SOLUTII ALCOOLICE
Rp 4 Acidi benzoici
Acidi salicylici
Iodi aa 1,5 g
Natrii benzoatis 3,0 g
Alcoholi 700 100,0 g
M.f.sol.
D.S.extern
Formulare: Preparatul este magistral si este formulat sub forma de solutie de uz extern. Substantele active sunt reprezentate de acidul benzoic, acidul salicilic, iod si benzoat de sodiu iar alcoolul diluat este vehicolul.
Acidul benzoic se prezinta sub forma de lamele lucioase, matasoase, albe sau cristale aciculare albe, fara miros sau cu miros aromatic, cu gust acrisor si iute. Incalzit cu precautie se topeste, apoi sublimeaza. Este usor solubil in alcool, cloroform, benzen si eter, solubil in uleiuri grase prin incalzire la aproximativ 500C, foarte putin solubil in apa.
Acidul salicilic se prezinta sub forma de cristale aciculare, incolore sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust caracteristic dulceag, apoi acru. Incalzit cu precautie sublimeaza iar prin incalzire brusca se descompune prezentand miros de fenol. Este solubil in 3 ml alcool, 3 ml eter, 15 ml apa la fierbere, 50 ml cloroform, 100 ml glicerol si 500 ml apa. Solubil in solutii de hidroxizi si carbonati alcalini, in solutii de fosfati alcalini si de saruri alcaline ale acizilor organici.
Iodul se prezinta sub forma de lamele cristaline friabile, cu luciu metalic sau fragmente de culoare cenusiu-violacee, cu miros caracteristic. La aer se volatilizeaza. Este solubil in disulfura de carbon, benzen, alcool, eter, putin solubil in cloroformm, glicerol, foarte greu solubil in apa. Se dizolva in solutii concentrate de ioduri alcaline. Se conserva in recipiente bine inchise, ferit de lumina, la Separanda.
Benzoatul de sodiu se prezinta sub forma de pulbere cristalina sau cu aspect granulos, alba, fara miros, cu gust dulceag si sarat. Este usor solubil in apa, putin solubil in alcool, practic insolubil in cloroform si eter.
Alcoolul diluat (alcool diluat de 700) prezinta monografie in FR X. Contine 70 ml alcool absolut in 100 ml amestec hidroalcoolic. Se prepara din alcool de 96,0% v/v la 200C (675g alcool si 325g apa). Se prezinta sub forma unui lichid incolor, limpede, cu miros caracteristic si gust arzator. Este miscibil cu acetona, apa si glicerol. Se conserva in recipiente bine inchise, ferit de surse de foc, la rece.
Acidul benzoic, acidul salicilic si iodul sunt substante usor solubile in alcool iar benzoatul de sodiu este usor solubil in apa, astfel ca substantele se vor dizolva in solventul preferential, respectandu-se ordinea de administrare.
Pentru a mari viteza de dizolvare a substantelor nu se va folosi alcoolul de 700 preparat in prealabil ci se va prepara amestecul hidroalcoolic "ex tempore". Cantitatea de alcool si apa necesara obtinerii alcoolului de 700 se va calcula conform FR X. Formula magistrala descrisa este cunoscuta si sub denumirea de solutie Sabouraud.
Daca reteta este prescrisa cu alcool de 500 se va inlocui cu alcool de 700 sau se va folosi 1,5 g iodura de potasiu pentru solubilizarea iodului.
Operatiile farmaceutice care se succed la preparare sunt: cantarire, amestecare, omogenizare, conditionare. Cantarirea se face la balanta electronica. Operatiile de amestecare si omogenizare se efectueaza in flacoanele in care se face dizolvarea substantelor active precum si in flaconul de expeditie, unde se omogenizeaza toate componentele preparatului. Conditionarea se face in recipiente de sticla de capacitate corespunzatoare, bine inchise.
Preparare: Acidul benzoic, acidul salicilic si iodul se dizolva in 67,5 g alcool concentrat (950), iar benzoatul de sodiu in 32,5 g apa. Solutia apoasa se aduce treptat peste solutia alcoolic, sub agitare continua.
Evaluare farmacotehnica: Conform FR X controlul calitatii solutiilor consta in:
Descriere: preparatul se prezinta sub forma de solutie limpede, de culoare bruna, cu miros de iod si alcool.
pH: se determina potentiometric.
Masa totala pe recipient: se determina prin cantarirea individuala a continutului din zece recipiente.
Dozare: se efectueaza conform prevederilor monografiilor de substante active.
Conservare: Se prepara la cerere si se conditioneaza in flacoane de sticla colorata, bine inchise.
II.Profil farmacocinetic, farmacodinamic si farmacitoxicologic
Acidul benzoic, acidul salicilic si iodul sunt antiseptice si dezinfectante.
Acidul benzoic si acidul salicilic actioneaza la nivelul membranei celulare prin modificarea brutala a pH-ului.
Acidul benzoic este bacteriostatic si poate fi bactericid dupa un contact prelungit de cateva zile. Are si slaba actiune antifungica si antipruriginoasa.
Acidul salicilic (acid 0-hidroxibenzoic) are actiune antiseptica, antifungica, cheratoplastica si cheratolitica (in functie de concentratie).
Se utilizeaza in special sub forma de preparate magistrale:
antifungic 1-3%(in asociatie cu alte antifungice)
cheratoplastic 0,5-1% in ulcere cutanate
cheratolitic 10-30% in hipercheratoza, psoriazis, bataturi.
Iodul
In utilizare externa, are actiune antiseptica intensa.
Fter: antiseptic si antifungic in dermatologie, antisepsie cutanata, inclusiv preoperator.
Fgraf: solutie apoasa de iod iodurat (Lougol), solutie hidroalcoolica 2% si 6,5% (tinctura de iod), solutie glicerinata 2% (pentru mucoase), solutie in propilenglicol 2% (preoperator).
Ftox : Are efect alergizant intens, alergiile manifestandu-se prin: prurit, eruptii, urticariene,.
Preparatul se utilizeaza extern, in dermatoze.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |