SARCINA AVANSATA
Insuficienta cervicala
In primele capitole am descris pe scurt evenimentele ce au loc pana in a 16 saptamana de gestatie. Cateva riscuri pot persista si dupa 16 saptamani de sarcina. Pierderea sarcinii datorata insuficientei cervicale – colul uterin se deschide patologic, inainte de termen ducind la pierderea sarcinii – este o complicatie devastatoare. De obicei, un astfel de eveniment urmeaza dupa o sarcina anterioara sau la fortarea dilatatiei colului ca cea din cazul unui avort sau altor operatii pe col. De indata ce problema este recunoscuta, urmatoarele sarcini pot fi purtate cu o sutura cervicala (coaserea colulului uterin), numita uneori sutura Shirodkar, dupa eminentul ginecolog indian care a folosit o astfel de sutura pentru aceasta situatie.
Teste de depistare
La 16 saptamani de sarcina multe femei sunt supuse unui test de sange pentru a depista riscul malformatiilor fatului. Un test triplu care foloseste estriolul, gonadotropina corionica umana B si alfa fetoproteina, pot arata riscul de sindrom Down (trisomie 21) sau de defect al tubului neural (spina bifida). Aceasta testare poate conduce la investigatii ulterioare ca amniocenteza sau ultrasunete. Pot fi indicate teste pentru boli genetice ca anemia falciforma, talasemia si altele.
La 18 saptamani, multe femei insarcinate sunt supuse unei examinari cu ultrasunete. O astfel de examinare este foarte linistitoare pentru parinti, intrucat confirma varsta sarcinii si uneori exclude pozitionarea defectuoasa a placentei. Aceasta din urma nu este usor de facut, mai ales atunci cand placenta este apropiata de partea interna a cervixului; in astfel de cazuri poate fi necesara repetarea examinarii cu ultrasunete aproape de sfarsitul sarcinii.
In mod ocazional, pot fi depistate sau suspectate unele probleme. Acestea vor arunca o umbra asupra sarcinii. Depistarea gemenilor poate provoca consternare; diagnosticarea de gemeni siamezi, o teama majora pun cuplul in fata unor decizii dificile. Anomaliile evidente ca anencefalia (lipsa creierului) poate face ca o mama sa ceara intreruperea sarcinii. Depistarea unui fat cu malformatii cardiace impune ca nasterea sa se faca in apropierea unui centru cardiovascular. O hernie diafragmatica, un defect congenital al diafragmei cu ascensionarea anselor intestinale in torace, insotita de o compresie cu subdezvoltarea plamanului care poate duce oricand la decompensarea sau moartea fatului, va prilejui cu siguranta multe discutii. Chirurgia intra-uterina a inceput sa fie folosita deja in unele centre. Care este masura cea mai indicata? Acestea sunt intrebari la care, din fericire, putini stiu sa raspunda. Este de asteptat ca insotitoarele sa acorde sprijin daca sunt deja implicate in ajutorarea tinerelor mame in aceasta etapa a sarcinii.
Un aspect important al purtarii de grija este ajutorul acordat prin ascultare. Aceasta inseamna sa nu te grabesti sa prezinti propriile idei, ci mai degraba sa fii dispus sa asculti temerile, ingrijorarea, spaima viitoarei mame si sa-i oferi un umar pe care sa planga. Nu te pronunta asupra solutiilor care trebuie urmate. Lasa acest aspect pe seama specialistilor. Ofera in schimb sustinere simtamintelor tinerei mame si ajut-o sa ajunga la o hotarare proprie. Ca ajutoare, trebuie sa evitam sa fim ghizi. Rolul nostru cel mai important este suportul emotional. Complexitatea tratarii si ingrijirii nou-nascutului trebuie lasate pe seama specialistilor din aceste domenii. Cei mai buni consilieri sunt cei care nu au o agenda ascunsa, incercand sa convinga pro sau contra intreruperii sarcinii, de exemplu.
Amintiti-va de urmatorul principiu, care se aplica celei ce joaca rol de insotitoare: Ramai un sprijin! Ajuta-ti prietena cand e greu sau cand ii e bine.
Perioada de mijloc a sarcinii
Cam la 22 de saptamani, marea majoritate a viitoarelor mame suporta bine sarcina. Acesta este timpul cand se pot face vizite, cand se poate merge la cumparaturi in magazine pentru a compara preturile. Daca trebuiesc facute schimbari in locuinta, acum este timpul cel mai potrivit. Acum este indicat sa se faca programarea la cursurile prenatale si ales spitalul la care se va produce nasterea. Trebuie planificat transportul la spital, depistate intrarile accesibile spre spital pe timp de noapte si completate datele de inregistrare.
La 28 de saptamani fatul devine activ. Mamele care au Rh negativ vor fi controlate din nou si li se pot administra injectii cu anticorpi anti-Rh. Tot acum trebuie facut testul de depistare a purtatorilor de streptococi din grupa B. Recoltarea probelor pentru analize microbiologice trebuie sa fie atat vaginala, cat si rectala. Se vor face teste pentru diabet iar glicemia va fi si ea verificata. Perioada dintre a 28-a si 34-a saptamana de sarcina este timpul in care travaliul prematur poate creea probleme. Travaliul prematur este un factori major care contribuie la morbiditatea si mortalitatea perinatala, fiind dificil atat de prevenit cat si de tratat. Travaliul prematur incepe inainte de 37 de saptamani de la ultima perioada menstruala.
Travaliul prematur
Se crede ca infectiile joaca un rol important in producerea travaliului prematur. Colpita, o infectie de obicei bacteriana la nivelul vaginului este implicata ca un factor cauzator. Femeile care au mai avut travaliu prematur la sarcinile anterioare prezinta un risc crescut de travaliu prematur. Femeile care au contractii premature trebuie intotdeauna sa le ia in serios in aceasta perioada si sa caute imediat ajutorul specialistului. Majoritatea acestora vor disparea, dar contractiile continue cer observarea atenta din partea unui expert si uneori oprirea lor.
Exista posibilitatea grabirii maturizarii plamanilor la fetii care ameninta sa se nasca prematur. Este posibila oprirea contractiilor uterului pentru a da o perioada de timp in care plamanii sa aiba timp sa se maturizeze. Aceste interventii presupun prezentarea din timp la specialist.
Daca o femeie incepe sa aiba o pierdere de lichid din vagin, ea trebuie sa caute imediat ajutorul specialistului. Ruperea membranelor trebuie sa fie confirmata ca motiv al pierderii de lichid. Este necesara evaluarea fatului, prolabarea (caderea) cordonului trebuie exclusa, dupa care se vor lua hotarari de indata ce evaluarea este clara.
Ca insotitoare trebuie sa fii constienta de aceste recomandari. Este in interesul mamei si al copilului sa fie evaluati cat de repede posibil. Daca ai posibilitatea s-o insotesti pe tanara mama la spital, o vei reasigura de grija ta pentru ea.
Asculta cu atentie sfaturile medicale
Asculta cu atentie asistentele si medicul. Daca iti notezi sfaturile lor, poti descoperi ca pacienta, in teama sau nelinistea ei, nu a urmat sfaturile primite si tu poti sa i le prezinti mai tarziu.
Numar de contact
Uneori, pacienta va fi retinuta la spital. Cand o lasi acolo, ofera-i un mijloc de a te contacta sau suna ca sa afli cum se simte. Daca are membranele rupte, poate ca va naste copilul in aproximativ o zi.
Miscarile fetale
Presupunand ca sarcina nu prezinta complicatii dupa 34 de saptamani, mama insarcinata trebuie sa se concentreze asupra miscarilor fatului.
Miscarile fatului sunt un semn de viata cu care mama se familiarizeaza curand. Tipicul miscarilor fatului este un indiciu important al starii lui de bine. Un fat care prezinta o scadere marcata a activitatii sale trebuie sa fie controlat. Medicul specialist trebuie sa fie informat de rarirea miscarilor.
Miscarile devin mai putin ample pe masura ce fatul umple uterul, dar desi exista o schimbare a loviturilor date cu membrele, trebuie sa existe intinderi, rasuciri si raspunsuri din partea fatului.
Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina
Ultimele saptamani de sarcina sunt cele in care se pot manifesta probleme legate de hipertensiune. Mamele care sufera de hipertensiune trebuie sa se odihneasca mai mult (pe o parte, niciodata pe spate) si sa le fie controlata tensiunea arteriala. La mamele cu boala hipertensiva preexistenta, adaugarea preeclampsiei genereaza complicatii si mai serioase. Unele paciente pot sa faca hipertensiune in timpul sarcinii, fara semnele asociate ale proteinuriei si edemelor prezente in preeclamspie. Preeclamspia cere o observare atenta. Repausul la pat este o masura simpla si eficienta in majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, in unele cazuri, pot sa apara schimbari rapide care vor duce la probleme serioase cum ar fi:
- tulburari de vedere (incetosarea vederii);
- dureri de cap (severe si persistente);
- dureri abdominale (indeosebi in partea superioara dreapta a abdomenului);
- scaderea volumului urinar.
Toate acestea sunt semne serioase care, atunci cand sunt asociate cu cresterea tensiunii arteriale, cer ingrijire spitaliceasca.
Atunci cand, „ca din senin”, pacienta incepe sa aiba convulsii si intra in coma, avem de-a face cu eclampsia. Moartea este mult mai putin obisnuita in zilele noastre decat in trecut, dar este inca posibila in scenariul eclampsiei. Evitarea eclampsiei cere atentie sporita la semnele preeclampsiei.
Diabeticele
Diabeticelor li se va cere sa urmeze cu strictete sfaturile medicului. Ajutarea mamei cu injectiile si/sau cu dieta este foarte rasplatita prin rezultatele pe care le aduce.
TESTUL 6
Intrebarile din acest test pot lasa impresia ca au mai multe raspunsuri corecte. Desi unul dintre raspunsuri este cel mai potrivit, aceasta nu inseamna ca celelalte nu ar putea fi corecte. Scopul includerii mai multor raspunsuri este stimularea discutiilor de grup.
Alegeti raspunsul cel mai potrivit:
1. Insuficienta cervicala are ca urmare:
a. infertilitatea;
b. mai multe infectii uterine;
c. pierderea sarcinii in al doilea trimestru;
d. un anumit risc de prolaps uterin.
2. Examinarea cu ultrasunete poate ajuta la diagnosticarea:
a. spinei bifida;
b. gemenilor siamezi;
c. sindromului Down (trisomia 21);
d. anemiei falciforme.
3. O insotitoare isi indeplineste cel mai bine rolul cand:
a. asculta;
b. sfatuieste;
c. calauzeste;
d. ofera sprijin.
4. O femeie care incepe sa aiba contractii uterine la 33 de saptamani de sarcina trebuie:
a. sa se aseze pe pat si sa se odihneasca;
b. sa caute imediat ajutorul specialistului;
c. sa ia o aspirina si sa se aseze pe partea stanga;
d. sa le ignore pentru ca majoritatea acestor contractii se opresc spontan.
5. Travaliul prematur este asociat cu:
a. prea multa activitate sexuala;
b. aplecari intense;
c. varsta mamei;
d. infectie vaginala.
6. Un indicator foarte important al starii de sanatate a fatului este:
a. uterul larg, bine dezvoltat;
b. miscarile fetale viguroase;
c. absenta secretiei vaginale;
d. cresterea controlata a greutatii mamei.
7. Cel mai putin alarmant semn al preeclampsiei induse de sarcina este:
a. edemul periferic;
b. prezenta proteinelor in urina;
c. tensiunea arteriala crescuta;
d. durerile de cap si vederea neclara.
8. Care situatie este asociata cel mai adesea cu decesul mamei dupa 30 de saptamani de sarcina?
a. hemoragia (sangerare);
b. problemele cu hipertensiunea;
c. infectia;
d. ruperea uterului.
Raspunuri:
1:c; 2:d; 3:d; 4:b; 5:d; 6:b; 7:a; 8:b.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |