Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Acuariidoza

Acuariidoza


ACUARIIDOZA

Este o biohelmintoza gastrica, cu evolutie estivala care afecteaza galiformele, anseriformele si porumbeii, cu manifestari clinice la tineret sau mai frecvent subclinic. Boala este determinata de specii din fam. Acuariidae : - Acuaria hamulosa - paraziteaza in stomacul glandular la galinacee, mai frecvent la gaina si fazan ;

- Disfarinx nasuta - paraziteaza in esofag, gusa, stomacul muscular si glandular si in intestinul subtire la galinacee, porumbel si alte pasari ;

- Echinuria uncinata - parziteaza in esofag, pipota, stomac glandular, intestin la palmipedele domestice si salbatice.

Diagnostic

Clinic, boala are evolutie subclinica, insa cand parazitismul este masiv se constata paliditatea crestei si barbitelor, stagnare in dezvoltare, slabire, diaree. La boboci apare : disfagie, abatere, deplasare nesigura, decubit sternoabdominal, inapetenta si slabire.



Morfopatologic, se constata proventriculita, enterita catarala, esofago-ingluvita catarala sau hipertrofica. Proventriculul este hipertrofiat cu lumenul foarte ingustat, cu noduli (diametru de circa 1 cm) care contin paraziti, uneori se produc ulcere.

Tratament Se recurge la Thiabendazol 300 mg/kg, in hrana ; Levamisol 15 mg/kg, per os, 1-3 zile ; Mebendazol 50 mg/kg, per os, repetabil la 10 zile.

Profilaxie. Ansamblul masurilor se refera la : dehelmintizarea pasarilor din zona in care evolueaza boala, urmata de colecterea si inactivarea excrementelor contaminate, actiunea se va repeta 2-3 ani consecutiv ; intreruperea lantului epidemiologic prin combaterea gazdelor intermediare (lacuste si crustacee inferioare).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.