Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
L-jetronic

L-jetronic


L-JETRONIC

Este un sistem de injectie de benzina comandat electronic, care actioneaza in mod succesiv injectoarele cu actionare electrica.

Schema principala de functionare este prezentata in figura 16.44.

Sistemul de alimentare.

Pompa electrica de alimentare

De acelasi tip ca la sistemul K, livreaza combustibilul la o presiune de cca. 0,25 sau 0,3 MPa. Un circuit electric de siguranta opreste functionarea pompei la oprirea accidentala a motorului, cu sistemul de aprindere sub tensiune.

Regulatorul de presiune (fig.16.46)

Este cu membrana elastica si culege presiunea de referinta din colectorul de admisie, astfel ca presiunea de alimentare este dependenta de presiunea din conducta de admisie. In acest mod se asigura o presiune constanta pe fiecare injector, independenta de pozitia clapetei de acceleratie.

Rampa de distributie (fig.16.47.)

Fig.16.43. Controlerul electromagnetic de presiune

1- Intrare combustibil; 2- Jiclor; 3- Membrana de comanda; 4- Retur combustibil; 5- Pol magnetic; 6- Infasurarea electrica; 7- Circuitul magnetic; 8- Magnet permanent; 9- {urub de reglaj; 10- Fluxul magnetic rezultant; 11- Piesa mobila; 12- L1-L4 intrefier

Are si functia de acumulator de combustibil, cu un volum suficient de mare, astfel ca presiunea combustibilului ramane constanta la deschiderea unui injector. De asemenea, asigura un montaj usor al injectoarelor.

Injectorul (fig.16.48)

Plasat in colectorul de admisie in poarta supapei, se deschide prin actionare electrica, ventilul fiind atras in interiorul unui electromagnet. Deschiderea supapei are o cursa de cca. 0,1 mm. Timpul de actionare sau de relaxare este de ordinul 1,0.1,5 ms.

Garniturile de etansare, dintr-un cauciuc special conceput, izoleaza termic injectorul de motor, in vederea excluderii posibilitatilor de vaporizare a combustibilului in interiorul injectorului si a formarii bulelor de gaze.

Debitmetrul de aer (fig.16.49)

Este conceput pe principiul aripii volante. Fluxul de aer de admisie modifica pozitia unei clapete de masura la un anumit unghi, convertit de catre un potentiometru intr-o tensiune, care este prelucrata in unitatea de comanda.

O clapeta de compensatie anuleaza efectul greutatii clapetei de masura, iar un traductor de temperatura urmareste modificarile de densitate a aerului de admisie.



Injectorul de pornire la rece (fig.16.50)

Este actionat electric si este comandat de termocontactul temporizat. La actionare, combustibilului i se imprima o miscare de rotatie pentru o mai buna pulverizare.

Sonda de temperatura (fig.16.51)

Are ca element sensibil o placheta semiconductoare, care are un coeficient negativ de variatie a rezistivitatii cu temperatura (NTC). Valorile uzuale ale rezistentei la 200C sunt cuprinse in gama 1.6 kW, scazand la 200.300 W la 800C.

Contactorul clapetei (fig.16.52)

Legat pe axul clapetei de acceleratie sesizeaza doua valori importante ale pozitiei clapetei: pentru mers in gol si pentru sarcina (clapeta deschisa complet).

Prelucrarea datelor

Momentul de injectie, avansul la aprindere si aprinderea sunt comandate de unitatea electronica centrala.

Durata de injectie depinde in primul rand de cantitatea de aer absorbit si de turatie. La temperaturi scazute durata de injectie este influentata prin traductoarele de temperatura care sesizeaza temperatura motorului si a aerului de admisie.

Fig.16.44. Sistemul de injectie de tip L, comandat electric.

Schema principiala de functionare


Comutatorul de plina sarcina, legat la clapeta, face posibil un amestec carburant la supraturatii prin comanda de oprire a combustibilului, fixand astfel o limita superioara a turatiei. Diferenta de presiune dintre presiunea combustibilului si presiunea din colectorul de admisie fiind tinuta constanta la 0,25 sau 0,3 MPa, cantitatea de combustibil injectata depinde numai de durata de deschidere a injectoarelor. Se foloseste o schema de comutatie paralel a injectoarelor pentru dimensionarea pierderilor la comutare.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.