fiind mai mare decat valoarea 104 u.a.m. si putand ajunge pina la mase de ordinul 106 .Acceste substante au fost denumite macromolecule.

In structura unei substante macromoleculare putem identifica grupari identice de atomi, care se repeta intr-un numar variabil, in functie de natura monomerilor. O astfel de grupare se numeste unitate structurala sau unitate repetitiva. Numarul unitatilor structurale dintr-o macromolecula se exprima prin gradul de polimerizare - n, care se determina prin relatia:

n = M/m,



in care M este masa moleculara a polimerului iar m - masa monomerului. Deoarece procesul de obtinere al polimerilor este dificil de controlat, nu se obtin macromolecule cu mase identice si de aceea vorbim mai degraba de o masa moleculara medie a polimerului si implicit de un grad mediu de polimerizare.

In alcatuirea compusilor macromoleculari pot intra monomeri de acelasi tip - monomeri identici (A), caz in care rezulta homopolimeri:

n A → -[A]n-

sau monomeri diferiti (A + B), cand se obtin copolimeri:

n A + n B → -[A-B]n-

Polimerii si copolimerii obtinuti prin unirea monomerilor pot avea structuri macromoleculare liniare sau filiforme, ramificate si reticulate (sau tridimensionale).

Reprezentare schematica

Exemplificare structura chimica

Liniare

Ramificate

Reticulate

In functie de structura compusilor macromoleculari starea fizica a acestora poate fi:

amorfa sau

cristalina.

In cazul in care in macromoleculele polimerilor structura amorfa alterneaza cu zone cristaline cu un inalt grad de aranjare si daca ele sunt orientate intr-o singura directie, atunci duritatea si rezistenta la intindere a polimerilor creste foarte mult.

Dupa modul de comportare la incalzire substantele macromoleculare pot fi grupate in substante:

- termoreactive sau termorigide (se formeaza la cald si dupa racire devin rigide si nu mai pot fi prelucrate prin incalzire repetata; un ex. fiind rasinile fenolformaldehidice sau bachelitele) si

-termoplaste (pot suferi modificari reversibile prin incalziri si raciri repetate: poli­etena, polistiren, PVC etc.).

In functie de modul de obtinere compusii macromoleculari pot fi impartiti in produsi de:

a) polimerizare (polistiren, polietena);

b) policondensare (rasini fenol-formaldehidice, aminoplaste);

c) obtinuti prin prelucrarea unor macromolecule naturale (galalitul, celuloidul, celofanul-

acestia facind parte din categoria polimerilor artificiali).

a) Reactia de polimerizare reprezinta procesul prin care un numar de molecule mici se unesc intre ele printr-o reactie de aditie repetata.

Dupa valorile gradului de polimerizare (n) se disting :

-polimeri inferiori unde ( n) are valori intre 2-10 unitati

-polimeri superiori sau inalti unde (n) are valori de ordinul sutelor sau miilor.

O reactie foarte cunoscuta datorita importantei compusilor macromoleculari obtinuti este reactia de polimerizare vinilica:

n CH2=CH2 → (-CH2-CH2-)n masa moleculara mai mare decat 18000

etena polietena

clorura de vinil policlorura de vinil masa moleculara aproximativ 40000

acrilonitril poliacrilonitril masa moleculara (35000-80000)

b) Reactia de policondensare reprezinta procesul chimic prin care se formeaza noi legaturi chimi­ce intre atomi apartinand unor molecule organice diferite.Condensarea este insotita de eliminarea unor subproduse, cu molecule mici. De exemplu apa, alcool, etc.

O reactie reprezentativa este reactia de obtinere a poliamidelor ca de exemplu: obtinerea polihe­xametilenadipamidei ( nailon 6,6)

n HOOC-(CH2)4-COOH + n(h2n-(CH2)6-NH2 ) → -[CO-(CH2)6-CO-NH-(CH2)6-NH]n- +nH2O

acid adipic hexametilendiamina polihexametilenadipamida

Proprietatile fizico-mecanice ale polimerilor variaza in limite largi, fiind determinate in principal de natura si marimea macromoleculelor, de modul de aranjare a atomilor sau grupelor de atomi in molecule, de energia legaturilor dintre acestea precum si de numarul si tipul legaturilor intermolecu­lare.

Stabilitatea chimica a polimerilor este superioara metalelor folosite in industrie din care cauza acestia si-au gasit aplicabilitate in domenii in care se lucreaza cu agenti corozivi, la constructia unor aparate sau la acoperiri de protectie.

Stabilitatea termica a polimerilor este influentata de:

- tipul gruparilor functionale din molecula;

- numarul gruparilor metilenice din monomeri;

- prezenta nucleelor aromatice;

- marimea moleculelor etc.

Se poate constata ca o stabilitate termica crescuta prezinta polimerii care au o simetrie intramo­leculara a nucleelor aromatice (aminice) precum si cei care au un numar mare de grupari metilenice.

Stabilitatea termica a polimerilor poate fi ameliorata prin adaugarea in masa acestora a unor in­gredienti cum sunt sticla si azbestul.Degradarea polimerilor se produce sub actiunea independenta sau concomitenta a unor factori de mediu cum ar fi: lumina, umiditatea, temperatura, aerul si micro­climatul biologic.

Pentru ameliorarea unor proprietati polimerii naturali sau sintetici se amesteca cu diverse alte substante in scopul ameliorarii unora dintre proprietatile lor, in functie de destinatia ulterioara dorita.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.