Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
ALTHAEAE RADIX

ALTHAEAE RADIX


ALTHAEAE RADIX

Reprezinta radacinile decorticate ale plantei Althaea officinalis din familia Malvaceae - nalba mare.

Recoltarea se face toamna de la exemplarele de 2 - 3 ani. Dupa recoltare se indeparteaza radacinile laterale, partile aeriene se lasa la ofilit cateva  zile dupa care se decortica cu un cutit special. Se ususca la maxim 40 C deoarece isi schimba culoarea de la galben la cenusiu, iar FR X prevede ca produsul sa fie alb.

Caractere macroscopice

Fragmente cilindrice putin subtiate la un capat cele mai groase sunt despicate longitudinal, de obicei sunt neramificate;



Pe suprafata catifelata sunt striuri longitudinale fine, provenite prin decorticare; prezinta cicatricele brune ale radicelelor;

Ruptura este fibroasa la exterior, catre interior este fainoasa datorita cantitatii mari de amidon pe care - l contine;

Lungime intre 25 - 30cm; grosimea max 2 cm;

Mirosul este slab; gustul este mucilaginos si dulceag; culoarea este alb - galbuie.

Compozitia chimica

Componentul principal este mucilagul. Prin hidroliza conduce la glucoza, galactoza, ramnoza, arabinoza si acid galacturonic. Mai contin amidon, pectine, saruri minerale, lipide, proteine si oze libere (10%), asparagina.

Intrebuintari

Produsul are actiune emolienta fiind indicat in tratamentul tusei iritative si a inflamatiilor mucoaselor (stomatite acute, faringite) bucala si faringiana; sub forma de macerat 2 - 3% administrate sub forma de clisma se foloseste in inflamatii ale mucoasei rectale. Se foloseste in gastroenterita sub forma de cataplasme ,in inflamatii ale pielii sau in arsuri. Produsul vegetal se prelucreaza prin macerare: 3 - 10g produs vegetal maruntit +150ml apa rece se lasa in repaus 30 minute se agita des dupa care se filtreaza. Se administreaza o ceasca de mai multe ori pe zi. Nu se prepara decocturi deoarece la fierbere amidonul se trasforma in coca.

ALTHAEAE FOLIUM

Reprezinta frunzele recoltate de la Altheae officinalis.

Recoltarea se face in iunie - iulie dupa caderea florilor, uscarea se face in strat subtire la aer.

Caractere macroscopice

Produsul brut este format din frunze uscate, zbarcite, catifelate la pipait si sfarmicoase. Ambele fete sunt abundent paroase avand un aspect pufos catifelat la pipait. Lungime minima 5 cm, latime 3 cm. Culoarea este verde - cenusiu pe ambele fete datorita perilor, mirosul este slab caracteristic, iar gustul mucilaginos.

Compozitia chimica

Contin un mucilag de natura pectica (6 - 9%), substante flavonoidice.

Actiune si intrebuintari

Datorita mucilagului are un efect emolient si expectorant  fiind folosit in tusea iritativa, inflamatii ale mucoasei bucale, faringiene si ale mucoasei tractului gastrointestinal. Intra in compozitia unor specii pectorale. Se prelucreaza sub forma de macerat datorita mucilagului: 2g produs vegetal + 150ml a pa se lasa timp de 1 - 2 ore se agita, se filtreaza; se bea o ceasca de mai multe ori/ zi.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.