Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
MICROSCOPUL

MICROSCOPUL


MICROSCOPUL

10 Introducere

Pentru a se observa obiecte foarte mici se utilizeaza doua lentile (sisteme optice) montate la extremitatile unui tub. Lentila indreptata spre obiect se numeste obiectiv si produce o imagine reala, marita a obiectului. Lentila prin care se priveste imaginea se numeste ocular si produce o imagine virtuala, marita, imaginii intermediare. Pentru a se realiza mariri importante distantele focale sunt mici. De obicei distanta focala a ocularului este mai mare decat distanta focala a obiectivului.

20 Imagine in punctul vederii optime

unde:

e este lungimea (intervalul) optic (aprox. 16 cm),

d este distanta vederii optime (aprox. 25 cm).

Obiectul este plasat in imediata apropiere a focarului obiect al obiectivului iar pozitia ocularului se stabileste astfel incat imaginea intermediara sa fie intre focarul obiect si centrul optic al acestuia.

Putem calcula grosismentul:

deci:

30 Imagine la infinit



Obiectul este plasat in imediata apropiere a focarului obiect al obiectivului iar pozitia ocularului se stabileste astfel incat focarul obiect al acestuia sa coincida cu imaginea intermediara, -y. In acest fel imaginea finala se va forma la -

Grosismentul va fi:

T

din triunghiurile colorate putem scrie:

T

In modul, grosismentul si puterea vor fi:

si

40 Exemplu

Un microscop are fOb = 10 mm si fOc = 20 mm. Daca un obiect este plasat la 11 mm de obiectiv, instrumentul produce o imagine la infinit. Determinati e, P si G.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.