Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » chimie
Nezosilicati

Nezosilicati


Nezosilicati

Din punct de vedere al proceselor de dezagregare - alterare, nezosilicatii formeaza un grup aparte: olivinul se numara printre silicatii cei mai putin stabili, pe cand zirconul si granatii prezinta o rezistenta deosebita si in general raman in materialul rezultat.

Olivinul (Mg,Fe)2[SiO4] are o structura reticulara alcatuita din tetraedri de [SiO4]4- legati intre ei prin ioni de Mg2+ si Fe2+ in coordinare octaedrica. Ambii cationi sunt potential mobili, iar indepartarea lor de la suprafata mineralului determina usor pierderea unitatilor tetraedrice, ceea ce duce la expunerea unei noi suprafete proaspete la procesele de dezagregare si alterarea chimica, rezultand o transformare rapida a mineralului. Totusi, rata de punere in libertate a silicei depaseste capacitatea acesteia de solubilizare, astfel ca silicea reziduala va polimeriza sub forma de strate si va "fixa" unii cationi de magneziu ducand la formarea de serpentin (crisotil si/sau antigorit) sau talc si magnezit ca faze cristaline. In general se atinge un echilibru intre SiO2 si MgO, astfel ca nici unul dintre ei nu raman "liberi" in zona de alterare. Acest fapt, precum si usurinta cu care silicea reziduala polimerizeaza sub forma de strate in structura filosilicatilor este un fenomen frecvent in alterarea silicatilor.

Majoritatea Fe2+ daca este pus in libertate deasupa nivelului freatic, va suferi un proces de oxidare, in urma caruia va cristaliza sau va tinde sa cristalizeze sub forma de oxizi (magnetit Fe3O4, hematit Fe2O3) sau hidroxizi (goethit a-Fe3+O(OH)).

2Mg2[SiO4] + 2H2O Mg3[Si2O5(OH)4] + MgO

forsterit serpentin periclaz

2Fe2[SiO4] + O2 2Fe2O3 + 2SiO2

fayalit hematit

8(Mg,Fe)2 SiO4 +2H2O+6CO2+O2 2Mg3 Si4O10(OH)2 +6Mg CO3 +2Fe2O3



olivin talc magnezit hematit

6(Mg,Fe)2 SiO4 + 4H2O + O2 Mg6 Si4O10(OH)8 + 2Fe3O4 + 2SiO2

olivin serpentin magnetit

4Mg2[SiO4] + 10H+ Mg3[Si4O10(OH)2] + 5Mg2+ + 4H2O

forsterit talc

2Fe2[SiO4] + 7H+ + 3O2 Fe3 Si4O10(OH)2 + 5FeOOH

fayalit nontronit goethit

In final, atat Mg2+ ramas cat si Si4+ sunt levigati, in urma lor ramanand un material format din oxizi si hidroxizi de fier.

Elementul Zr este un ion insolubil, iar mineralul zircon Zr[SiO4], cu toate ca face parte dintre nezosilicati, ca si olivinul, este unul dintre cele mai stabile minerale.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.