Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Transportul international

Transportul international


Transportul international

1 Transportul multimodal

Transportul multimodal presupune deplasarea marfii "din poarta in poarta" adica de la punctul de expediere la punctul de destinatie prin utilizarea a doua sau mai multe mijloace de transport, marfa fiind transportata in aceeasi unitate de transport pe tot parcursul transportului.

Tehnici de realizare a transportului

expedierea exclusiva - contractul este incheiat direct intre cel care expediaza marfa si firma de transport. Se poate alege orice modalitate de transport in functie de natura marfii, durata transportului.



grupajul - aceasta este o tehnica prin care un intermediar numit colector (le groupeur) se interpune intre expeditor si firma de transport formand unitati de transport complete.

navlosirea - este inchirierea (contract de locatiune) a unui mijloc pentru o calatorie sau o perioada determinata. Aceasta tehnica este folosita in transporturile maritime internationale si, sub forme specifice, in cele fluviale.

Pentru organizarea transportului se vor lua in calcul:

costul transportului

durata transportului

siguranta livrarilor

Costul operatiunilor logistice includ costuri legate de ambalaj, de transport, de asigurare, diverse taxe care apar, costuri legate de manipularea marfii, depozitarii, costul operatiunilor vamale, costurile financiare ale imobilizarii marfurilor, durata operatiunilor, durata transportului, durata formalitatilor vamale. Costul total al operatiunilor de logistica influenteaza competitivitatea produsului exportat. Este un criteriu foarte important, indeosebi in cazul marfurilor de valoare redusa sau in conditiile unei piete puternic concurentiale. Exportatorii trebuie sa gaseasca un compromis intre interesul lor financiar si cerinta clientului de a beneficia de un pret avantajos, optimizand cantitatile si ritmul livrarii.

Durata operatiunilor de logistica transit time) include timpul total necesar pentru tranzitul marfii de la locul de expeditie la locul de destinatie. Aceasta include durata transportului, durata de asteptare (la incarcare, transbordare, descarcare, etc) si durata formalitatilor vamale.

Siguranta livrarilor depinde de calitatea prestatiilor expeditorului, carausului si a altor participanti la operatiunile de logistica. Ea trebuie privita sub doua aspecte:

securitatea marfurilor, care depinde de mai multi factori:

modalitatea si mijlocul de transport

modul de pregatire a marfii pentru livrare (ambalaj, etc)

modul de realizare a operatiunilor de manipulare

securitatea termenelor stabilite pentru livrare, acestea depinzand de:

mijlocul de transport

numarul de transbordari

greve

conditii climaterice

Receptia marfii. In cazul in care, la primirea partizilor de marfuri, destinatarul constata neconcordante intre bunurile receptionate si modul in care au fost determinate in contract, acesta poate formula reclamatii, pe care le poate trimite partenerului contractual.

Importatorul poate realiza reclamatii referitoare la cantitatea si calitatea marfurilor. Pentru eventuale pagube, pentru constatarea acestora si evaluarea lor, importatorul poate apela la un expert independent. Pentru transportul maritim se apeleaza la un comision de avarie desemnat de societatea de asigurari. In transporturile rutiere si aeriene se poate utiliza expertiza amiabila initiata de caraus sau expertiza judiciara la cererea importatorului, in cazuri foarte controversate.

Este important sa se treaca un termen de livrare pe documentul de transport si eventuale penalitati de intarziere. In cazul unor lipsuri cantitative se poate cere livrarea marfii care lipseste sau restituirea banilor pentru marfa care lipseste.

Pentru deteriorari calitative se poate cere o bonificatie.

In ceea ce priveste pierderea totala a incarcaturii, practica internationala consacra un termen de 60 de zile, dupa trecerea caruia, daca marfa n-a fost livrata, se considera ca aceasta a fost pierduta. Importatorul va solicita carausului un certificat de pierdere.

Cateva documente eliberate de expeditor, atunci cand conditiile contractuale o cer, sunt:

FCR - Forwarding Agent's Certificate of Receipt - este un document care atesta primirea marfii de catre expeditor impreuna cu dispozitia irevocabila de a livra marfa la destinatarul indicat. Se foloseste foarte mult in conditia de livrare Ex-Works si furnizorul are obligatia sa probeze ca el s-a achitat de obligatiile sale privind livrarea.

FCT - Forwarding Agent's Certificate of Transport - certifica faptul ca marfa a fost preluata pentru a fi transportata, expeditorul asumandu-si raspunderea livrarii marfii pana la destinatie. Este importanta pentru toate conditiile de livrare

FBL - Fiata Combined Bill of Lading - este un conosament direct utilizat in transportul multimodal, acoperind intregul parcurs al marfii


FWR - Fiata Warehouse Receipt (Recipisa de depozit FIATA) - acest document certifica primirea marfii in depozit de catre expeditor (el il elibereaza). In baza acestui document proprietatea marfii poate trece de la o firma la alta, marfa fiind preluata in final de catre firma careia i-a fost andosata recipisa de depozit.

2 Transportul maritim

Este considerat cel mai important mijloc de transport deoarece 75 - 80 % din marfurile transportate se realizeaza pe cale maritima. Se pot alege navele de linie - liner - care fac aceleasi curse regulate intre anumite porturi sau nave tramp - nava este inchiriata total de la armator pentru diverse calatorii si diverse perioade de timp.

Tipuri de contracte:

Contractul de calatorie - Voyage Charter Party este o conventie incheiata intre armator si navlositor prin care primul se obliga sa transporte celui de al doilea, cu o nava echipata si armata de el, o cantitate determinata de marfa, de la portul de incarcare la portul de destinatie contra unui pret numit navlu.

Contractul pe timp - Time Charter - inseamna inchirierea navei si a serviciilor echipajului pe o perioada determinata de timp. Aceste contracte sunt incheiate pe termen mediu si lung. Suma care se plateste este o chirie denumita hire.

Contractul pe nava goala - Bare Boat Charter - este vorba despre inchirierea unei nave, chiriasul ajungand sa detina controlul navei inchiriate in schimbul platii unei chirii. El devine armator (chirias), asumandu-si responsabilitatea pentru navigarea in bune conditii a navei si exploatarea acesteia. 

Pentru navele de linie, documentul care se intocmeste este conosamentul. Pentru navele tramp, pe langa conosament apare si contractul de transport.

Staliile reprezinta perioada de timp in care nava se afla la dispozitia navlositorului conform contractului.

Contrastaliile reprezinta perioada de timp folosita pentru incarcarea sau descarcarea marfurilor de pe nava. Daca depaseste perioada, chiriasul va plati o suma suplimentara (penalizare), iar daca incarca / descarca mai devreme i se da o prima de catre armator numita dispatch.

Pretul transportului maritim - navlul - se stabileste la bursa. Una din bursele unde se negociaza pretul transportului maritim este bursa internationala de la Londra.

Pentru navele de linie pretul se stabileste in functie de natura marfii transportate, cantitatea marfii si acest pret poate suferi o serie de ajustari, de exemplu: ajustarea in functie de pretul combustibilului sau ajustarea in functie de cursul de schimb, ajustari pentru aglomerari portuare. Apar o serie de conditii in contractul de transport care prezinta cheltuieli neincluse in navlu.

Clauze de incarcare - descarcare

1) FIO - Free in and Out - potrivit careia cheltuielile de incarcare / descarcare nu sunt incluse in navlu dar sunt suportate de navlositor.

2) FIOS - Free in and out Stowed (stivuit) - navlul va fi influentat si de asigurare, care este de trei ori mai mare in transportul maritim decat in transportul aerian. Pretul va fi influentat de ambalaj, de modalitatea de depozitare, de conditiile climaterice, de distanta, de infrastructura portuara.

3) Alongside (de-a lungul navei) - marfurile trebuie aduse de navlositor in raza de actiune a bigilor (aparat de incarcare - descarcare) navei.

4) Sotto palanco sau la palanc (at ship's tackle), situatie in care navlositorul are obligatia sa aduca marfurile de-a lungul navei, sub palanc.

At ship's rail (la balustrada navei) - marfa trebuie adusa de navlositor la copastia navei, iar la descarcare armatorul trebuie s-o predea destinatarului in acelasi loc.

Conosamentul este un document prin care armatorul sau un imputernicit al acestuia, de regula, capitanul vasului, certifica preluarea marfurilor in vederea transportului si a livrarii catre beneficiar. Este, in primul rand, un titlu de proprietate. Cel care detine acest titlu poate sa dispuna de marfa respectiva. El este dovada contractului de transport. Conosamentul are o serie de mentiuni obligatorii si facultative.

Tipuri de conosament:

nominativ - are scris pe el numele destinatarului

"la purtator" - aici nu este mentionat numele destinatarului, deci posesorul conosamentului dispune de marfa

"la ordin" - capitanul elibereaza marfa destinatarului sau unei alte persoane desemnate de destinatar prin andosarea conosamentului

curat - clean bill of floating - prin care comandantul recunoaste primirea marfurilor la bordul navei in conditii aparent bune

cu rezerve sau murdar - unclean bill of lading - contine mentiuni restrictive in ceea ce priveste starea aparent buna a marfii sau a ambalajului, sau din care rezulta ca primitorul are de suportat anumite cheltuieli

"primit pentru imbarcare" (shipped bill of lading) arata ca marfurile au fost efectiv incarcate pe nava. Este cel mai avantajos tip de conosament pentru exportator deoarece faciliteaza incasarea rapida a partizilor de marfuri exportate.

Tehnicile de acoperire a riscului valutar

Au fost create cu scopul evitarii influentei nefavorabile asupra relatiilor financiare in tranzactiile de comert exterior. Ele pot fi grupate in:

tehnici de acoperire interna (contractuale) - procedee pe care firma le poate initia si derula ca urmare a propriei activitati

tehnici de acoperire externa (extracontractuale) - procedee pentru initierea si derularea carora este necesara colaborarea cu o institutie specializata.

Tehnicile de acoperire interna sunt:

a)     Clauzele valutare

b)     Alegerea in pret a unei marje asiguratorii

c)     Sincronizarea incasarilor si platilor in aceeasi valuta

d)     Intarzieri sau anticipari in efectuarea platilor si incasarilor

Clauzele valutare sunt grupate astfel:

clauza valutara simpla

clauza cosului valutar simplu

clauza cosului valutar ponderat

clauza asiguratorie EURO

3 Transportul feroviar

Este reglementat prin conventia privind transporturile internationale feroviare la care participa toate tarile europene si unele tari din Asia. Conform conventiei, taxele de transport se calculeaza prin insumarea tarifelor tarilor pe teritoriul carora are loc transportul de la statia de incarcare la statia de destinatie. Se intocmeste documentul numit scrisoare de transport feroviar sau scrisoarea de trasura feroviara. Acest document este o scrisoare de adeziune prin care expeditorul recunoaste conditiile stabilite in mod unilateral de catre caile ferate membre.

4 Transportul rutier

Pentru transportul rutier exista anumite conventii internationale. Pretul se stabileste prin negociere directa intre caraus si clienti. Pretul este influentat de tipul marfii, ambalaj, distanta, pretul combustibilului, salariul soferului, s.a.m.d. Se intocmeste documentul: scrisoare de transport rutier sau scrisoare de trasura rutiera care se completeaza in trei exemplare: unul la exportator, unul la caraus si unul la importator.

5 Transportul aerian

Se intocmeste documentul numit scrisoare de transport aerian - air way bill - care este documentul ce dovedeste transportul. Se intocmeste in trei exemplare. Pretul este influentat de greutatea marfii, tipul ambalajului, distanta.

Charges prepaid - taxe platite anticipat - odata cu predarea marfii, este platit si pretul transportului. Este varianta cel mai mult folosita.

Charges collect - presupune preluarea banilor de la destinatar, daca acest lucru este acceptat de firmele de transport.

Cash on delivery cash la livrare. Aceasta presupune plata transportului dar si a marfurilor de catre destinatar (cumparator).



Fédération Internationale des Associations des Transitaires et Assimile





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.