Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Silicoza

Silicoza


Silicoza

Silicoza este o boala sclerogena a plamanilor, cu evolutie cronica si cu o mare incidenta in industria miniera, determinata de inhalarea si acumularea in plamani a pulberilor continand bioxid de siliciu liber cristalin si de reactia plamanilor la prezenta acestor pulberi. Procesul silicogen incepe odata cu patrunderea pulberilor de SiO2 liber cristalin la nivel alveolar si fagocitarea acestora de catre fagocitele pulmonare. Datorita efectului toxic selectiv al cuartului asupra macrofagelor in care a fost ingerat, acestea se distrug in timp.

Distrugerea macrofagelor de catre particulele de SiO2 liber cristalin este explicata prin formarea unor legaturi intre gruparile de SiOH de la suprafata siliciului si atomii acceptori de hidrogen din structura lipoproteica a membranei macrofagelor (oxigen, azot, sulf), aceasta avand loc lent, astfel incat sa existe timpul necesar ca particula de praf sa poata fi purtata in tesutul pulmonar. Aici, dupa distrugere, prin eliminarea factorului fibrogen determina proliferarea de fibroblasti si formarea de fibre colagene, peste care se acumuleaza o substanta hialina formata din complexe antigen-anticorpi, ajungandu-se astfel la un tesut conjunctiv neoformat, de aspect vitros sau hialin.

Distrugerea macrofagelor este mobilul declansarii in lant a unor reactii biologice care conduc la formarea nodulilor silicotici.



Particulele de SiO2 nu isi inceteaza agresivitatea odata cu distrugerea macrofagelor care le-au fagocitat, ceea ce explica de ce evolutia silicozei nu se opreste dupa scoaterea persoanei afectate din mediul cu praf silicogen, ci doar isi incetineste evolutia.

Expunerea profesionala este intensa in ramurile economice cu prafuire silicogena intensa:

industria extractiva;

extractia si prepararea nisipurilor industriale;

industria metalurgica;

industria sticlei, cristalului, portelanului, faiantei;

industria materialelor de constructie;

industria abrazivilor.

Prezenta nodulilor activi tradeaza evolutia procesului de fibrogeneza, suprainfectie. In timp, conglomerarea nodulilor urmata de aparitia maselor pseudotumorale caracterizeaza silicoza complicata, cand efectelor silicei li se asociaza grefa bacilara si/sau procesul reumatic.

Acesti noduli avanseaza inexorabil prin diminuarea progresiva a capacitatii respiratorii a plamanilor catre insuficienta ventilatorie, insuficienta cardiaca totala si deces.

Evolutia silicozei nu cunoaste vindecari pana in prezent. Ea poate fi oprita insa si poate ramane stationara prin scoaterea lucratorului din mediul cu pulberi silicogene (schimbarea locului de munca sau pensionare) si prin metode balneoclimaterice, aerosolizari cu substante bronhodilatatoare, tonice, vitamine.

In cele ce urmeaza va fi prezentata sistematizarea traseului silicozei de la intrarea lucratorului in mediul cu pulberi silicogene.

Noul angajat, dupa ce a fost investigat prin examinarile clinice si de laborator, capacitate fizica de munca si prin selectie profesionala, a fost dirijat la un loc corespunzator de munca. Apoi va fi examinat medical pentru a se constata adaptarea organismului la interactiunea factorilor mediului de munca si la solicitarea impusa de meseria pe care o presteaza.

Dupa intervale stabilite prin reglementari medicale, lucratorul va fi examinat sistematic de catre medicul de medicina muncii, respectiv de catre medicul de intreprindere.

Prima faza care demonstreaza agresiunea pulberilor silicogene o constituie aparitia unei fibroze pulmonare nespecifice. Aceasta fibroza poate fi petentata de factorii de mediu extraprofesional, care produc unele pneumopatii banale (frig, tutun). Aceasta faza nu necesita schimbarea locului de munca (fig.3.1).

Faza urmatoare, care se instaleaza dupa intervale variabile de timp, in functie de concentratiile de pulberi si de rezistenta organismului, este fibroza pulmonara, faza presilicotica. Radiologic, apar opacitati rotunde sau neregulate (nodulii silicotici) mici si putine in ambii campi pulmonari, precum si travee fibroase plecand din hiluri. Aceasta faza, controlata la timp de medicul de medicina muncii (respectiv de medicul de intreprindere), necesita scoaterea din mediul cu pulberi silicogene prin schimbarea locului de munca.

Faza urmatoare este aparitia silicozei de gradul I, caracterizata prin semne clinice (tuse, dispnee, scaderea capacitatii fizice de efort) si radiologice (noduli mai mari, confluenta unor noduli).

Diagnosticul de suspiciune il pune medicul de medicina muncii (medicul de intreprindere) in concordanta cu rezultatele controlului medical periodic sau efectuat de clinicile de specialitate si este confirmat de catre Comisia de silicoza teritoriala. In cazul confirmarii apar urmatoarele situatii:

pensionare gradul III pentru boala cu drept de munca;

pensionare efectiva pentru boala;

mentinerea in activitate cu schimbarea obligatorie a locului de munca.

In cazul in care nu se respecta indicatiile comisiei de silicoza si ale medicului de medicina muncii de la Autoritatea de Sanatate Publica, silicoza evolueaza catre stadii avansate: II sau III cu etape intermediare I/II si II/III, avand o gravitate din ce in ce mai mare.

Daca pe silicoza existenta se grefeaza si o tuberculoza pulmonara, boala poate avea o evolutie accelerata.

In cazul in care lucratorul s-a sustras sistematic de la controalele medicale periodice, se poate depista si complica silicoza in stadii avansate care impun pensionare de boala imediata.

Profilaxia primara consta in adoptarea masurilor tehnice si organizatorice in vederea combaterii pulberii silicogene si evitarea patrunderii acesteia in arborele respirator.

Cea mai folosita metoda de combatere consta in umidificarea materialelor silicioase (perforaj umed, stropirea prin pulverizarea apei, perdele de apa pe galerii pentru spalarea aerului, pulverizarea apei in instalatiile de sfaramare etc.). Rolul apei este de asigura conglomerarea particulelor de praf, care devin mai grele si se fixeaza pe sol. Acest efect al apei creste daca in apa sunt introduse substante tensioactive.

In categoria profilaxiei primare se inscriu si masurile de ordin medical vizand examenele medicale la angajare si cele periodice pentru evitarea repartizarii in locuri de munca generatoare de pulberi silicogene a celor cu afectiuni care impiedica autoepurarea pulmonara de pulberile agresive (la nivel nazal, a arborelui traheo-bronsic si al cailor aeriene terminale).

In cadrul profilaxiei secundare se inscriu masurile medicale de prevenire a complicatiilor care agraveaza evolutia silicozei prin examinari periodice.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.