Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Mono-jetronic

Mono-jetronic


MONO-JETRONIC

Constituie un sistem electronic de injectie de benzina, care utilizeaza un singur injector electromagnetic situat intr-o pozitie centrala in colectorul de admisie, inaintea clapetei de acceleratie, cu pulverizare intermitenta. Distribuirea carburantului catre fiecare cilindru se face prin amestec in colectorul de admisie, arhitectura colectorului jucand un rol important.

Sistemul de alimentare cu combustibil (fig. 16.55).

Diferenta dintre presiunea combustibilului si presiunea colectorului de admisie este tinuta constanta pe injectorul de joasa presiune la o valoare de 0,1 MPa de catre un sistem de reglare hidraulic.

Injectorul (fig.16.56).

Pentru obtinerea unui amestec carburant cat mai omogen si pentru o distributie uniforma a acestuia catre fiecare cilindru in parte, injectorul este plasat in amonte de clapeta de acceleratie in centrul fluxului de aer de admisie. Injectorul de joasa presiune, este prevazut cu 6 orificii dispuse ordonat-inclinate, prin care combustibilul este pulverizat intr-o forma conica. Unghiul de pulverizare al duzei are o astfel de deschidere, incat jetul de combustibil ia o forma de secera intre carcasa si clapeta de acceleratie.

Functionare.

Fig.16.48. Injectorul electro-magnetic 1- Filtru; 2- Conexiune electrica; 3- Infasurare electrica; 4- Resort de inchidere; 5- Miez magnetic; 6- Acul supapei; 7- Duza de pulverizare

Fig.16.49. Debitmetrul de aer1- Clapeta de acceleratie; 2- Volum de compensare; 3- Unitate de comanda; 4- Filtru de aer; Ql- Cantitatea de aer la admisie.


Diferiti senzori detecteaza toate marimile reale de functionare ale motorului si transmit semnale catre blocul electronic central. Instalatia de aprindere furnizeaza semnale de turatie. Odata cu deschiderea clapetei de acceleratie, care urmareste pozitia pedalei de acceleratie, se aduce motorul in punctul de functionare dorit. Necesarul de aer in acest punct este cunoscut prin pozitia clapetei, urmarita de un potentiometru si determina turatia motorului.

Fig.16.50. Injectorul de pornire la rece 1- Intrare combustibil; 2- Conexiune electrica; 3- Miez magnetic; 4- Infasurare magnetica; 5- Duza.



Fig.16.51. Sonda de temperatura 1- Conexiune electrica; 2- Carcasa; 3- NTC.


Temperatura motorului are o influenta importanta in necesarul de combustibil si este detectata cu o sonda de temperatura, care genereaza un semnal catre blocul central. Densitatea aerului este si ea dependenta de temperatura si de aceea, in colectorul de admisie, in preajma injectorului exista un traductor de temperuta a aerului absorbit, care compenseaza influenta temperaturii.

In final, blocul central furnizeaza impulsuri de deschidere catre injectoare, a caror durata este dependenta si de tensiunea bateriei; de aceea se aplica corectii ce tin cont de tensiunea de lucru si de schimbarea tipului de injector, pentru a pastra aceiasi timpi de intarziere la deschidere (fig.16.57).

Prelucrearea datelor.

Fig.16.52. Contactorul clapetei de acceleratie

1- Contactul de plina sarcina; 2- Cama contactorului; 3- Axul clapetei; 4- Contactul de mers in gol

Unitatea electronica de comanda prelucreaza digital semnalele de intrare si calculeaza durata de injectie, cat si sfarsitul injectarii combustibilului. Ea cuprinde un microprocesor specializat, un program implementat intr-o memorie, o memorie de date, un convertor Analog/Digital, un multiplexor de intrare, amplificatoare de intrare si iesire.

Unitatea determina o durata de injectie de baza pornind de la unghiul de deschidere al clapetei de acceleratie si de la turatie.

Fig.16.53. Elementele principale ale sistemului de injectie de tip LH

1- Rezervor; 2- Pompa electrica de alimentare; 3- Filtru; 4- Rampa de distributie; 5- Regulator de presiune;6- Unitate electronica de comanda; 7- Sonda l; 8- Injector; 9- Sonda de temperatura; 10- Clapeta de acceleratie; 11- Contactorul clapetei; 12- Surub de reglaj la mers in gol; 13- Controler de mers in gol; 14- Debitmetru cu fir cald; 15- Dispozitiv de aprindere; 16- Acumulator; 17- Cheie de contact; 18- Relee


Ea cuprinde intr-o memorie o baza de date cu 15 unghiuri ale clapetei si 15 puncte de turatie. Aceste 225 de puncte de referinta, memorate pentru l = 1.0, vor corespunde tot atator durate de injectie de baza. Microprocesorul are implementat un algoritm adaptiv, care va inregistra o abatere sigura de la valorile din baza de date, astfel, tolerantele individuale ale instalatiei de injectie sau ale motorului vor fi compensate.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.