Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Istoria Pamantului

Istoria Pamantului


Istoria Pamantului

Daca ar putea vorbi, Pamantul ne-ar povesti legende vechi de miliarde de ani, ani in care a imbatranit sub povara raurilor si a vanturilor ce i-au sfaramat muntii in bucati de stanca si nisip si a intinerit cand noi munti s-au inaltat din marile si oceanele vremii. In tot acest timp el a adunat amintiri in pietre si fosile, amintiri ce se dezvaluie celor ce stiu sa le caute si sa le inteleaga. Dincolo de utilitate sau frumusete, pietrele si fosilele ascund o mare taina: cum, unde si cand s-au format. Geologii sunt cei ce stiu sa le descifreze tainele si sa reconstruiasca istoria veche a Pamantului pentru fiecare loc din lume, oferindu-ne calatorii in timp cu milioane sau miliarde de ani in urma.

Daca te uiti in jurul tau, crezi ca poti gasi indicii ascunse in pietre care-ti povestesc istorii mai vechi decat insasi istoria omului? Hai sa le descoperim impreuna!

Tocmai ai invatat sa recunosti cateva tipuri de roci: granit, gresie, micasist, cuartit. Printre cele mai vechi roci care se gasesc in regiunea ta, asa cum spun specialistii, sunt micasisturile si granitele. Aceste roci au o vechime de sute de milioane de ani.

Un alt indiciu care ne ajuta sa identificam vechimea rocilor este prezenta fosilelor. Acestea se intilnesc numai in rocile sedimentare. Printre cele mai cunoscute si interesante fosile se numara dinozaurii. Urme ale acestor dinozauri au fost descoperite in Tara Hategului, avand o vechime de aproximativ 70 de milioane ani.

Povestea dinozaurilor

A fost o data ca niciodata, in Cretacic, o insula intr-o mare. Pe aceasta insula traia un grup de animale fabuloase: dinozaurii pitici. Se numeau asa pentru ca erau de 9 ori mai mici decat rudele lor de pe continent. Dinozaurii erau asa de pitici pentru ca insula, despre care am vorbit, trebuia sa ofere adapost si hrana dinozaurilor si altor tipuri de animale. Bineinteles, nu s-au micsorat imediat, ci in milioane de ani, adaptandu-se la conditiile de pe insula lor izolata. Acelasi lucru se poate observa si in zilele noastre cu animalele care traiesc, izolate, zeci de mii de ani pe insule, in mijlocul oceanului.



Va facem cunostinta cu cativa dintre eroii povestii noastre: Magyarosaurus dacus, "vaca-dinozaur", denumit astfel pentru ca era cel mai mare ierbivor; Rhabdodon robustus, var cu celebrul Iguanodon, care semana cu un cangur si niste neastamparati mici si rai care umblau in turme, numiti Elopteryx. Dinozaurii aveau chiar si viata de familie. In Tara Hategului s-au descoperit cuiburi cu oua de dinozauri si pui. Ei apartineau unor dinozauri numiti Telmatosaurus transylvanicus. Dinozaurii aveau, de asemenea,  si preferinte culinare: unii mancau carne (precum Elopteryx), iar altii mancau iarba (precum Magyarosaurus, Rhabdodon, Telmatosaurus).

Imaginati-va cum ar fi fost lumea astazi daca dinozaurii n-ar fi disparut!

De ce au disparut? Nu se stie precis, dar exista mai multe ipoteze: impactul pamantului cu un meteorit, o schimbare dramatica de clima si altele. Voi ce credeti?

Varsta gheturilor

Peste alte 60 de milioane de ani peisajul luxuriant si tropical a devenit dintr-o data polar! Dar ce s-a intamplat oare?

Animalele, speriate, susotesc intre ele si isi dau cu parerea, care mai de care Inteleptul mamut stia insa ce se intampla Venise glaciatiunea!!! Ce este o glaciatiune? O racire accentuata a climei, datorata, probabil, unor cauze terestre sau cosmice. Acest lucru se intampla periodic in istoria Pamantului. Astfel, racirea climei care a inceput acum mai bine de 2 milioane de ani continua, astazi, Pamantul aflandu-se intr-o faza interglaciara, relativ calda!

Urmarile perioadei glaciare ce se pot observa relativ usor sunt: lacurile glaciare, vaile erodate in forma de "U", fragmente de roca si chiar specii de plante relicte, toate se pot observa in Muntii Retezat, Fagaras, Parang sau Rodna.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.