Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Tumorile palpebrale

Tumorile palpebrale


Tumorile palpebrale

Pot fi congenitale sau castigate.

Congenitale

Au in general aceleasi caractere ca si in alte localizari, fiind mai frecvent reprezentate de: nevromul plexiform (localizarea palpebrala a neurofibromatozei lui Recklinghausen), chistul dermoid, tumorile vasculare (mai ales angioame) si tumorile melanice benigne (nevii pigmentari).

Castigate

Pot fi benigne sau maligne.

Cele benigne sunt foarte variate ca si forme anatomo-patologice: papilomul, chistul sebaceu, moluscum contagiosum, fibromul, lipomul.

Tratamentul consta in excizia formatiunii.

Cele maligne sunt reprezentate in principal de epiteliomul palpebral. 

Epiteliomul (carcinomul) palpebral

ClinicAceasta tumora se intalneste mai frecvent in vecinatatea unghiului intern al pleoapei inferioare. Initial apare un nodul brun-cenusiu de obicei in vecinatatea marginii ciliare langa care se dezvolta alti noduli asemanatori, din confluarea carora rezulta o formatiune muriforma cu marginile policiclice. Ulterior, aceasta se exulcereaza, si se acopera de cruste. Indepartarea crustelor duce la sangerare.

Aspectele anatomo-clinice intalnite sunt variate: unele imbraca forma vegetanta ( aspect conopidiform rosu inchis) , altele sunt terebrante (distrugerea marcata a tesuturilor si aderenta la os) sau cu particularitatile epiteliomului plan cicatricial (o extremitate a ulceratiei se cicatrizeaza, cealalta progreseaza).

Evolutia este indelungata, 5-15 ani, cu tendinta la invadare locala, dar de obicei nu sunt invadati ganglionii regionali si nu apar metastaze.

Din punct de vedere anatomopatologic, predomina forma bazocelulara (80%), formele spinocelulare (care pot da metastaze ganglionar) si mixte sunt mai rare (15 % si respectiv 5%).

Prognosticul poate fi favorabil daca afectiunea este descoperita si tratata in fazele incipiente.

Melanomul malign se prezinta sub forma unei formatiuni pigmentate cu tendinta la crestere si exulcerare. Extirparea trebuie sa respecte limitele de siguranta oncologica si trebuie asociat cu tratamentul oncologic.



Adenocarcinomul palpebral are morfologia asemanatoare cu a unui orgelet. In toate situatiile in care exista un orgelet multirecidivant cu aceeasi localizare trebuie luata in calcul existenta acestei tumori.

Tratamentul tumorilor palpebrale consta in exereza chirurgicala larga, urmata de blefaroplastie. Cand tumora a patruns in orbita se face exenteratia acesteia (indepartarea chirurgicala a intregului continut al orbitei). In formele incipiente se obtin rezultate bune prin utilizarea de agenti fizici (radioterapie de contact, diatermocoagulare).

ATENȚIE!

  • Blefaritele sunt afectiuni cronice si recidivante, apar cel mai frecvent pe un teren constitutional cu tegumente deschise si seboreice. Tratamentul trebuie repetat periodic.
  • Blefatitele sunt un teren propice pentru aparitia orgeletelor si salazioanelor.
  • Orgeletul incorect tratat conduce de obicei la aparitia salazionului.
  • Orgeletele recidivante pot ascunde un adenocarcinom al marginii libere palpebrale
  • Chirurgia palpebrala este o chirurgie delicata deoarece presupune respectarea regulilor de chirurgie reconstructiva in scopul evitarii aparitiei ectropionului cicatricial, a cicatricilor aderente conjunctivale sau a obstructiei canaliculelor lacrimale
 





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.