Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
MEZENCEFALUL

MEZENCEFALUL


MEZENCEFALUL

Mezencefalul este alcatuit din pedunculii cerebrali si din tuberculii (coliculii) cvadrigemeni.

El este situat intre punte si un plan care uneste comisura posterioara cu marginea posterioara a corpilor mamilari. Mezencefalul care porneste din protuberanta si patrunde in emisferele cerebrale are o fata anterioara, una posterioara si doua fete laterale.

Fata anterioara sau bazala este singura care este accesibila vederii, intre pedunculii cerebrali se afla o scobitura triunghiulara numita fosa interpedunculara. Varful acesteia se afla la punte iar baza se situeaza in sus spre corpii mamilari. Pe ea se gaseste substanta perforata posterioara strabatuta de vase sangvine. Fosa interpedunculara este marginita lateral de picioarele pedunculilor cerebrali. Pe fata mediana a pedunculilor cerebrali se afla originea aparenta a perechii a III a de nervi cranieni (oculomotorul).



Fata posterioara a mezencefalului este accesibila vederii numai dupa ridicarea lobilor occipitali. Aici intalnim lama cvadrigeminala a tectului mezencefalic cu cele 4 proeminente: corpii cvadrigemeni anteriori sau superiori in numar de 2 si corpii cvadrigemeni inferiori in numar de 2. Bratele coliculilor cvadrigemeni superiori ajung la corpii geniculati laterali, iar bratele coliculilor cvadrigemeni inferiori ajung la corpii geniculati mediali. Sub coliculii inferiori iese nervul trohlear singurul nerv cranian cu origine pe partea posterioara a trunchiului cerebral. Lateral apar pedunculii cerebelosi superiori care patrund din mezencefal sub coliculii inferiori. Limita superioara este data de talamus si epitalamus iar cea inferioara de varful medular inferior.

Fetele laterale corespund tegmentului mezencefalic si piciorului peduncular.Intre picior si tegment apare santul lateral al mezencefalului. Fetele laterale vin in raport cu girul hipocampic.

Pe suprafata de sectiunea transversala, mezencefalul apare alcatuit din trei etape suprapuse: etajul situat posterior de apeduct poarta numele de tectum; etajul mijlociu numit tegment sau calota continua in jos tegmentul pontin; si etajul anterior este format din picioarele pedunculilor cerebrali. Limita dintre tegment si picior este data de substanta neagra. Intre treimea posterioara (tectum) si cea mijlocie (tegment) a mezencefalului se afla apeductul lui Sylvius ,care leaga ventriculul trei cu ventriculul patru. In jurul lui se gaseste substanta cenusie cu formatiunile sale nucleare.

Picioarele pedunculilor cerebelosi

Picioarele pedunculilor cerebrali sunt alcatuite exclusiv din substanta alba cu fibre lungi, descendente corticofugale.

Tractul corticospinal sau piramidal ocupa cele trei cincimi mijlocii ale piciorului pedunculilor cerebrali. Fibrele lui ajung la motoneuronii coarnelor anterioare din partea opusa a maduvei spinarii. Fibrele frontopontine ocupa cincimea interna iar cele tempopontine cincimea externa.

Fibrele fasciculul geniculat ajung la nucleii motori ai nervilor cranieni din bulb si punte.

Tractul corticonuclear ajunge la nucleii motori ai globilor oculari si la nucleii formatiunii reticulate.

Tractul corticopontin se compune din fibre frontopontine, temporopontine, si occipitopontine. Aceste fibre fac sinapsa in nucleii puntii dupa care se duc la cerebel.

Tegmentul mezencefalic

Tegmentul mezencefalic sau calota reprezinta etajul mijlociu al mezencefalului si este format din substanta alba si substanta cenusie. Intre tegmentul si piciorul pedunculilor cerebrali se afla substanta neagra. In jos se continuua cu tegmentul pontin iar superior se pierde in diencefal.

a)Substanta cenusie a tegmentului mezencefalic

Substanta cenusie a tegmentului este formata din substanta centrala periapeductala si din mase nucleare specifice mezencefalului. Printre acestea intalnim nucleul trohlearului, nucleul oculomotorului, nucleul tractului mezencefalic al trigemenului, nucleul rosu, substanta neagra etc.

Nucleul trohlearului ( IV) este situat in partea anterioara a substantei cenusii de o parte si de alta a liniei mediane corespunzand planului ce trece prin coliculii inferiori. Neuronii motori ai acestuia inerveaza un singur muschi de la globul ocular-oblicul superior . Este singurul nerv cranian cu origine aparenta pe fata posterioara a trunchiului cerebral. Nucleul sau reprezinta originea reala a perechii a IV a de nervi cranieni

Nucleul oculomotorului (perechia a IIIa), este cel mai superior (rostral) dintre nucleii motori ai nervilor cranieni. El este situat in tegmentul mezencefalic, anterior de apeductul cerebral si in partea anterioara a substantei cenusii centrale. Alaturi de celulele care trimit axonii la intreaga musculatura striata extrinseca a globilor oculari, cu exceptia muschilor drept extern si oblic superior, se gasesc si celule cu functii vegetative parasinaptice ale caror fibre conduc impulsurile motorii spre muschii netezi ai globilor oculari (intrinseci) cum sunt muschiul sfincter al pupilelor si muschiul ciliar.

Legatura nucleilor motori oculari III, IV, VI, cu nucleii vestibulari, cu corpii cvadrigemeni superiori, cu fasciculul longitudinal medial si cu conexiunea nucleului vestibular cu coarnele anterioare ale maduvei, contribuie la coordonarea miscarilor globilor oculari cu cele ale corpului, trunchiului si membrelor. Prin tectul mezencefalic nucleii motori oculari se leaga functional de calea optica, auditiva, etc.

Nucleul tractului mezencefalic al trigemenului contribuie la masticatie.

Nucleul rosu Stilling este cel mai mare nucleu dupa substanta neagra. El este situat in partea superioara a tegmentului mezencefalic deasupra substantei negre. Culoarea sa, caramizie se datoreaza incarcarii cu fier a coloizilor intracelulari precum si bogatiei sale de retele vasculare.

Din punct de vedere functional,nucleul rosu are rol in distributia normala a tonusului muscular. Activitatea nucleului rosu este controlata de centrii superiori extrapiramidali si de scoarta cerebrala.

Substanta neagra (Sommering) sau locus niger,este cea mai mare masa nucleara a tegmentului care se intinde de la santul medial al mezencefalului la cel lateral si are forma semilunara. Neuronii acesteia se incarca cu pigment melanic incepand de la varsta de 4 ani.

Activitatea substantei negre este controlata de catre nucleii de la baza si de scoarta cerebrala. Din conexiunile pe care le are, deriva rolul important al acestei formatiuni in integrarea impulsurilor senzoriale si in reglarea miscarilor fine. In substanta cenusie a tegmentului sunt si alti centrii mai putin importanti pentru om cum ar fi nucleul interstitial a lui Darkschewitsch, nucleul intercrural, nucleul dorsal al tegumentului si substanta reticulata.

Substanta alba a tegmentului. Printre nucleii substantei cenusii si reticulati exista manunchiuri de fibre nervoase care isi au originea in talamus si hipotalamus in etajul inferior al nevraxului, sau in celule din centrii mezencefalici.

Pedunculul cerebelos superior se incrucisaza cu cel opus dand nastere decusatiei Wernekink. O parte din fibre se opresc la nucleul rosu si o alta parte la talamus si nucleul subtalamic. Aici exista deci fascicule ascendente si descendente. Fasciculele ascendente sunt reprezentate de lemniscul medial, lemniscul lateral, fasciculul longitudinal medial, fasciculul longitudinal, tractul spinotalamic si tractul cerebelotegmental.

Fasciculele descendente sunt reprezentate de tractul rubrospinal, tractul tectospinal (din tubeculii cvadrigemeni la nucleii motori ai globilor oculari; dau fibre si la nucleii motori ai trunchiului cerebral si la coarnele anterioare ale maduvei) si tractul central al tegmentului sau fasciculul central al calotei.

Tectul.

Tectul sau acoperisul creierului mijlociu ocupa 1/3 dorsala a mezencefalului situata posterior de apeduct si tegment. El este reprezentat de lama cvadrigeminala format din 2 tuberculi (coliculi) cvadrigemeni superiori pentru reflexe vizuale si 2 tuberculi (coliculi) cvadrigemeni inferiori pentru reflexe acustice. Coliculii cvadrigemeni superiori fiind centrii de integrare sunt alcatuiti din mai multe straturi de substanta alba si cenusie dispuse alternativ.

Rolul functional este acela de reglare automata a miscarilor oculare , a celor implicate in realizarea reflexului de orientare la stimulii vizuali, a fixarii obiectului in zona perceptibilitatii optime, a urmaririi automate a obiectelor in miscare precum si in realizarea reflexelor de acomodare si convergenta.

Coliculii cvadrigemeni inferiori sunt mai mici.

Functional, tuberculii (coliculii) cvadrigemeni inferiori se leaga de realizarea reflexelor motorii neconditionate la stimulii acustici, a reflexelor de orientare pentru facilitarea perceptiei auditive, a clipirii si a miscarilor reflexe ale trunchiului si membrelor.

Formatiunile mezencefalice indeplinesc functii foarte importante in distribuirea normala a tonusului muscular, in reglarea reflexelor de redresare si in realizarea reflexelor de orientare.

Sectiunea mezencefalului facuta sub nucleul rosu duce la aparitia rigiditatii decerebrate.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.