Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Modelul Shannon-Weaver

Modelul Shannon-Weaver


Modelul Shannon-Weaver

Ca inginer in domeniul telefoanelor, cind si-a propus sa dezvolte o teorie matematica a transmisiei de semnale, Claude Shannon n-a fost interesat nici de valoarea semantica a mesajului, nici de efectul acestuia asupra receptorului. El s-a comportat asa cum avea sa se comporte in zilele noastre un producator de CD-uri, pe care nu-l intereseaza daca, de pe suportul de inalta calitate pe care-l produce, cineva va asculta Bach sau Eminem. Asa cum pe producatorul de CD-uri nu-l intereseaza distinctia dintre "beat"-ul de rapp si contrapunctul din muzica lui Bach, pe Shannon nu-l interesa altceva decit problema transferului de sunet cu inalta fidelitate.

Teoria matematica a lui Shannon a fost preluata si interpretata pentru lumea din afara companiei Bell de Warren Weaver. Acesta a prezentat o teorie a informatiei ca fiind extrem de generala (in ceea ce priveste scopurile ei), fundamentala (in ceea ce priveste problemele pe care le trateaza) si de o simplitate si forta clasice (prin rezultatele pe care le obtine). Ideea lui Weaver era ca, indiferent de problemele de comunicare ce trebuie rezolvate, solutia era reducerea pierderilor de informatie. Teoria celor doi a dus la acel prim model al comunicarii, bazat pe diagrama sursa-canal-receptor. Shannon s-a concentrat pe modelul tehnic (tinind de comunicatie), Weaver - pe relatia dintre sursa si receptor. Plecind de la modelul lor (linear!), toti teoreticienii din domeniul informatiei si-au propus acelasi tel: maximizarea cantitatii de informatie pe care o poate transporta sistemul.



Reprezentarea pe care o propune modelul Shannon-Weaver prezinta un mare neajuns: este lineara. Este ca si cum, in comunicare, o sursa ar prepara ceva (mesajul), ceva pe care l-ar lansa catre receptor prin intermediul unui emitator si de-a lungul unui canal. Din perspectiva comunicatiei, este un model absolut functional, o simbolizare a paradigmei oricarui sistem fizic de comunicatie si a modului sau de functionare. Modelul serveste foarte bine in studiul statistic al informatiei si in studiul transferului de informatie. El nu este insa capabil sa redea multimea si calitatea relatiilor decelabile intr-o interactiune comunicationala si nici caracterul dinamic si continuu al relatiei de comunicare. Am ales sa nu reproducem modelul Shannon-Weaver, ca sa nu supralicitam, el fiind deja discutat in cadrul cursurilor de la alte discipline.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.