Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Evolutia calculatoarelor

Evolutia calculatoarelor


Evolutia calculatoarelor

Va trebui sa incepem intai cu istoria calculatorului ca sa stim cum a aparut.

Inca din cele mai vechi timpuri omul a incercat sa-si usureze munca de evidenta a animalelor sau a hranei. Si asa a aparut calculatorul. Un prim calculator a fost inventat in China pe la 1000 i.e.n. cand a aparut pentru prima data abacul ei bine acela era o forma rudimentara de calculator. Vremurile au trecut si omenirea a evoluat si a aparut apoi pe timpurile lui Newton un alt tip de calculator - unul mecanic - care facea calcule primare. De fapt acest calculator era numit "Moara de calcul a lui Newton" numele este sugestiv pentru a ne putea da seama de energia ce il punea in miscare. Dupa ani de evolutie, dupa ce au aparut primele piese electronice a mai fost creat un calculator. Acesta era de dimensiuni foarte mari (intra cu greu intr-un hangar de avion) si avea in componenta sa lampi catodice (asemanatoare cu cele de la televizoarele cu lampi). Omenirea nu a stat in loc si a evoluat odata cu ea au evoluat si calculatoarele care la ora actuala au devenit o afacere de dimensiuni foarte mari. Acestea au inceput sa-si micsoreze dimensiunile pana cand au ajuns sa poata incapea intr-o servieta.

Ei bine odata cu micsorarea dimensiunilor capacitatea de lucru a calculatoarelor s-a marit. De la cateva operatii pe ora cate putea sa faca Moara lui Newton la cateva milioane de operatii pe secunda cate poate sa faca un calculator modern.

Schema din figura alaturata ne arata o evolutie a calculatoarelor moderne.


In dezvoltarea informaticii se pot distinge patru etape:

Etapa 1940.1960, in care informatica are un caracter de noutate si patrunde in statele majore ale armatei americane, universitati si institute de cercetare.

Etapa 1960.1970, in care informatica a patruns in intreprinderi si mai ales companii comerciale si petroliere.

Etapa 1970. 1990, in care informatica s-a bazat mai ales pe realizarea si utilizarea calculatoarelor de medie capacitate. Informatica a patruns in toate domeniile vietii cotidiene, dar mai ales in activitatea militara, economica, cercetare stiintifica si invatamant.

Etapa 1990.2000 si continuare, cand au luat amploare PC-le care au patruns in toate domeniile de activitate economica si sociala, inclusiv in casele oamenilor. Totodata au aparut calculatoarele inteligente care isi dezvolta programele proprii de organizare si de recunoasterea mediului inconjurator inclusiv vocile si scrisurile oamenilor cu care sunt in contact.



Pentru a deveni informatii, datele privitoare la obiectul de activitate trebuie prelucrate in concordanta cu cerintele informationale, adica culegerea datelor si prelucrarea lor si apoi distribuirea lor la factorii de decizie.

Deci:

- datele privesc evenimentele primare, colectate pentru informare sau rezolvarea unor probleme sau situatii;

- informatiile sunt mesaje obtinute prin prelucrare datelor, calcule, sortari, clasificari.

Datele supuse prelucrarii sunt introduse in calculator sub forma de cifre si alfanumerice (litere, cifre si alte caractere speciale).

In prezent se defineste informatica ca stiinta care prelucreaza datele prin mijloace electronice.

Intrucat calculatoarele lucreaza cu circuite integrate care nu cunosc decat doua stari distincte, cea mai mica unitate care este prezentata in informatica este bitul (binary digit).

In prezent calculatoarele lucreaza cu cea mai mica unitate de date ce este adresata memoriei calculatorului, si care se numeste byte sau octet, succesiune de 8 biti.

Multipli unui byte, folositi in mod obisnuit in literatura de specialitate sunt:

kB = 1.024 bytes ;

MB = 1.024 kB;

GB = 1.024 MB;

TB = 1.024 GB.

Reprezentarea in memorie a datelor si informatiilor se realizeaza la nivel de:

byte - semicuvant de 8 biti ;

cuvant de memorie, 2 byte- 16 biti;

dublu cuvant - reprezentat prin 4 bytes, respectiv 32 biti;

cvadriplu cuvant - reprezentat prin 8 bytes.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.