PROCESUL MANAGERIAL
Obiective
intelegerea procesului managerial si a componentelor muncii manageriale
identificarea celor trei tipuri de roluri in activitatile manageriale si a implicatiilor acestora
abordarea problemei performantei prin prisma cunostintelor si aptitudinilor manageriale
de ce este necesar sa se faca diferentierea intre nivelurile manageriale si care sunt principalele aspecte de diferentiere pe niveluri ierarhice
care sunt principalele cunostinte si surse ale acestora pentru un manager
Definirea procesului managerial
Organizatia. Pentru majoritatea membrilor societatilor umane organizatiile sunt o parte importanta a vietii cotidiene. Prin organizatie intelegem doua sau mai multe persoane angajate intr-un efort pentru a produce bunuri sau servicii. In acest fel, practic avem de-a face cu organizatii cand audiem cursurile la facultate, cand depunem bani la banca, cand ne cumparam bunuri sau cand urmarim un film. Suntem, de asemenea, influentati de organizatii in mai mare masura direct si indirect prin produsele pe care le intrebuintam sau serviciile pe care le folosim. O definitie cuprinzatoare a organizatiei putem sa o identificam la Stephen Robins, conform careia organizatia sau business-ul este o entitate sociala, relativ autonoma, constient coordonata, care functioneaza pe o baza relativ continua pentru realizarea unui obiectiv sau unui set de obiective.
Ce este managementul Managementul este procesul de atingere a obiectivelor organizationale prin angajarea si implicarea celor patru functii principale: planificarea; organizarea; leadingul (antrenarea si motivarea) si controlul. Aceasta definitie evidentiaza ca managementul este o activitate continua, care impune atingerea obiectivelor esentiale (vitale) si implica cunoasterea si intelegerea modului cum trebuie executate si implementate cele patru functii majore ale managementului. In consecinta, cele patru functii sunt vitale, pentru un management real, eficace si eficient, constituind practic cadrul optim al abordarii lucrarii noastre. O viziune generala asupra celor patru functii ale managementului este redata in fig. nr. 1.1.
Planificarea. Planificarea este functia managementului care implica stabilirea obiectivelor si a modalitatilor cele mai bune de atingere si indeplinire a lor.
Aceasta functie, de asemenea, include considerarea a ceea ce trebuie intreprins pentru a incuraja nivelurile necesare de schimbare si inovare. Prin aceasta functie se identifica resursele disponibile si cele necesare pentru realizarea unor activitati programate, care asigura intr-o anumita perioada de timp atingerea obiectivelor stabilite la nivelul organizatiei.
Organizarea. Organizarea este functia managementului care se concretizeaza in alocarea si aranjarea, ajustarea resurselor umane si nonumane, astfel ca planurile sa fie realizate in conditii optime si de succes deplin. Organizarea este functia prin care managerii determina ce sarcini sunt de indeplinit, care din sarcini pot fi cel mai bine combinate, aranjate in cadrul unei anumite slujbe - loc de munca - si mai departe, cum aceste locuri de munca pot fi grupate in unitati, compartimente sau departamente care alcatuiesc structura organizatiei.
Angajarea pe locurile de munca sau posturile organizatiei a indivizilor candidati care pot executa si indeplini obiectivele si sarcinile planurilor, constituie, de asemenea, o parte a functiei de organizare. De exemplu, pentru a servi mai bine clientii o firma specializata in produse de uz gospodaresc s-a reorganizat prin crearea a cinci divizii potrivit nevoilor principale ale clientilor: divizia depozite; divizia produse de birou; divizia produse comerciale (diverse produse gospodaresti); divizia operatiunii internationale si divizia de jucarii. La aceasta organizare s-a adaugat o recrutare a personalului cu foarte mare grija, orientata catre aducerea in organizatie de persoane cu capacitati si potential profesional de a ocupa pozitii de lideri pentru a mentine tendinta de crestere a companiei.
Leading (antrenare si motivare). Leading-ul este o functie a managementului care implica influentarea celorlalti membri ai organizatiei sa se angajeze in comportari si atitudini de munca necesare pentru a se atinge obiectivele organizationale. De aici, leading-ul include comunicarea cu ceilalti membri ai organizatiei, sprijinul in schitarea si proiectarea unei viziuni generale asupra a ceea ce se poate indeplini, prevederea directionarii si motivarea membrilor organizatiei pentru a depune efortul necesar indeplinirii sarcinilor locului de munca si obiectivelor organizationale
Pentru a ajuta procesul de motivare a membrilor organizatiei, Rubbermaid a oferit un plan de stimulare prin care managerii capabili erau premiati in functie de nivelurile profiturilor realizate. In acelasi timp, a fost initiat pentru muncitorii permanenti un plan de pensionare ce are la baza profiturile companiei. Consecinta acestor planuri, numai in cadrul Diviziei depozitelor, a fost ca in 12 luni salariatii au elaborat si propus peste 12000 de sugestii pentru imbunatatirea activitatii, demonstrand astfel puternica lor adeziune si incredere fata de conceptia si practica manageriala a lui Gault.
Controlul. Controlul este functia managementului care urmareste reglarea activitatilor organizationale astfel ca performanta reala sa fie conforma cu standardele scontate
Pentru a face reglarea necesara, managerii au nevoie de a supraveghea atent mersul activitatilor, sa compare rezultatele, performantele cu standardele scontate sau progresele in realizarea obiectivelor si sa intreprinda actiunile corective necesare.
Procesul de management. Desi cele patru functii ale managementului formeaza baza procesului managerial, cateva elemente aditionale sunt considerate ingredientele cheie ale acestui proces. Elementele aditionale au fost identificate de profesorii americani de management, Steven J. Carroll si Dennis J. Gillen, pe baza unei revederi atente a principalelor studii asupra muncii manageriale. Un model mai extins al procesului managerial este prezentat in fig. nr. 1.2.
Asa cum este aratat in fig. 1.2., functiile de management formeaza partea centrala a procesului. In acelasi timp, modelul ne arata ca metodele de munca si rolurile manageriale, precum si agendele de lucru sunt cele care alimenteaza functiile manageriale. Cunostintele muncii de manager si deprinderile, aptitudinile cheie ale managerului sunt, de asemenea, factori importanti care contribuie la o performanta ridicata (atingerea, indeplinirea obiectivelor). Detalierea acestor elemente si analiza lor mult mai specifica o vom realiza in urmatoarele capitole ale lucrarii. In legatura cu examinarea acestor variante este folositor sa tinem minte ca procesul de management se aplica nu numai la organizatiile cu profit, ci si la organizatiile nonprofit. O organizatie nonprofit este o organizatie al carei principal scop se concentreaza pe alte activitati si actiuni decat cele producatoare efectiv de profit. Ca exemple obisnuite de organizatii nonprofit, putem aminti pe cele guvernamentale, institutiile educationale, institutiile caritabile sau multe din capacitatile de ingrijire a sanatatii s.a.m.d. Desigur ca factorii de mediu - precum starea economiei si actiunile concurentei - de asemenea au legatura cu realizarea obiectivelor in final.
1.2. Componentele muncii manageriale
A. Metodele de munca
Mintzberg a descoperit ca metodele reale de munca ale managerilor se abat foarte mult, drastic de la imaginile populare ale managerilor ca planificatori sistematici, ganditori care isi pierd un considerabil timp in birourile lor muncind din greu asupra rapoartelor firmelor.
Trei din descoperirile sale ne arata in mod special o viziune care intriga pur si simplu, pe neavizati cu privire la lumea managerilor de varf.
a1) Ritmul neregulat al muncii. Managerii din studiul lui Mintzberg lucrau intr-un ritm neregulat. Ei isi incepeau lucrul in mod efectiv din momentul in care ajungeau la birou, dimineata, si il sfarseau noaptea cand paraseau biroul. Mai mult decat atat, Mintzberg arata ca managerii nu folosesc pauzele de cafea numai efectiv pentru acest scop, ci de obicei isi beau cafeaua in timp ce participa la sedinte, care in medie sunt de 8 ori pe zi. In mod asemanator, pranzurile sunt aproape totdeauna servite in cursul unor sedinte, sau intalniri formale si neformale. Cand managerii nu sunt in sedinte, ei au de "manuit" si cercetat in medie 38 de corespondente postale precum si alte hartii si documente care zac pe biroul lor sau au de comunicat prin telefon, fax, Internet. Daca li se intampla sa aiba un minut sau doua libere, acest timp este imediat uzurpat, consumat de subordonati, anxiosi si care doresc neaparat a avea un schimb verbal cu seful. In acest sens este semnificativa remarca cunoscutului manager Donald Schyenke - seful biroului executiv al lui Northwestern Mutual Life Insurance - care estimeaza ca ar avea de lucru intr-o zi nu mai putin de 24 de ore daca ar onora toate cerintele chiar si cu numai o mica particica din timpul sau.
a2) Concizie, diversitate si fragmentare. O alta descoperire in munca managerilor a fost ca acestia manuiesc o varietate foarte larga de probleme in decursul unei zile, mergand de la semnarea unei decizii de pensionare, pana la discutarea unei participari intr-un contract de afaceri de mai multe milioane de dolari. Multe din activitatile manageriale sunt surprinzator de scurte. De exemplu, aproape jumatate din activitatile pe care le-a inregistrat Mintzberg, au fost executate in mai putin de 9 minute si numai 10% din ele iau o ora si mai mult. Apelurile telefonice tind sa fie foarte scurte, in medie 6 minute; sesiunile de lucru in biroul managerului si intalnirile, sedintele neformale sunt in medie de 15 minute si respectiv 10 minute. Managerii traiesc si suporta cu stoicism experienta intreruperilor continue, incepand cu apelurile telefonice si terminand cu subordonatii. De asemenea, parasirea sedintelor sau a intrunirilor inainte de terminare este ceva "normal" si obisnuit. Ca o consecinta a acestei munci fragmentate si intreruperilor dese fara nici o ritmicitate, managerii sunt determinati ca asupra problemelor majore ale organizatiei sau a celor privind planificarea sa gandeasca in afara zilei normale de munca.
a3) Contactele verbale si retelele de comunicatii. Managerii din studiul lui Mintzberg, de asemenea, manifesta o preferinta puternica pentru comunicarea verbala, preferand sa comunice prin convorbiri telefonice si intalniri formale si neformale decat prin intermediul anunturilor si rapoartelor scrise. Pentru a obtine si transmite informatia, managerii sunt legati strans prin retele de comunicatie. O retea de comunicatie este o multime de relatii cooperative cu indivizi, al caror ajutor sau sprijin este necesar pentru ca managerul sa poata functiona, activa in mod efectiv, real. Reteaua contactelor in studiul lui Mintzberg include superiori, subordonati, colegi egali in functie sau pozitie si alti indivizi din interiorul organizatiei, precum si numerosi indivizi din afara. Unele din contacte sunt personale, astfel precum cele cu prietenii sau colegii. Altele sunt cu experti, oficiali, astfel precum avocati, consultanti, agenti de asigurari s.a. Este de asemenea important a semnala ca, din cauza pozitiei lor, managerii tind sa primeasca informatii nesolicitate care uneori sunt folositoare.
Implicatiile descoperirilor lui Mintzberg asupra metodelor de munca. Desi studiul lui Mintzberg s-a concentrat asupra managerilor de varf, o alta cercetare sprijina si sustine afirmatia lui Mintzberg ca aceste descoperiri se aplica la o larga varietate de manageri. Astfel, un studiu asupra supraveghetorilor din fabrici a descoperit ca acestia sunt angajati intr-o zi de munca intr-un numar de activitati cuprins intre 237 si 1073, sau in mai mult de o activitate la 2 minute. Acelasi studiu ne arata ca, in timpul unei zile de munca, supraveghetorii din fabrica contacteaza si discuta in medie cu un numar de muncitori cuprins intre 25 si 50. Acest studiu, totodata sprijina si sustine ideea potrivit careia managerii au nevoie de a dezvolta o retea puternica de contacte pentru a avea influenta si pentru a opera efectiv, real.
B. Rolurile manageriale
Pentru a descrie cum lucreaza managerii, Mintzberg a colectat o multime de date despre ceea ce fac ei. In urma analizei datelor si pentru a da sens acestora, Mintzberg a incercat sa imparta si sa clasifice diferitele activitati ale managementului in trei tipuri generatoare de anumite roluri. Un rol este o multime organizata de comportari si atitudini, care este asociat cu un birou, compartiment anume sau pozitie in organizatie. Anumite pozitii sau posturi intr-o organizatie comporta, implica o multime de roluri. De exemplu, rolurile specifice unei pozitii de vanzator intr-un magazin cu amanuntul pot include pe acelea de: informator, manuitor de stoc si casier.
In activitatile managerului, pe care Mintzberg le-a observat in studiul sau, a identificat trei tipuri generale de roluri: interpersonale, informationale si decizionale. In cadrul acestor trei tipuri de roluri, Mintzberg a definit 10 roluri specifice pe care managerii le joaca, le indeplinesc in organizatie. Aceste roluri sunt prezentate in tabelul nr. 1.1.
b1) Rolurile interpersonale. Acestea cresc in mod direct cu autoritatea pozitiei managerului si implica dezvoltarea si mentinerea relatiilor pozitive cu alti manageri semnificativi. Un rol, sa spunem, mai special este cel de figurant, care contine indatoriri simbolice asociate cu pozitia si autoritatea formala organizationala precum: presedinte al unui banchet de recompensare a salariatilor, semnarea oficiala a unui contract sau o scurta intalnire cu un client important. Rolul de lider implica construirea relatiilor cu subordonatii si comunicarea cu ei in scopul motivarii, antrenarii si unirii subordonatilor intr-un efort comun sinergic de realizare a obiectivelor organizationale. Rolul de legatura se concentreaza pe mentinerea unei retele de relatii in afara propriei unitati de munca a managerului, inclusiv in afara organizatiei. Aceste roluri sau relatii interpersonale ale managerilor fac posibila construirea de catre manageri a retelelor de comunicatii si conditiilor necesare pentru indeplinirea si executarea urmatoarei submultimi de roluri, rolurile informationale.
b2) Rolurile informationale sunt acele roluri pertinente cu primirea si transmiterea informatiilor, astfel ca managerii sa poata servi, actiona sau lucra ca centre nervoase ale unitatilor lor organizationale. Un prim rol informational este cel de supraveghetor concentrat pe cautarea si identificarea informatiilor interne si externe privind problemele care pot afecta organizatia. Astfel, de exemplu seful executivului lui "USA Today" (o prestigioasa revista americana), Nancy Woodbull a remarcat ca statiile radio au fost principalul beneficiar al serviciului de videotext la inceputul activitatii companiei deoarece duceau stirile la clienti via computerele personale de acasa. Dupa descoperirea ca statiile radio au folosit serviciul de "scriere prin eter", dis de dimineata compania a "inhatat" aceasta idee de "scriere prin eter". In contrast cu acest rol, cel de disiminator sau imprastietor urmareste transmiterea informatiilor in interiorul organizatiei. Rolul acesta este realizat prin doua modalitati: prima, managerul traduce sau converteste informatiile primite de la "informatori" din afara organizatiei pentru subordonati si alti interesati din interiorul organizatiei, care pot folosi aceste informatii; a doua, managerul ajuta la transferul informatiilor de la unii subordonati la altii sau printre alti membri interni ai organizatiei care pot beneficia de informatiile respective.
In timp ce disiminatorul implica nevoia de informatii interne, rolul de purtator de cuvant are in vedere transmiterea informatiilor la cei din afara (inclusiv cele emanate de biroul executiv al firmei), cu privire la probleme ale companiei precum: planurile organizatiei; politicile ei sau actiunile si rezultatele ei. Astfel, managerul cauta si identifica informatiile in rolul de supraveghetor, le comunica si traduce in interior in rolul de disiminator si le transmite in afara organizatiei in rolul de purtator de cuvant. Aceste trei roluri informationale dau mixtura necesara pentru a prevedea baza informationala necesara rolurilor decizionale.
Tabel nr. 1.1 Cele zece roluri manageriale definite de Mintzberg
Rolul |
Descrierea |
B1. Rolurile interpersonale Figurant Lider Legatura |
Indeplinirea de indatoriri simbolice de natura legala sau sociala Construieste relatii cu subordonatii, comunica cu ei, ii motiveaza si ii antreneaza Mentine si intretine retele de contact in afara unitatii de munca astfel furnizeaza si ajuta cu informatii |
B2. Roluri informationale Monitor (supraveghetor) Disiminator Purtator de cuvant |
Cauta informatii interne si externe despre problemele care afecteaza organizatia Transmite informatii in interior care au fost obtinute din alte surse interne sau externe Transmite informatii despre organizatie pentru interesatii din afara organizatiei |
B3. Roluri decizionale Antreprenor Manuitor al turbulentei Alocator de resurse Negociator |
Actioneaza ca initiator, proiectant si sprijinitor al schimbarii si inovatiei Ia actiuni corective cand organizatiile sunt in fata unor dificultati importante si neasteptate Distribuie resurse de toate tipurile, respectiv: timp, fonduri, echipament si resurse umane Reprezinta organizatia in negocieri principale care afecteaza domeniile de responsabilitate ale managerului |
Sursa: Henry Mintzberg The Nature of Managerial Work, Harper & Row, New York, 1980
b3) Rolurile decizionale. acestea implica elaborarea si adoptarea unor decizii care afecteaza organizatia. Patru sunt rolurile care descriu managerul ca decident. Rolul de antreprenor, implica actiuni de imitator, proiectant si inovator, in special activitati care vizeaza exploatarea noilor oportunitati si rezolvarea problemelor care sunt presante. De exemplu, dupa ce Woodbull a descoperit ca un serviciu de "scriere prin eter" poate fi o idee profitabila, a initiat imediat crearea serviciului. Reteaua de radio ABC a cumparat repede drepturile exclusive ale acestui gen de serviciu, prin aceasta asigurand profitabilitatea serviciilor si asigurand avantajul unei surse constante de informatii prin eter, "USA Today". Datorita cresterii dramatice a concurentei interne si straine, rolul antreprenorului a crescut foarte mult ca stimulator al inovatiei. Rolul de manuitor al perturbarilor este asociat cu intreprinderea unor actiuni corective cand organizatia se afla in fata unor dificultati importante sau neasteptate. Rolul de alocator de resurse, implica distribuirea resurselor de toate tipurile, respectiv, timp, fonduri, echipamente si resurse umane. In sfarsit, rolul de negociator se concentreaza pe reprezentarea organizatiei in principalele negocieri care afecteaza responsabilitatea ariilor managerului.
Asa cum a aratat Mintzberg, aceste roluri nu sunt independente unele de altele, ci dimpotriva sunt interdependente si interactioneaza pentru a forma un tot integrat. Rolurile interpersonale apar din autoritatea si statutele managerului in unitatea organizationala si implica totodata interactiuni cu oamenii. Aceste roluri interpersonale pot face managerul un punct central de informare. Astfel, il face capabil si, de asemenea, il obliga pe manager sa joace rolurile informationale, in acest mod, actionand ca un centru de procesare a informatiei. Prin interpretarea rolurilor interpersonale si informationale, managerul este capabil sa-si indeplineasca rolurile decizionale de: alocare a resurselor; rezolvare a conflictelor; descoperirea de oportunitati (sanse) noi si negociere ca reprezentant al organizatiei. Luate impreuna, cele zece roluri cuprind si definesc munca managerului, indiferent de organizatie. De exemplu, un supraveghetor al activitatilor unei sectii de productie interactioneaza cu muncitori implicati direct in productie intr-o maniera zilnica. Acesti muncitori vin la supraveghetor pentru a primi instructiuni speciale, de asemenea cu probleme de munca si adeseori pur si simplu socializeaza unii cu altii. Prin aceasta interactiune, supraveghetorii primesc o mare cantitate de informatie cu privire la cat de bine sunt indeplinite sarcinile de munca. O foarte mare parte din aceasta informatie nu ar fi obtinuta prin alte resurse, precum rapoarte din afara, de exemplu. Bazat pe aceasta informare, supraveghetorul poate identifica problemele existente sau potentiale si poate identifica si, de asemenea, intreprinde actiunile pentru rezolvarea lor.
Implicatiile rolurilor manageriale. Cand Mintzberg a delimitat si dezvoltat cele trei grupe de roluri generale si cele zece roluri specifice, a recunoscut si si-a dat seama ca impartirea si clasificarea lui este oarecum arbitrara. Mintzberg a impartit diferitele activitati manageriale in roluri care, in opinia sa, au avut sens, pe baza observarii diferitilor manageri studiati. De atunci, insa, putini cercetatori au incercat sa analizeze si sa verifice utilitatea clasificarii lui Mintzberg. In aceste conditii, totusi au fost si unele incercari cu ceva rezultate pozitive, astfel, intr-un studiu, de exemplu, activitatile asociate cu cele patru roluri - figurant, disiminator, manuitor al perturbarilor si negociator - au fost gasite ca suprapunandu-se intr-o foarte mare masura cu activitatile altor roluri. Chiar si in conditiile acestei suprapuneri, rolurile ne ofera o patrundere puternica, adanca in ceea ce managerii fac in realitate in timpul unei zile de munca a lor. Rolurile, de asemenea, ne dau cheia descifrarii diferitelor feluri de deprinderi si aptitudini de care managerii au nevoie pentru a realiza munca lor in mod efectiv, real.
Abordarea rolurilor a lui Mintzberg ne ofera o perspectiva oarecum diferita asupra managementului de cea traditionala a celor patru functii principale ale managementului. La prima vedere, se pare ca descoperirile lui Mintzberg sunt incompatibile cu conceptia potrivit careia functiile principale ale managementului de planificare, organizare, leading si control sunt partea esentiala a procesului de management. Recent, cercetari intreprinse arata ca studiul lui Mintzberg nu a luat in considerare "de ce-ul", respectiv motivarea managerilor de a se angaja in diferitele roluri pe care le-a evocat. Cand "de ce-ul" este luat in considerare devine clar ca functiile de management prevad un important mijloc, instrument care ajuta managerii sa-si canalizeze comportamentele rolurilor lor in cai sau moduri care in final vor conduce la obtinerea obiectivelor. De exemplu, transmiterea informatiilor prin intermediul rolului de disiminator sau reprezentarea organizatiei prin rolul de negociator, sunt prin ele insele lipsite de sens, daca nu sunt legate de un anumit scop precum planificarea, organizarea, leading sau control. Dar cum leaga, cum integreaza managerii diferitele lor activitati si rolurile lor in planificarea, organizarea, leading-ul si controlul necesare obtinerii obiectivelor?
Cunostintele si aptitudinile manageriale
Pentru ca managerii sa-si dezvolte si desfasoare agendele lor de lucru, de asemenea, pentru a-si activa rolurile si in sfarsit, pentru a se angaja in planificarea, organizarea, leading-ul si controlul activitatilor si oamenilor organizatiei, ei au nevoie de cunostinte sanatoase si de deprinderi (aptitudini) manageriale cheie. Sa ne oprim putin, in continuare, asupra acestor aspecte si sa explicam modul in care ele se cupleaza cu problema performantei.
a) Baza de cunostinte. Desi managerii foarte des schimba companiile si lucreaza in diferite industrii, ei nu sunt apti a lucra fara probleme si dificultati daca nu au o baza destul de rezonabil de mare de cunostinte pentru pozitia sau postul specific managerial pe care il ocupa. O asemenea baza de cunostinte poate include informatii despre o industrie si tehnologiile ei, despre politicile companiei si practicile ei, despre obiectivele si planurile companiei, de asemenea, cultura organizationala si personalitatile cheie ale organizatiei sau despre furnizori si clienti importanti. De exemplu, Kotter, in studiul sau, a gasit ca una din cauzele succesului pe termen scurt a managerilor generali in conditiile unor informatii sarace o constituie baza de cunostinte, destul de larga, care i-a facut capabili sa ataseze sensul corect informatiilor pe care le detineau.
b) Aptitudinile cheie ale managerilor. In plus, fata de posedarea unei baze de cunostinte solide, managerii mai au nevoie de trei tipuri de aptitudini cheie pentru a indeplini diferitele functii si roluri manageriale. O aptitudine este capacitatea de a se angaja intr-o multime de comportari care sunt functional legate unele de altele si care conduce in final la nivelul de performanta dorit intr-un domeniu de activitate al organizatiei date. Pentru manageri, cele trei tipuri de aptitudini cheie sunt: tehnice; umane si conceptuale.
Aptitudinile tehnice, sunt deprinderile care reflecta deopotriva intelegerea si indemanarea intr-un domeniu specializat dat. De exemplu, un manager poate avea deprinderi tehnice intr-un domeniu specializat, astfel precum contabilitatea, finantele, tehnologia prelucrarii metalelor sau stiinta computerelor.
Aptitudinile umane, acestea sunt asociate cu capacitatea managerului de a lucra bine cu ceilalti membri ai organizatiei in ambele sensuri sau ipostaze, respectiv fie ca membru al unui grup, fie ca lider care trebuie sa obtina lucrurile sau obiectivele prin altii. Managerii cu reale deprinderi umane, in mod caracteristic sunt preponderent adeptii comunicarii cu altii si motivarii acestora in scopul dezvoltarii, executarii si urmaririi obiectivelor organizationale.
Aptitudinile conceptuale sunt cele legate de capacitatea de a vedea si considera organizatia ca intreg, de a descoperi interlegaturile sau interconditionarile printre partile organizationale si a intelege modul in care organizatia se integreaza si armonizeaza in contextul mai larg al industriei, comunitatii nationale si lumii. Managerii trebuie sa recunoasca si sa inteleaga aceste elemente diferite, precum si relatiile dintre ele, pentru a putea initia si intreprinde actiuni care conduc la progres in realizarea obiectivelor organizatiei. Aptitudinile conceptuale desigur, sunt cuplate cu cele tehnice, umane si cu baza de cunostinte formand multimea ingredientelor esentiale in atingerea performantelor organizationale scontate.
c) Performanta. Ce constituie, ce este performanta ridicata intr-o organizatie? Peter Drucker, o personalitate contemporana in domeniul managementului, arata ca performanta obtinuta prin management este caracterizata in realitate si atinsa totodata prin doua dimensiuni: eficacitatea si eficienta.
Eficacitatea este capacitatea de a alege obiectivele corecte si potrivite si atingerea alegerea lor. De exemplu, cunoscuta firma japoneza Honda a devenit al treilea producator de automobile in SUA in privinta vanzarilor. Compania a atins aceasta admirabila pozitie prin stabilirea de obiective ridicate pentru calitate, producand in mod constant produse de calitate ridicata si realizand o promovare agresiva a acestor produse pe baza valorii acestora si pretului. In acest proces, compania si-a construit o extraordinara loialitate fata de client. Astfel, Honda ilustreaza ceea ce Drucker intelegea cand el definea eficacitatea drept "indeplinirea lucrurilor drepte si potrivite".
Eficienta este capacitatea de a realiza cea mai buna utilizare a resurselor disponibile in procesul atingerii, indeplinirii obiectivelor tinta. In cazul lui Honda, noua fabrica de asamblare a acesteia de la Suzuka este una din cele mai eficiente din lume. Fabrica producea modelul Civic folosind 10,9 ore munca directa pe automobil. In contrast cu acest standard, Ford, cel mai eficient producator de automobile din SUA, are nevoie de 16 ore pentru tipul de automobil Escort comparabil cu Civic. La General Motors, media este de 30 de ore per automobil. Automatizarea a ajutat compania Honda sa aiba un puternic avantaj, dar totodata si alti factori, astfel ca: instruirea larga a muncitorilor in conditiile superioare de munca (ex: arii de munca curate, destul de linistite pentru a putea conversa) sunt, de asemenea, importante. Prin astfel de mijloace, Honda ilustreaza ceea ce Drucker a avut in minte cand a spus ca eficienta inseamna a face lucrurile corect.
In esenta, organizatiile trebuie sa prezinte existenta ambelor dimensiuni, respectiv eficacitatea (realizarea de lucruri potrivite, drepte) si eficienta (realizarea dreapta, corecta a lucrurilor) pentru a fi buni performeri.
In practica, managerii trebuie sa echilibreze nevoia de eficienta cu nevoia de eficacitate. In fig. 1.3 sugeram faptul ca din procesul de management ar trebui in mod ideal sa rezulte atat eficienta, cat si eficacitatea.
Fig. nr. 1.3. Procesul de management si finalitatea lui
Diferentierea muncii manageriale pe niveluri
Organizatiile destul de mari realizeaza in mod clar distinctia intre manageri si nonmanageri. In organizatiile mari intalnim situatia respectiva: unii manageri trebuie sa cheltuiasca timp in scopul coordonarii muncii altor manageri, care la randul lor coordoneaza munca altor manageri, pana ce ajunge la managerul care coordoneaza sarcinile nonmanagerilor adica cei care in mod clar produc bunuri sau furnizeaza servicii. Aceasta extindere a diviziunii verticale a muncii rezulta in niveluri de management.
Organizatiile in mod traditional realizeaza aceasta impartire usor pentru a determina faptul ca nivelul unui manager este superior in mod relativ, altor manageri prin acordarea fiecarui manager un titlu. Cu toate acestea este de remarcat ca titlurile nu reprezinta un ghid sigur si de incredere pentru a defini adevaratul nivel al managerului. Un exemplu cel mai la indemana este faptul ca un capitan este un ofiter inferior in armata terestra si un ofiter superior in marina. Sau unele companii ii numesc pe toti vanzatorii lor drept "manageri teritoriali ai vanzarilor" desi ei nu supravegheaza pe nimeni, numai pe ei insisi.
Numarul nivelurilor variaza foarte mult de la organizatie la organizatie. Numarul este numai partial in functie de marimea organizatiei respective. Pentru anumite motive, pe care le vom explica mai tarziu, exista totusi un punct, sau mai multe, in marimea organizatiei cand apare sau este reclamat cu necesitate un nou nivel de management. Desigur ca sunt multi factori care determina numarul nivelurilor organizatiei pe care trebuie sa le aiba pentru a-si indeplini obiectivele mult mai eficace. Sunt exemple de organizatii care au de departe mai putine niveluri decat altele comparabile sau chiar mai mici ca marime, in special daca obiectivele lor de baza sunt foarte diferite. Enorma Biserica Romano Catolica are numai trei niveluri intre Papa si preotul paroh. Sears, unul din cei mai mari detailisti ai lumii, este renumit pentru faptul ca are putine niveluri manageriale.
Indiferent de cate niveluri manageriale au organizatiile in realitate, managerii in mod traditional sunt clasificati in trei categorii. Talcott Parsons, un sociolog, a descris aceste niveluri in termenii functiilor pe care acestea le indeplinesc in organizatie. In acord cu opinia lui Parsons, oamenii care se afla pe nivelul tehnic sunt in principal interesati cu operatiile zilnice in activitatile reclamate pentru o productie eficienta si intr-un flux lin fara tulburari. Cei care se afla pe nivelul managerial sunt in principal interesati cu administrarea si coordonarea interna a diverselor activitati organizationale si a subunitatilor. Managerii nivelului institutional sunt interesati in principal cu elaborarea planurilor pe termen lung, formularea obiectivelor, adaptarea organizatiei la schimbari si monitorizarea relatiilor intre organizatie si comunitatea sau societatea in care activeaza.
O modalitate comuna si cunoscuta de descriere a nivelurilor de management este aceea a lui Parsons, prezentata in fig. nr. 1.4., care numeste nivelurile managementului astfel: management de supraveghere sau operativ; management de mijloc si management de varf.
Supraveghetorii. Managementul de supraveghere, de asemenea este cunoscut si ca management operativ sau management de comanda (indicat deasupra nonmanagerilor), reprezinta primul nivel managerial sau de baza. Supraveghetorii in principal urmaresc indeplinirea si realizarea sarcinilor pentru a se asigura in mod nemijlocit ca acestea sunt realizate in mod corect. Supraveghetorii sunt deseori responsabili pentru directa managerizare a resurselor, astfel precum materiale sau masinile. Unele dintre titluri tipice asociate cu pozitii de supraveghere sunt: maistri; sefi de schimb; sergent; sef de sectie; sora de garda si seful unui departament de management. Desigur ca cei mai multi manageri sunt supraveghetori. Logic, cei mai multi oameni care intra in activitatile manageriale, pentru prima data - toti vor incepe prima data cariera manageriala cu o pozitie de supraveghere.
Studiile arata ca slujba de supraveghere este una foarte ocupata si totodata o actvitate aglomerata. Ea este caracterizata de intreruperi frecvente si schimbari sau deplasari intre sarcinile de indeplinit. Aceste sarcini tind sa fie de scurta durata. Un studiu de exemplu, a aratat ca activitatile unui maistru ii iau in medie 48 de secunde pentru a le indeplini. Perspectiva in timp a deciziilor supraveghetorului este in mod similar scurta; aceste decizii sunt aproape totdeauna implementate in mai putin de doua saptamani. Maistrii au fost "descoperiti" in acelasi studiu, a cheltui aproape jumatate din timpul lor in scopul comunicarii. Supraveghetorii comunica cel mai adesea cu subordonatii lor, utilizeaza ceva timp pentru colegi, si foloseste putin timp cu superiorii. In tabelul nr. 1.2. redam o parte din rezultatele studiului citat.
Managerii de mijloc. Munca supraveghetorilor este coordonata si supravegheata de manageri de mijloc. Nivelul managementului de mijloc a crescut considerabil in marime si importanta in ultimele decenii. O organizatie foarte mare poate avea atatia manageri de mijloc cati sunt necesari pentru diviziunile rezultate din impartire. Cand aceasta se intampla la un nivel superior, avem de-a face cu un manager - superior, si in aceasta situatie vom avea patru niveluri de baza. Unele titluri tipice de manageri de mijloc sunt: sef de departament (in companii de afaceri); decan (la o universitate), manager al vanzarilor regionale sau nationale si manager de filiala. Ofiteri din armata de la locotenent la colonel si episcopii sunt de asemenea considerati manageri de mijloc.
Este dificil sa generalizam in legatura cu slujba managerului de mijloc deoarece ea variaza considerabil intre organizatii si chiar in aceeasi organizatie. Unele organizatii confera managerilor de mijloc o mare cantitate de responsabilitate, facand slujbele lor mult mai asemanatoare cu cele ale managerilor de varf. Un studiu asupra a 190 de manageri din 8 companii a descoperit ca managerii de mijloc constituie o parte integrala a procesului de elaborare a deciziilor. Ei identifica probleme, initiaza dezbaterea acestora, recomanda actiuni, si dezvolta propuneri creative si novatoare.
Managerul de mijloc este deseori in pozitia de responsabil al unei subunitati mari sau a unui departament al unei organizatii. Tipul de munca pe care aceasta subunitate il indeplineste, mai mult decat cel al intregii organizatii, ajuta la determinarea naturii muncii managerului de mijloc. De exemplu, activitatile managerului de productie intr-o firma producatoare in principal implica monitorizarea si coordonarea muncii diferitilor supraveghetori, analizarea datelor privind productivitatea, si lucrul cu inginerii pentru a determina fezabilitatea noului produs. In timp ce, managerul relatiilor publice al aceleiasi firme va cheltui mult timp pentru rapoarte scrise, citire, conversatii si in intalniri.
Ora |
Descrierea activitatilor |
2:15 p.m. |
Pat cerceteaza un borderou. Priveste la raportul orar privind numarul de automobile care au trecut prin atelier. |
2:16 p.m. |
Merge la R (un mecanic) pentru a ridica linia si a vedea daca reparatia de mai devreme a fost corect indeplinita. |
Cheama un maistru cu controlul calitatii pentru a vedea o gaura intr-o piesa. Maistrul de inspectie a calitatii ii face cunoscut ca va notifica lipsa departamentului de aprovizionare. |
|
Pat ii spune mecanicului sa localizeze si sa urmareasca piesa pana aceasta va sosi si va fi inlocuita. |
|
Pat bea apa la locul de munca nr. 5 |
|
|
Pat merge la omul responsabil cu utilitatile sa vada daca are probleme. |
Se deplaseaza dealungul liniei de fabricatiei - la locurile 5, 6, 7 - cercetand cu privirea calitatea muncii. |
|
Cauta un nit pierdut pentru o fixare la locul de munca nr. 7. Vorbeste cu operatorul de aici. |
|
Omul de la locul nr. 3, cere materiale. |
|
Pat vorbeste la bancul de subansamble, E sa aduca mai multe materiale. |
|
Se deplaseaza la omul responsabil cu stocul. Ii spune acestuia ca linia are prea putine balamale. Ei discuta asupra numarului si sunt de acord ca acesta sa fie dispus pentru maine. |
|
Pat se deplaseaza la omul responsabil cu stocul de la locul de munca nr. 1 pentru a face inspectie vizuala a automobilului si a vedea ce s-a facut in privinta defectului descoperit. |
|
Pat se vede cu maistrul de la sectia precedenta pentru a-i spune despre defectul descoperit. |
|
Un semn facut din mana de un sudor. |
*Pat este un supraveghetor tipic intr-o fabrica de automobile. Activitatile lui au fost observate de un cercetator.
Sursa: Robert Guest & Frank Jasinski "Foreman Relationships Outside the Work Group" Personnel vol. 36, 1969, pp. 25 - 31.
In realitate, managerii de mijloc sunt "amortizoarele" sau "tampoane" intre managerii de supraveghere si cei de varf. Ei pregatesc informatia pentru managementul de varf si comunica deciziile acestora, de obicei dupa ce le traduc sau le prelucreaza in mod specific la supraveghetori. Cu toate acestea sunt variatii, deoarece cea mai mare parte a comunicarii managementului de varf este orala. In convorbirile cu alti manageri de mijloc si cu supraveghetori. Un studiu asupra managerilor de varf intr-o organizatie producatoare de bunuri a descoperit ca acestia folosesc 89% din timpul lor pentru interactiune verbala.
Managerii de varf. Nivelul organizational cel mai inalt, managementul de varf este de departe cel mai mic ca marime. Chiar si organizatiile mari au un numar mic de manageri de varf. Unele titluri tipice de manageri de varf includ in firmele de afaceri: presedintele biroului executiv; directorul corporatiei; presedintele corporatiei; vicepresedintele corporatiei; trezorierul corporatiei s.a. Generalii in armata, ministrii, rectorii sunt de asemenea manageri de varf.
Managerul de varf este responsabil pentru organizatie ca intreg sau pentru o mare parte din ea. Ei sunt cei care elaboreaza si iau principalele decizii, respectiv, in privinta obiectivelor organizatiei si ce strategii vor folosi pentru a indeplini aceste obiective. Succesul sau esecul organizatiei se bazeaza pe aceste decizii.
Sursa: Henry Mintzberg The Nature of Managerial Work, Harper & Row, New York, 1973, p.79
Fig. nr. 1.5. Cum este impartit timpul unui sef (executiv)
Managerii de varf de succes ai marilor organizatii sunt evaluati si pretuiti deosebit si deci de obicei platiti foarte bine. Dar greutatile si sarcinile sunt mari, si slujba este deseori una trista. Mintzberg, dupa ce a facut un studiu detaliat asupra a cinci executivi superiori, a concluzionat: "Aceasta munca de managerizare a unei organizatii poate fi descrisa ca aceea de taximetrie. Cantitatea, volumul de munca de prestat, sau pe care managerul a decis sa o realizeze in timpul zilei este substantiala iar ritmul este unul crud, fara mila. Dupa orele de munca seful executiv (si probabil multi alti manageri la fel) par sa nu fie capabil sa scape de mediul care recunoaste puterea si statutele pozitiei sale nici de propria gandire, care a fost instruita sa caute continuu informatii noi".
Principala cauza a acestui ritm si sarcinii este faptul ca slujba managerilor de varf este fara sfarsit. Spre deosebire de vanzator care si-a indeplinit cele 10 solicitari reclamate ca norma, sau muncitorul din productie care a indeplinit norma stabilita, in cazul managerilor de varf nu este nici un punct de oprire decat numai cand organizatia a falimentat, numai atunci se sfarseste munca acestora Atata timp cat organizatia continua sa opereze, sa activeze si mediul continua sa se schimbe, potentialul de faliment exista totdeauna si totodata domeniul de actiune si desfasurare al managementului.
Managerul comparativ cu antreprenorul. Termenul de antreprenor a fost introdus la inceputul secolului al 18-lea de economistul francez Richard Castillan. De atunci termenul de antreprenor a fost folosit pentru a desemna un individ care isi asuma riscul initierii si inceperi unei noi organizatii sau introducerii unei idei noi, produs nou sau serviciu.
Antreprenori ca manageri. Deoarece toti antreprenorii selecteaza in mod activ obiectivele organizatiei si de asemenea la inceput au managerizat afacerile lor, toti pot fi considerati manageri in sens larg. Unii antreprenori inteleg pe manageri si managerizarea.
Sub administrarea lui Edwind H. Land, care a inventat fotografia instantanee, Polaroid a continuat sa creasca rapid si in consecinta este considerata una din companiile americane cele mai bine conduse. Desi Ray Kroc nu a fondat McDonald's (erau doua restaurante cand el a cumparat firma si numele de la fratii Mc Donald), el insa a industrializat hamburgerul. Actiunea antreprenoriala a lui Kroc a revolutionat afacerile in domeniul "fast food-ului" si este considerat unul dintre cele mai inovative echipe de management in ultimele decenii. Astazi McDonald's este renumit pentru managementul sistematic. James Mc Lamore este pe de alta parte adeptul managementului firmei Burger Kirg, companie fondata de el, care constituie o concurenta serioasa pentru gigantul McDonald's.
Deseori, totusi, caracteristici precum, asumarea personala a riscurilor , reactie rapida la oportunitatile financiare si disponibilitatea de a muncii din greu care fac dintr-o persoana un mare antreprenor nu sunt suficiente pentru a face din aceeasi persoana un manager eficace pentru organizatia care devine tot mai mare. Unii antreprenori pur si simplu nu au abilitatea sau inclinarea de a indeplini functiile manageriale de planificare, organizare, leading si control.
Un studiu care a comparat antreprenori de succes cu manageri de succes a descoperit ca managerii de succes sunt capabili sa organizeze situatii nestructurate si sa vada implicatiile organizatiilor lor. Ei sunt capabili sa elaboreze si sa ia decizii. Antreprenorii, totusi nu prezinta acest model, in plus executivii de succes din afaceri au atitudine pozitiva fata de autoritate. Personalitatea antreprenoriala, pe scurt, este caracterizata de o indisponibilitatea fata de supunerea la autoritati (independent de natura lor) o incapacitate chiar de a lucra cu acestea si in consecinta nevoia permanenta de a scapa de supunere fata de orice autoritate. O alta trasatura dominanta a antreprenorului este faptul ca spre deosebire de manager prima lui sarcina este de a aduce schimbarea in cadrul organizatiei.
In consecinta, nu este nimic neobisnuit in faptul ca un antreprenor stralucit, exceptional este un manager ineficace. Organizatia creata de antreprenor poate sa faca esec ca rezultat al managementului defectuos al antreprenorului. Studii guvernamentale indica in realitate ca cele mai multe afaceri fac esec, falimenteaza si principala cauza a esecului este managementul slab, nu faptul ca ideea a fost rea. Daca organizatia este norocoasa, un manager eficace va lua haturile inainte ca ea sa cada, sa faca esec. Sears, de exemplu, nu a devenit un gigant intre detailisti sub fondatorii care i-au dat numele. Rosenwald Julius, care a cumparat Sears cand era gata sa falimenteze si generalul Robert E Wood sunt principalii oameni care au facut din Sears un lider al ramurii datorita unui management si marketing inovatoare.
Organizatia ca antreprenor. Exista inca oportunitati ample si numeroase pentru un antreprenor individual cu idei bune de a incepe o noua afacere. Cu toate acestea, in societatea organizationala complexa de astazi, rolul antreprenorial este cu necesitate de asemenea jucat de organizatiile existente si mari. Criticii marilor companii, se plang deseori ca acestea restrictioneaza oportunitatile deschise indivizilor cu capital putin. Dar atata timp cat societatea doreste indeplinirea unor misiuni incredibile, precum transportul petrolului din Marea Nordului prin conducte care sa traverseze mii de kilometri de tinuturi inghetate, si alte proiecte la fel de deosebite, societatea trebuie sa se bazeze totusi pe organizatia mare capabila sa preia riscurile si initiativa antreprenorului.
Diferente intre nivelurile ierarhice
Cu toate ca acelasi proces managerial de baza se aplica la toate cele trei niveluri ierarhice de management sunt unele diferente privind accentuarile sau concentrarile. Diferentele principale vin in principal din importanta acordata celor patru functii manageriale, calificarile si deprinderile necesare pentru a indeplini eficace functiile, accentuarea rolurilor manageriale la fiecare nivel si din folosirea rolului antreprenorial.
Functiile managementului. Importanta relativa a planificarii, organizarii, leading-ului si controlului difera in functie de nivelul managerial. Asa cum este indicat in fig. nr. 1.6. planificarea tinde sa fie mult mai importanta pentru manageri de varf decat pentru cei de mijloc si cei de supraveghere. Aceasta se datoreaza in principal din cauza ca managerii de varf sunt responsabili pentru stabilirea si determinarea directiei generale a organizatiei, o sarcina care reclama o activitate de planificare mai deosebita.
In acelasi timp organizarea este ceva mai importanta atat printre managerii de varf cat si pentru managerii de mijloc comparativ cu managerii de supraveghere. Aceasta situatie are ca izvor faptul ca atat managementul de varf cat si cel de mijloc sunt in principal responsabili in privinta alocarii si ajustarii resurselor, dar aceasta functie este de asemenea indeplinita intr-o oarecare masura si de supraveghetori.
In contrast cu aceste functii, leading-ul este substantial o functie mult mai importanta pentru supraveghetori decat pentru manageri aflati pe niveluri superioare. Deoarece managerii de comanda sau supraveghetorii sunt responsabili si insarcinati cu functionarea productiei de bunuri sau servicii, ei trebuie sa se angajeze in activitati substantiale si largi de comunicare, motivare, directionare si sprijinire. In sfarsit functia managementului care este cea mai asemanatoare sau similara ca volum pentru toate cele trei niveluri este controlul. Aceasta asemanare reflecta un grad sau nivel comun de accentuare la toate nivelurile a activitatilor de monitorizare si intreprinderea de actiuni corective ca necesare.
Aptitudinile si calificarile managementului (pe scurt capacitati). Cele trei niveluri ale managementului de asemenea difera in privinta importantei atasata la capacitatile cheie: capacitatile tehnice, capacitatile umane si capacitatile de conceptualizare, fig. nr. 1.8 In general capacitatile conceptuale sunt cele mai importante pentru nivelul managementului de varf. Managerii de varf au nevoia cea mai stringenta de a vedea organizatia ca intreg, intelegerea cum diferitele parti se leaga unele de altele, si de asemenea cum organizatia se asociaza cu lumea din afara, exterioara.
In mod contrar, managerii supraveghetori au cea mai mare nevoie de capacitati tehnice deoarece ei supravegheaza direct cei mai multi salariati tehnici si profesionisti care nu sunt manageri. Iar managerii de mijloc, de asemenea, deseori au nevoie de capacitati tehnice pentru a putea comunica cu subordonatii si sa recunoasca si sa inteleaga principalele probleme: Chiar si managerii de varf trebuie sa aiba unele capacitati tehnice, in special cand tehnologia este un factor important in producerea de catre organizatie a bunurilor si/sau a serviciilor. Altfel, managerii de pe nivelurile superioare vor avea dificultati in sprijinirea si incurajarea inovatiilor, alocarea eficienta a resurselor sau in deducerea strategiilor de a ramane activa in fata concurentei.
De exemplu, cand John Scully a venit ca presedinte la Apple Computer, cea mai mare parte din experienta lui a fost in marketing la PepsiCo, astfel el cunostea foarte putin despre computere. Scully a realizat imediat ca el va fi incapabil sa-si indeplineasca sarcinile slujbei sale fara mai multe cunostinte tehnice "Eu sunt esentialmente un lider intuitiv". Pentru a-si dobandi cunostintele sale in domeniul tehnologiei computerului, el a initiat repede un efort de a invata care a inclus chiar meditatori, studierea unor lucrari si discutii lungi cu personalul expert.
Desigur ca nu trebuie sa ne surprinda faptul ca toate cele trei niveluri de management cer capacitati umane deosebite, deoarece toti trebuiau sa dobandeasca indeplinirea sarcinilor prin oamenii din subordine. Ca o ironie a soartei, promovarile la primul nivel de management au la baza deseori capacitatile tehnice bune ale indivizilor, cu o slaba considerare privind competenta in domeniul capacitatilor umane. Managerii care duc lipsa capacitati umane de obicei intra in dificultati serioase atunci cand incercau sa aiba de-a face cu indivizi din interiorul si din afara unitatilor lor de munca.
Rolurile manageriale. Cu toate ca Mintzberg a argumentat ca cele 10 roluri manageriale pe care el le-a identificat se aplica la toate nivelurile managementului, el totusi a aratat ca pot fi unele diferente in privinta accentuarii unora dintre ele la diversele niveluri manageriale. Ca urmare, cercetarea altor cercetatori sugereaza ca rolul de figurant si alte cateva precum cele de legatura si purtator de cuvant pot deveni mult mai importante cu cat managerul avanseaza catre varful ierarhiei. Pe de alta parte, rolul de lider pare a fi mult mai critic la nivele inferioare, o descoperire care sprijina ideea ca functia de leading prin ea insasi are o mai mare importanta pentru managerii de pe nivelurile inferioare decat pentru cei aflati pe niveluri superioare.
Intr-un studiu privind importanta diferitelor roluri manageriale, managerii de pe toate nivelurile au acordat in mod special o importanta deosebita rolului de antreprenor. Cativa experti in domeniul inovatiei, totusi, argumenteaza ca rolul de antreprenor difera in unele modalitati importante in functie de nivelul managementului in ierarhie. Din cauza importantei inovarii pentru succesul organizatiilor sa exploram mai jos diferentele.
Dimensiunea orizontala si ariile de responsabilitati. In plus fata de dimensiunea organizationala verticala de diferentiere a managerilor putem lua in considerare si o a doua dimensiune, cea orizontala care este legata de natura responsabilitatii domeniului organizational implicat. In aceasta diferentiere orizontala, recunoastem trei tipuri de slujbe manageriale, respectiv: functionala; generala si de proiect.
Managerii functionali sunt managerii care au responsabilitatea unui domeniu specific (deseori numit domeniu functional) al organizatiei si supravegheaza in principal indivizii cu expertiza si instruiti in acest domeniu. Domenii functionale sau specializate cele mai obisnuite pe care le putem aminti sunt: financiar, productie, marketing: managementul resurselor umane: contabilitate, asigurarea calitatii si tehnologiei.
Managerii generali sunt managerii care au responsabilitatea intregii organizatii sau a unei subunitati substantiale care include cele mai multe din domeniile specializate. Cu alte cuvinte un manager general prezideaza peste un numar de domenii functionale (de aici termenul "general"). Managerii generali au o diversitate de titluri astfel ca: "manager de divizie" sau "presedinte" in functie de circumstante. O organizatie mica in mod obisnuit are un singur manager general, care este capul intregii organizatii. In functie de cum este organizata, o companie mare poate avea mai multi manageri generali (in plus fata de seful executiv sau seful biroului executiv al organizatiei) fiecare "prezidand" peste o divizie principala.
Managerii de proiect sunt manageri care au responsabilitatea de coordonare a eforturilor care implica indivizi din cateva diferite unitati organizationale care lucreaza in cadrul unui proiect special. Deoarece indivizii se raporteaza nu numai la manageri din unitati specifice de munca ci de asemenea si managerului lor de proiect, managerii de proiect de obicei trebuie sa aiba capacitati interpersonale deosebit de puternice pentru a putea sustine o desfasurare lina a lucrurilor. Managerii de proiect sunt frecvent utilizati in firmele aerospatiale sau altele de inalta tehnologie pentru coordonarea proiectelor precum cele privind, dezvoltarea unei nave aerospatiale, avion sau computer. Ei sunt de asemenea folositi in unele organizatii orientate pe consumator pentru a lansa sau pentru a ramane in varful pietei pentru anumite produse.
1.6 Cunostintele necesare unui manager executiv
Ce trebuie sa cunoasca si deprinda un individ pentru a fi un manager eficace? Cei mai multi observatori sunt de acord ca pentru a deveni un manager eficace si real aceasta presupune ca individul sa dispuna de o mixtura de educatie si experienta.
Educatia manageriala. Cercetari scurte asupra sefilor birourilor executive, din USA, a indicat omiterea continua a importantei educatiei formale in pregatirea managerilor. O cercetare a catalogat raspunsurile de la aproape 250 de sefi ai birourilor executive si reprezentand 800din cele mai mari firme industriale si de servicii din USA. Intre respondenti au fost identificate si nume celebre de executivi, precum: David Roderick de la USX Corporation, Raad Araskog de la ITT sau Robert Galvin de la Motorola. Intre acestia 99% au frecventat cursuri universitare iar 91% erau absolventi de universitati. In contrast cu 33% din adulti americani care au frecventat cursuri universitare si cu faptul ca numai jumatate dintre acestia sunt absolventi universitari.
Pregatirea economica, de bussiness, este de departe cea mai populara si principala in baza educationala a managerilor, apoi urmeaza ingineria (tehnologiile ingineresti). Mai mult, aproape jumatate din sefii birourilor executive de asemenea detin titluri de instruire postuniversitara, cel de MBA fiind cel mai obisnuit. Este interesant si faptul ca studiul ne ofera si calificativele medii de licentiere ale acestor sefi, astfel 33% dintre ei au calificativul A, iar 53% au indicat calificativul B (acestea sunt calificativele superioare de apreciere in programele de pregatire, ceea ce ar corespunde la noi, notelor 10 si 9). Rezultatele dintr-un studiu international asupra sefilor birourilor executive sprijina tendinta de orientare catre absolventi de universitate in pozitii de sefi. Studiul a descoperit ca pregatirea economica, de bussiness, universitara reprezinta principala alegere a tinerilor studenti americani.
Pentru cei mai multi absolventi universitari, educatia nu se termina odata cu licentierea. Intr-adevar, managerii in mod obisnuit participa: la cursuri aditionale de management care reprezinta programe speciale oferite de universitati, la programe de instruire organizationala oferite "in casa" (in cadrul organizatiei) de universitati si la programe comerciale oferite de diferitele asociatii profesionale specifice. O cercetare asupra 611 organizatii private americane cu cel putin 1000 de salariati a evidentiat ca 89% folosesc instruirea formala si programe educationale ca parte a procesului lor de instruire manageriala. Un accent deosebit este pus pe dezvoltarea capacitatilor individuale in managementul international atat in instruirea in cadrul formal - la clasa - cat si prin insarcinarile slujbei, tabelul nr. 1.3. In esenta, managerii eficace gandesc si considera educatia manageriala ca un proces care continua tot timpul carierei lor.
Firma |
Program |
American Expres Co. |
Ofera studentilor economisti (in bussiness) americani slujbe de vara pentru a lucra pana la 10 saptamani in afara USA, de asemenea transfera tineri manageri pentru o experienta de cel putin 2 ani in alte tari. |
Colgate-Palmolive Co. |
Instruieste aproape 15% din absolventi in fiecare an timp de 15 la 24 luni inainte de a-i trimite in multiple slujbe peste "mari". |
General Electric Co. |
Supun inginerii si managerii de la nivelurile de mijloc ale organizatiei la studiul limbilor straine si la o instruire transculturala si daca nu vor merge afara. |
Honda of America Manufacturing Inc. |
A trimis 42 de manageri si supraveghetori americani la intreprinderea mama din Tokyo timp de 3 ani, dupa o pregatire de 6 luni privind limba japoneza, instruire culturala si cu privire la stilul de viata japoneza in timpul orelor de program. |
PepsiCo Inc. |
A adus peste 25 de tineri manageri straini timp de peste un an in USA pentru a lucra in fabricile de imbuteliat. |
Raychem Corp. |
Repartizeaza salariati relativ neexperimentati asiatici (de la functionari la manageri de mijloc) in USA pentru perioade de timp de la 6 luni la 2 ani. |
Sursa: The Wall Street Journal. Mar. 31. 1992.
Experienta manageriala. Desigur nu este nimic surprinzator in faptul ca experienta este de asemenea un factor principal in a "invata" sa fii un manager eficace, real. Din aceeasi cercetare asupra celor mai mari 800 companii americane reiese ca experienta a inceput inca din liceu (astfel 79% din managerii respondenti au avut o slujba cand erau in liceu) si continua in timpul facultatii (56% din respondenti au avut o slujba in timpul facultatii). O alta sursa de experienta manageriala este considerata si faptul daca o persoana in timpul facultatii a condus activitati sau cluburi sau alte organizatii studentesti.
La americani este luata in considerare si activitatea sportiva din timpul facultatii, astfel in aceeasi cercetare 38% din sefi executivi au raportat ca au participat si practicat diferite sporturi competitionale interfacultati. Acesti manageri au evidentiat ca aceasta experienta i-a ajutat sa deprinda capacitatile interpersonale si de lucru in echipa pe care apoi le-au folosit in pozitiile manageriale. De exemplu, C.J. Silas sef executiv la Philips Petroleum si castigator la medaliei de aur ca baschetbalist la jocurile Pan Americane, arata ca angajarea in sport l-a ajutat sa recunoasca ca: "nu poti face totul de unul singur".
Desi publicatiile de bussiness uneori ne dau impresia ca managerii, in special cei de varf schimba frecvent slujbele, acest aspect nu este tocmai adevarat. Aproape 75% din sefii executivi au raportat ca experienta precedenta in organizatia lor a fost principalul factor care a contribuit la alegerea lor in functia de sef. De fapt aproape jumatate din acesti sefi executivi au indicat ca ei au lucrat pentru firma lor cel putin 25 ani. Mai mult, cei mai multi dintre ei au raportat ca au fost angajati numai la doua sau cateva alte companii. Un alt studiu, tot asupra managerilor americani, a aratat ca numarul sefilor executivi care au fost promovati in pozitii manageriale de varf dupa mai putin de un an de activitate in organizatie, a crescut de la 9% la 17% intr-un deceniu. Cercetatorii au explicat aceasta partial prin fuziunile care au avut loc. Aceasta situatie de asemenea reflecta disponibilitatea birourilor directoriale de a-si cere demisia atunci cand performantele lor nu sunt considerate si cunoscute ca inadecvate. De exemplu John Gutfeund a fost "rugat" sa-si prezinte demisia din pozitia de presedinte executiv al firmei Solomon, o firma de brokeraj, dupa ce s-a descoperit ca avea cunostinta despre unele nereguli si violari grave ale disciplinei financiare si nu a raportat acest fapt. Intr-un alt caz, Tom N. Barrett a fost inlocuit din functia de presedinte executiv a lui Goodyear Tire & Rubber Co. atunci cand directorii au ajuns la concluzia ca el nu a facut prea mult, respectiv ceea ce a intreprins a fost insuficient pentru a reabilita "turbulenta" pe care o suporta producatorul de cauciuc.
Numarul mare de ore petrecute in cadrul biroului executiv de asemenea tind sa fie un factor experienta. Potrivit unei cercetari intreprinsa de Wall Street Journal, cei mai multi sefi de birouri executive lucreaza 80 ore sau mai mult saptamanal si mai mult o treime lucreaza 6 ore sau mai mult in weekend-uri, tabel nr. 1.4.
Varsta la care managerii tind a fi promovati in pozitii executive de varf de asemenea sprijina ideea ca experienta joaca un rol important. Un studiu a aratat ca 75% din sefii executivi erau promovati la cel putin 45 ani in timp ce jumatate din ei erau de 50 ani si peste.
Ore de lucru |
Calatorii de afaceri |
||||
Media pe saptamana |
Media pe weekend |
Zile pe luna |
|||
mai putin de 8 |
Nici una |
mai putin de 4 | |||
12 si peste |
11 si peste | ||||
16 si peste |
Sursa: The Wall Street Journal. Mar. 20. 1987 p. 220.
Intelegerea tendintelor. O intelegere solida a tendintelor in bussiness este importanta pentru aceia care se pregatesc pentru o cariera manageriala. Desi, ca intotdeauna, este dificil sa se faca previziuni, patru tendinte principale probabil sa aiba un impact asupra muncii manageriale in viitor.
Termeni cheie
organizatie
management, proces managerial
functiile managementului: planificare, organizare, leading (antrenare si motivare) si control
rolurile manageriale
manager
nonmanager
manager de varf , manager de mijloc, manager de supraveghere
antreprenor
aptitudini manageriale: tehnice, umane, de conceptie, de comunicare
manager functional, manager general, manager de proiect
Intrebari de verificare a cunostintelor si aplicatii
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |