Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
Procesularii

Procesularii


Procesularii

1. Proiectare, proiect, proiectant

Proiectarea[1] este un proces care initiaza si dezvolta un plan pentru un produs, structura, sistem sau o componenta a acestora.

Proiectul[2] este expresia finala a procesului de proiectare, este un plan, o solutie (model, propunere, descriere, desen etc.) sau rezultatul implementarii formei finale a produsului procesului de proiectare. Din aceasta simpla definitie rezulta ca "orice" poate fi un produs final al proiectarii: echipamente, constructii, imbracaminte, bijuterii, interfata grafica, harti, concepte virtuale, identitatea unei organizatii sau traditii culturale. Chiar si procesele in general sunt considerate ca fiind produse ale proiectarii.



Persoana care proiecteaza se numeste proiectant, luand in plus denumirea domeniului sau de proiectare, ca de exemplu: proiectant de moda, proiectant de web, proiectant de concept etc.

Proiectarea necesita abilitati si cunostinte specifice proiectantului, care trebuie sa ia in considerare aspecte estetice, functionale si multe altele, sa cerceteze, sa gandeasca, sa modeleze, sa ajusteze si sa re-proiecteze. Oricum, studiul proiectarii cere o atentie deosebita procesului proiectarii[3].

2. Proiectarea ca proces

Proiectarea ca proces ia forme diferite intrucat depinde de obiectul proiectarii si de participarea indivizilor sau grupurilor de proiectanti. "Proiectarea include orice forma a creatiei, de la obiecte, cum sunt scaunele, pana la modul in care ne planificam si executam vietile noastreDe aceea este util sa descoperim o structura comuna care poate fi aplicata oricarei forme a proiectarii, indiferent ca este vorba de jocuri video, produse de consum sau propriile noastre vieti" . Dini (2005) defineste procesul proiectarii ca fiind "managementul constrangerilor", identificand doua categorii de constangeri: negociabile si ne-negociabile. De exemplu: un scaun trebuie sa suporte o anumita greutate si aceasta este o variabila ne-negociabila, pe cand estetica, materialele si pretul sunt variabile negociabile. De aceea, procesul proiectarii cuprinde doi pasi:

  • Identificarea, clasificarea si selectia constrangerilor
  • Manipularea variabilelor de proiectare astfel incat sa fie satisfacute constrangerile ne-nogociabile si sa fie optimizate cele negociabile. Este posibil ca proiectul sa nu aiba finalitate daca constrangerile ne-negociabile intra in conflict cu insusi proiectul. In acest caz setul de constrangeri ne-negociabile se re-analizeaza.

3. Etapele proiectarii

Procesularii include o serie de etape considerate "tipice", urmate in general de proiectanti, dar care in practica pot fi ignorate in functie de produsul sau serviciul proiectat, de timp, de costuri sau de relevanta situatiei.

Etapele tipice ale procesului de proiectare sunt: proiectarea pre-productie, proiectarea in timpul productiei, proiectarea post-productie si reproiectarea.

Proiectarea pre-productie cuprinde:

  • Sinteza proiectarii -descrie scopurile si obiectivele proiectarii
  • Analiza - consta in activitatea de analiza a scopurilor si obiectivelor
  • Cercetare - consta in activitatea de investigare a solutiilor similare existente in domeniu sau in domenii apropiate
  • Specificare- descrierea specificatiilor cerute[5] pentru solutia proiectului (produs sau serviciu)
  • Rezolvarea problemei-conceptualizare si realizarea documentatiei referitor la solutiile proiectului
  • Prezentare-prezentarea solutiilor propuse in proiect

Proiectarea in timpul productiei cuprinde:

  • Dezvoltarea -continuarea si imbunatatirea solutiilor proiectarii
  • Testarea-testarea solutiilor proiectului

Proiectarea post-productie

Este etapa consacrata proiectarii feed-back-ului pentru proiectarea viitoare si cuprinde:

  • Implementarea- introduce solutiile proiectate in mediul intern si extern
  • Evaluarea si concluzii- se refera la un sumar al procesului de proiectare, rezltate, analiza critica constructiva si sugestii pentru imbunatatiri viitoare.

Reproiectarea

Oricare din etapele procesului poate fi repetata cu corectiile necesare oricand inante, in timpul sau dupa productie.

Re-proiectarea dupa implementare este un proces diferit de cel al proiectarii initiale intrucat presupune evaluarea proiectului existent si identificarea nevoilor de reproiectare.



Engl. design (verb)

Engl. design (substantiv), sinonim cu "project" = proiect = plan, schema, propunere, o lucrare de cercetare etc.

Judith E. Sims-Knight, Richard L. Upchurch and Paul Fortier, A Simulation Task to Assess Students' Design Process Skill (Introduction, 4th paragraph, line 4).

Dino Dini, dezvoltator de jocuri video la workshop-ul de la Universitatea din Liverpool "Proictarea si tehnologia jocurilor", 2005, ref. wikipedia.

Mark Gettlien, Living With Art, 8th ed., New York, 2008, p.121.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.