Comunicarea eficienta
Principiile comunicarii eficiente
Principiul relevantei:
Concepe
mesajul in asa fel incat sa fie relevant pentru interlocutor!
Cel mai dificil este sa concepi mesajul in asa fel incat cuvintele sa reflecte cu exactitate ceea ce doresti si sa se potriveasca in acelasi timp cu contextul psihologic al interlocutorului. Pentru a intelege mesajul emitatorului, receptorul trebuie sa poata crea o legatura intre mesajul transmis si ceea ce el stie deja. De aceea este esential ca mesajul sa se prezinte intr-un context in care sa-i spuna receptorului: "Acest lucru este extreme de importanta pentru tine." Pentru realizarea acestui lucru este necesara utilizarea unor cuvinte si expresii familiare interlocutorului si care nu codifica mesajul. O astfel de strategie necesita adaptabilitate si flexibilitate in comportamentul comunicational.
Asa cum modul de concepere al mesajului influenteaza relevanta pe care o are asupra receptorului, la fel influenteaza si contextul in care se realizeaza comunicarea. Continutul unei conversatii purtate in intimitatea unei case va fi diferit de cea purtata intr-o discoteca sau intr-o biserica, desi subiectul poate fi acelasi.
Principiul simplitatii
Transmitatorul ar trebui sa utilizeze cat mai putine cuvinte si cat mai clare. Simplitatea limbajului si economia de cuvinte sunt esentiale pentru claritatea comunicarii. In general cu cat cuvintele sunt mai simple cu atat cresc sansele ca mesajul sa fie receptat corect. In acelasi timp interpretarea simplitatii depinde si de experienta si nivelul de cultura al interlocutorului. Ceea ce este simplu pentru cineva poate fi extrem de complicat pentru altcineva.
Pentru o comunicare eficienta trebuie sa se calculeze pana unde se poate simplifica mesajul fara a se distorsiona sensul.
Principiul definitiei
Pana si cei mai simpli termeni pot fi neclari. Unde ar trebui sa mergi la intalnire daca cineva ti-ar spune doar: "Ne vedem acolo"?
Trebuie acordata o atentie deosebita termenilor ambigui. In acelasi timp utilizarea jargonului poate crea probleme in receptarea clara a mesajului in cazul unei persoane neobisnuite cu acest limbaj. Abuzul de cuvinte nefamiliare interlocutorului poate crea o stare de frustrare pentru ca trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a inteleaga mesajul.
Principiul structurii
Lucrarile referitoare la vorbitul in public pun un accent deosebit pe importanta crearii unui mesaj bine structurat. Se considera ca un speech bine structurat creste gradul de intelegere al mesajului.
Acest lucru are mai putina relevanta in cazul dialogului, pentru ca in acest caz majoritatea isi structureaza mesajul in timp ce vorbesc in functie de propriul model de gandire. Ceea ce este cel mai important in acest caz este claritatea mesajului. In comunicarea interpersonala este de preferat dezvoltarea pe rand a ideilor, fara a-l bombarda pe interlocutor cu un volum de informatii foarte mare. Cand suntem pusi in situatia de a intelege foarte multe lucruri in acelasi timp avem tendinta sa uitam si se creeaza o stare de confuzie de aceea prin dezvoltarea pe rand a ideilor se asigura acuratetea receptarii mesajului.
Principiul repetitiei
Principiul repetitiei este important - foarte important. Cuvintele "foarte important" reprezinta o repetitie intr-o maniera diferita, pentru a sublinia si clarifica conceptul
Repetitia este extrem de importanta in comunicarea orala unde cuvintele sunt spuse doar o data si de aceea riscul ca cea mai mare parte din mesaj sa fie uitata este mai mare.
Este evident ca emitatorul nu trebuie sa repete absolut tot ceea ce spune, pentru ca astfel l-ar plictisi pe interlocutor, insa trebuie sa foloseasca anumite strategii pentru ca repetitia sa asigure receptarea clara a ideilor.
Repetarea ideilor cheie;
Reafirmarea ideilor dificile;
Reluarea ideilor atunci cand interlocutorul le-a receptat gresit;
Folosirea de exemple, sinonime, analogii sau de rezumate periodice;
Principiul comparatiei si contrastului
Principiul comparatiei si contrastului este esential pentru claritatea comunicarii avand in vedere ca intelegerea se realizeaza de cele mai multe ori prin asociere - prin perceperea asemanarilor si deosebirilor dintre oameni, evenimente, obiecte. O persoana poate intelege mult mai clar o idee noua, necunoscuta, daca poate sa o lege de o alta idee mai veche, cunoscuta.
Comparatia il ajuta pe receptor sa identifice asemanarile intre doua sau mai multe idei si contrastul il ajuta sa determine diferentele dintre idei.
Principiul sublinierii - accentului
Avand in vedere usurinta cu care se pierd informatiile transmise in timpul comunicarii interpersonale, trebuie sa se ofere o atentie deosebita aspectelor esentiale ale comunicarii. Obiectivele comunicarii si punctele cheie ale mesajului trebuie sa fie clar determinate si urmarite, pentru a nu se crea un mesaj vag si ambiguu
Impactul privitor la punctele cheie ale mesajului se poate mari vorbind mai tare, facand pauze, folosind un alt ton al vocii sau alte tehnici menite sa atraga atentia auditoriului.
Ghidul conversatiei eficiente
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |