Rompres 18 octombrie 2002
Singurele organe abilitate pentru a demonstra coruptia sunt institutiile statului, a declarat, vineri, premierul Adrian Nastase, in cadrul videoconferintei cu prefectii.
'Exista o moda in care toata lumea acuza pe toate lumea in legatura cu coruptia', fara insa a se proba in vreun fel aceste acuze, a afirmat seful Executivului.
'Ar trebui sa vedem cu atentie in ce masura politizarea tematicii coruptiei este un lucru care face parte din lupta politica sau reprezinta fenomene reale', a spus Adrian Nastase, aratand ca o serie de nemultumiri legate de cauze de coruptie nefinalizate din perioada 1997-2000 se transfera la nivelul actualei guvernari.
Pe ansamblu, primul-ministru considera ca institutiile abilitate pentru lupta contra coruptiei au actionat mai eficient decat in trecut. Premierul Adrian Nastase a spus ca, in cadrul intalnirii dintre conducerea Ministerului de Interne si Parchetul de la Brasov, care a avut loc in urma cu cateva zile, s-a discutat necesitatea unei mai bune colaborari pentru eliminarea tergiversarilor si blocajelor ce pot sa apara
MEDIAFAX GENERAL, 31 octombrie
Promisiunea, oferirea sau darea de bani, de daruri ori alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar, pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu reprezinta o infractiune si va fi incriminata.
Aceasta prevedere este inclusa in proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, discutat intr-o prima forma in sedinta de joi a Guvernului.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, noua incriminare este necesara, deoarece, in prezent, infractiunea de trafic de influenta priveste numai fapta 'vinzatorului de influenta', nu si fapta 'cumparatorului de influenta'.
Proiectul prevede introducerea unei noi sectiuni in cadrul Legii 78/2000, privitoare la infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene. Prin dispozitiile noii sectiuni sunt incriminate fapte precum folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor sau care are ca rezultat sau care are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din aceste bugete.
De asemenea, sunt incriminate omisiunea de a furniza datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri sau diminuarea ilegala a resurselor din bugetele mentionate, precum si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor.
Totodata, este incriminata neglijenta in serviciu a conducatorilor agentilor economici, care are ca rezultat savarsirea uneia dintre infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene de catre persoanele care se afla in subordinea lor si actioneaza in numele agentilor economici.
Prin actul normativ se urmareste, pe de o parte, completarea cadrului legal in domeniu cu noi incriminari, iar, pe de alta parte, extinderea sferei subiectului activ al infactiunilor de coruptie la unele categorii de persoane prevazute in Conventia privind protectia intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si Protocoalele sale aditionale. De asemenea, pentru asigurarea eficientei in activitatea de urmarire, judecare si sanctionare a faptelor de coruptie, proiectul prevede o reglementare speciala referitoare la prescriptie si alcatuirea completelor de judecata.
Rompres, 17 octombrie 2002
Incepand de joi se desfasoara la Bucuresti seminarul cu tema 'Lupta impotriva coruptiei', in organizarea Biroului TAIEX, din cadrul Directiei Generale pentru Extindere a Comisiei Europene si a Ministerului Justitiei, informeaza un comunicat transmis de MJ.
In cadrul seminarului vor fi discutate masurile luate la nivelul Uniunii Europene si rezultatele obtinute in lupta impotriva coruptiei la nivelul statelor membre UE.
La dezbateri participa judecatori si procurori de la toate nivelele ierarhice ale instantelor de judecata si parchetelor, membri ai Corpului de control al primului-ministru, reprezentanti ai Ministerului de Interne, Ministerului Integrarii Europene, Ambasadei SUA la Bucuresti, USAID, Centrului de Resurse Juridice Bucuresti, precum si membri ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
Rompres, 24 octombrie 2002
Romania este reprezentata in cadrul Organizatiei mondiale a parlamentarilor impotriva coruptiei (Global Organisation of Parliamentarians Against Corruption - GOPAC), recent constituita cu ocazia Conferintei inaugurale a Organizatiei mondiale a parlamentarilor impotriva coruptiei, care s-a desfasurat la Ottawa, in Canada
Potrivit unui comunicat transmis joi de la Senat, membrii delegatiei romane au prezentat in cadrul Conferintei o contributie scrisa care trece in revista atributiile si principalele instrumente de care dispune Parlamentul Romaniei in combaterea coruptiei, precum si cele mai semnificative demersuri intreprinse in plan parlamentar pentru dezvoltarea si consolidarea cadrului legislativ in domeniu si pentru alinierea acestuia la standardele europene si internationale.
Principalele obiective ale GOPAC sunt stabilirea unor norme de conduita si adoptarea unor masuri legislative pentru promovarea transparentei, a responsabilitatii si bunei guvernari, facilitarea schimburilor de informatii, cunostinte si experienta intre membrii sai; promovarea respectarii normelor de drept la nivelul organismelor statului; facilitarea accesului parlamentelor si parlamentarilor la metodele cele mai eficiente de control asupra activitatii guvernului si a altor institutii publice; promovarea unor modalitati de combatere eficienta a coruptiei si constientizarea sporita, in randul populatiei, a consecintelor acestui flagel; includerea, in toate programele publice, a unor masuri de combatere a coruptiei; colaborarea cu organismele nationale si regionale cu atributii in combaterea coruptiei; adoptarea oricaror alte masuri in domeniu, acordandu-se o atentie deosebita cresterii capacitatii de mobilizare a fondurilor din surse publice sau private, la nivel national, regional si international.
Conform Actului Constitutiv al GOPAC, in cadrul
organizatiei se infiinteaza sectiuni regionale, ca
principale organe de lucru, cu statut si organe de conducere proprii
si care stabilesc o strategie parlamentara regionala in domeniul
combaterii coruptiei. Deja au fost anuntate oficial urmatoarele
sectiuni regionale (deja constituite sau aflate in diferite etape de
constituire Africa,
De asemenea, membrii delegatiilor nationale din Belgia, Bulgaria, Croatia, Franta, Germania, Italia, Iugoslavia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Romania, Spania au demarat procedurile de constituire a Sectiunii Europa. Parlamentul Romaniei este reprezentat in aceasta structura de Ion Honcescu, vicepresedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senat, si Stefan Cazimir, membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor.
In cadrul Sectiunii Europa a GOPAC se vor desfasura activitati cum ar fi: schimburi de informatii si experienta in vederea armonizarii legislatiei referitoare la combaterea coruptiei; cooperarea cu alte sectiuni regionale, inclusiv pentru acordarea de asistenta parlamentelor care se confrunta cu riscuri sau dificultati majore in acest domeniu.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |