Introducere
Cercetarile recente din teoria si tehnologia BD au aratat ca dimensiunea si varietatea BD au crescut semnificativ si in prezent trec de zeci de gigabytes.Gestiunea BD pe un singur calculator are ca rezultat o utilizare slaba a resurselor calculatorului in raport cu diverse cerinte. De exemplu un SGBD poate sa gestioneze memoria principala si procesorul central cand se selecteaza anumite date. Aceasta situatie previne centralizarea excesiva a datelor si a functiilor de gestiune pe acelasi calculator. in anul 1974 Canaday / / a avut ideeea de a elibera procesorul central prin separarea functiilor de gestiune ale BD dintr-un calculator principal si gruparea lor pentru executie pe alte calculatoare dedicate pentru executie. Calculatorul principal pe care se executa programele de aplicatii este numit calculator gazda (host computer). Calculatoarele dedicate sunt numite masini BD, calculatoare BD sau calculatoare backend. Acum se utilizeaza termenii de server de aplicatii pentru calculatorul gazda si server de date pentru calculatorul dedicat. Cresterea considerabila a puterii de prelucrare a statiilor PC si dotarea lor cu retele de comunicatii rapide a facut posibila inlocuirea terminalelor cu statii de lucru conectate, ce ruleaza ca servere de aplicatii (clienti). Nevoia de a integra diverse statii de lucru conectate prin intermediul unei retele la un server de date a dus la o noua organizare a resurselor de calcul, numita server centralizat. Aceasta organizare a facut o separare a operatiilor ceea ce a dus la minimizarea comunicarii dintre statia de lucru si severul de date. Calculul client/server este o notiune des folosita. Vanzatorii din industria tehnologiei informatiei au folosit-o sa descrie aproape toate formele de prelucrari. In acest capitol, consideram calculul client/server ca o paradigma de procesare in care procesoarele centralizate din trecut sunt inlocuite cu retele de calculatoare mai mici si mai ieftine. Cu calculul client/server puterea de prelucrare a unor sisteme de calculatoare devine o problema de afaceri. Toate tehnologiile celor mai populare SGBD-uri se bazeaza pe o forma de calcul client/server. Totusi utilizarea unui software de baze date client/server nu reprezinta numai o forma de calcul client/server.
Componentele aplicatiilor de calcul
Calculul client/server in forma sa cea mai simpla se compune dintr -o componenta de prelucrare ( proces) a aplicatiei numita client, executata intr-un sistem de calcul, care cere un serviciu de la o alta componenta, numit server ce se executa pe un alt sistem de calcul. (figura 1). Aceste componente (prelucrari, procese) ale aplicatiei si calculatoarele pe care ruleaza se numesc clienti si servere. Structurile hardware ale aplicatiilor client/server se compun din :
- Calculatorul client care este sistemul de calcul pe care executa componenta client a aplicatiei care face una sau mai multe cereri de servicii;
- Calculatorul server care este un sistem de calcul pe care ruleaza componenta server a aplicatiei, care satisface cererea clientului pentru un serviciu si returneaza rezultatele componentei client ;
PROCES SERVER |
CERERI |
RETEA DE COMUNICATII REZULTATE
Figura 3.1. Arhitectura client/server
Paradigma prelucrarii client/server permite ca mai multe componente client sa acceseze un serviciu comun care e pus la dispozitie de o componenta server partajata. Sau poate permite de asemenea ca o componenta client sa acceseze mai multe servere diferite. Cum vom vedea in acest capitol, exista o mare flexibilitate in configurarea celor trei componnte majore aratate in figura 1. In cazul cel mai simplu, componentele client si server, ruleaza ambele pe acelasi calculator si nu e nevoie de comunicarea prin retea. Intr-un caz complex pot exista mai multe componente client diferite, fiecare ruland pe calculatorul propriu, si mai multe componente server care ruleaza pe calculatoare diferite. Calculatoare diferite poate fi legate intr-o retea ce este raspandita pe unul sau mai multe continente. Componenta client e considerata in general ca fiind componenta activa, pentru ca este componenta care cere sa i se faca un serviciu. Serverul e in general componenta pasiva care asteapta sa vina o cerere de la un client. Masina server executa un software BD pe care sunt implementate proceduri stocate si declansatoare BD pe care clientul le cere sa le execute si sa furnizeze rezultatele necesare. Calculatoarele isi pot schimba rolurile in functie de prelucrarile ce sunt facute. De exemplu:
Calculatorul A poate trimite o cerere pentru un serviciu catre serverul B. Pentru a satisface cererea clientului A, serverul B ar putea juca rolul clientului si sa rezolve o cerere de serviciu a serverului C, si asa mai departe.
Figura 3.2. Modelul in care tot calculul se realizeaza pe un sistem unic
Model cu interfete utilizator distribuite
Modelul cu interfate utilizator distribuite reprezinta o forma des folosita de calcul client/server. In acest model, componenta aplicatiei ce implementeaza interfata utilizator a prelucrarii, se face intr-un sistem de calcul si componentele de prelucrare a datelor si de acces la date, ruleaza pe alt sistem de calcul (fig.3). In folosirea obisnuita a acestei configuratii, un sistem client PC e folosit sa manevreze cerintele interfetei utilizator, si un sistem server mai puternic e folosit sa manevreze toate celelalte prelucrari ale aplicatiilor.
Figura 3. 3. Model cu interfete utilizator distribuite
|
|
Fig. 3. 4 Model cu acces distribuit la date
Model cu functii distribuite
In modelul cu functiei distribuite, functiile actuale ale aplicatiilor sunt distribuite intr-un numar de procesoare diferite. Componentele functiei de prelucrare ale aplicatiilor pot fi distribuite pe una sau mai multe componente client si pe una sau mai multe componente server, fiecare din ele putand rula intr-un sistem diferit. Fig 3.5 arata o configuratie care combina distributia functiei si distributia accesului la date, folosind trei sisteme de calcul diferite. Prin distributia functiei, o componenta client initiaza o activitate distribuita. Tinta unei asemenea activitati este un server. Un serviciu particular facut de un server, consta dintr-un set de functii pe care serverul le indeplineste pentru client. Distributia functiei poate fi folosita in corelare cu distributia interfetei utilizatorului si cu prelucrarea accesului la date pentru a crea aplicatii puternice cu orice numar de componente.
SERVER |
Functii Retea de
Comunicatie
Acces la date
Fig. 3. 5 Model cu functii distribuite
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |