INOTROPISMUL CARDIAC
Definitie
este proprietatea muschiului cardiac de a dezvolta o tensiune
este proprietatea muschiului de a efectua traducerea chimico - mecanica ( traduce concentratia chimica a unor ioni din celula cardiaca , in contractie )
SARNOFF - prezinta familia de curbe Starling prin care demonstreaza ca la presarcina constanta performanta se modifica prin administrarea de substante care modifica inotropismul inimii .
Factori care influenteaza inotropismul
1. Durata si amplitudinea potentialului electric , determinate de concentratiile ionilor de K , Na si Ca ; astfel cresterea duratei si amplitudinii potentialului de actiune duce la cresterea inotropismului .
ionii de K : concentratia crescuta a ionilor de K = hiperpotasemia duce la scaderea potentialului de repaus T scade potentialul de actiune T scade forta contractiei ( inotropismul ) ;
concentratii crescute ale ionilor de K duc la : dilatarea extrema a inimii , care devine flasca ( in final inima se opreste in diastola , efectul fiind reversibil ) , ritm bradicardic ; la concentratii foarte crescute apare blocajul conducerii atrio- ventriculare .
la nivel celular cresterea concentratiei de K determina :
activarea pompei Na / K care are ca urmare activarea pompei Na/Ca T Ca este scos din celula inima nu se mai contracta
scaderea potentialului de actiune
inhiba forta interactiunii actina - miozina
deci hiperpotasemia are efect negativ asupra inotropismului
hipopotasemia are efect pozitiv prin inactivarea pompei Na / K care introduce 2 K si scoate 3 Na ; Na scos inactiveaza pompa Na/Ca care nu mai scoate Ca din celula , iar inima se contracta .
ionii de Na :
hipersodemia are efect inotrop negativ : cresterea concentratiei extracelulare de Na activeaza pompa Na / K care scoate Na din celula ; Na scos intra pasiv in celula fapt ce duce la scoaterea Ca de catre pompa Na / Ca ( pompa pasiva deoarece Na intra pasiv ) .
hiposodemia are efect inotrop pozitiv : scaderea concentratiei de Na duce la inactivarea pompei Na / K ceea ce duce si la inactivarea pompei Na / Ca T Ca nu este scos din celula .
ionii de Ca :
cresterea concentratiei de Ca are efect inotrop pozitiv
scaderea concentratiei de Ca → efect inotrop negativ
Hormonii si unii mediatori chimici :
acetilcolina are efect negativ
noradrenalina → efect pozitiv
Factorii farmacologici - care stimuleaza sau blocheaza activitatea pompelor influenteaza inotropismul :
catecolaminele :
cresc conductanta membranei celulare pentru Ca T creste paturnderea Ca in celula
activeaza adenilat ciclaza T determina formarea de AMPc care schimba conformatia tropomiozinei C si ii creste afinitatea pentru Ca
activeaza mecanismele de eliberare a Ca din reticulul endoplasmic
activeaza mecanismele de recaptare a Ca in diastola
cofeina : are efect pozitiv prin inactivarea fosfodiesterazelor care hidrolizeaza AMPc ( acelasi efect il au si metilxantinele ) .
glucagonul - efect tonic cardiac prin scaderea radicalilor liberi nocivi vietii celulare.
digitalina - blocheaza pompa Na/K T acumulare de Na in celula . Pompa Na/Ca functioneaza in ambele sensuri ( in general introduce Na la schimb cu Ca , dar poate scoate Na si introduce Ca datorita cresterii fortei de difuziune a Na acumulat in celula ) si scoate Na si introduce Ca T Ca se acumuleaza in celula T inotropismul creste .
Sensibilitatea proteinelor contractile pentru Ca - este reglata prin proteinele reglatoare : cresterea sensibilitatii proteinelor contractile T creste inotropismul , scaderea sensibilitatii T scaderea inotropismului .
Viteza relaxarii - depinde de activitatea pompelor ce capteaza Ca din citosol in reticulul endoplasmic , sau scot Ca din celula . Efectul favorabil al relaxarii consta in fenomenul de succtiune ventriculara : presiunea in ventricul scade brusc T se relaxeaza activ T trage sangele in ventricul T ventriculul se umple mai bine .
Viteza ratei de eliberare a Ca din reticulul endoplasmic : cresterea vitezei de eliberare a Ca activator T cresterea vitezei de dezvoltare a tensiunii in muschi .
Inotropismul este o proprietate fundamentala a cordului : daca este compromis , singura solutie este transplantul .
Functia inotropa presupune si o relaxare buna a cordului , fenomenul de relaxare fiind mult mai complex si mai sensibil decat contractia . Astfel , cel mai repede se altereaza functia de relaxare decat functia de contractie .
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |