Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Amidostomoza

Amidostomoza


AMIDOSTOMOZA

Amidostomoza afecteaza anseriformele, in special gastele, manifestandu-se prin tulburari digestive, distrofice, locomotorii. Este produsa de nematozi din fam. Amidostomidae.

Diagnostic

Clinic - este orientativ, in special cand boala apare la boboci, in perioada estivala, la pasune, exprimata prin: apetit diminuat, miastenie, ataxie, anemie, uneori diaree, slabire accentuata, stagnare in dezvoltare ponderala, pareze, paralizii, stare de prostratie preagonica. In formele grave, moartea survine dupa 5-10 zile de boala. Evolutia poate fi si subclinica. La boboci cu afectiuni intercurente, cu reactivitate scazuta, mortalitatea este ridicata.

Microscopic, se face prin metode ovoscopice: examen coproscopic direct, intre lama si lamela si prin metode de flotatie. Are valoare in evolutia subclinica a bolii. Depistarea oualor de tip strongil are semnificatie in faza patenta a amidostomozei.

Morfopatologic este de certitudine, observandu-se leziuni la nivelul segmentelor digestive parazitate: necroza si hipertrofia stratului cornos si galerii multiple ale acestuia, cu sfacelari si ulcere circulare  si prezenta parazitilor tineri si adulti, fixati cu capsula bucala la nivelul mucoaselor. Se mai intalnesc: ingluvita, ventriculita, duodenita catarale sau nodulare; necroze si ulcere hemoragice, mai frecvent in zona dintre stomacul glandular de cel muscular. Parazitii adulti sunt usor vizibili datorita marimii (1,5-2 cm) si nuantei lor rosietice. Histologic, se observa gastrita hemoragica, proliferativa cu procese de necrobioza si infiltratie eozinofilica.

Diagnostic diferential, se face cu alte helmintoze cu tablou clinic comun: cestodoze (mai ales drepanidoteniaza); heterakidoza, acuarioza, capilarioza, acantocephaloza, histomoonoza si trichomonoza.



Tratament. Preparatele antihelmintice, cu eficacitate remarcabila, se aplica la intreg efectivul la care se diagnostica boala:

- Thiabenzadol, in doza de 0,1-0,3 g/kg corp, in hrana, repetabil de 2-3 ori la interval de 24 ore, dupa o dieta hidrica de circa 15 ore. Preparatul se omogenizeaza in tainul de dimineata calculandu-se circa 50 g furaj/gasca.

Cu spectru larg se folosesc:

- Fenbendazol, 100 ppm in hrana, administrat 4 zile;

- Mebendazol, 60 ppm, in hrana, timp de 7 zile;

- Levamisol, 20 mg/kg, per os;

- Tetramisol, 15 mg/kg, individual, in sol. 15‰, revenind 1 ml/kg corp;

- Ivermectine, 0,2 mg/kg, s. c. Terapia se aplica la intreg efectivul de anseriforme, urmata de masuri depoluante aplicate la 4-5 zile p.t.

Profilactic: aplicarea dehelmintizarilor bianuale (in efective de palmipede infestate), primavara cu circa 10 zile inainte de accesul pasarilor la pasune si toamna la retragere in adaposturi; actiunea va fi urmata de masuri de deparazitare a adaposturilor; intretinerea separata a bobocilor pe pasuni nefolosite anterior de gaste adulte; igienizare hranei si bazinelor de apa si optimizarea densitatii pasarilor; alimentatia corespunzatoare, reprezinta actiuni cu efect profilactic general.

Popularea unitatilor de crestere intensiva sau semiintensiva cu tineret de gaste se va face dupa dehelmintizarea acestora in unitatile furnizoare.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.